#9 – Pomona IPA – Torrhumling

Idag har jag fört över ölen till den andra fermenteringstunnan för den andra fermenteringprocessen. Att föra över öl till en annan fermenteringstunna kan vara både bra och dålig. Man flyttar över ölen för att frigöra ölen från jästkakan. Detta för att få så ren öl som möjligt. När man torrhumlar så finns det en risk att när jästen dör, eller faller i ”koma” och sjunker ner till botten, så tar jästen samtidigt med sig dom oljor som humlen utsöndrar när man torrhumlar. Detta kan göra att man får en dålig effekt av torrhumligen. Men det kan även medföra en extremt ökad risk för att ölen kommer i kontakt med syre när man för över ölen till den nya tunnan, detta medför att ölen förstörs helt och hållet.

Att ölen ligger på en jästkaka för länge är inte så bra, men det finns fördelar med att inte flytta ölen från jästkakan. När jästen är klar med sitt jobb att käka upp socker och tillverka alkohol och koldioxid så skapas även biprodukter som kan bidra till felsmaker. Dom biprodukterna som jästen skapat under fermenteringen kommer jästen sen att börja städa bort när den är klar med sitt första jobb. Och flyttar man över ölen från jästkakan så finns risken att alla biprodukter som bidrar till felsmaker inte städas bort. Jag är lite orolig över att just det ska ske, att felsmaker inte städas bort. Men vi får se om så blir fallet.

Jag är nyfiken på om detta medför någon skillnad alls, därför bestämde jag mig för att testa det här med att föra över till en ny fermenteringstunna.

Fråga är också om jag ska låta ölen ligga i en eller två veckor på den andra fermenteingen?!?! Vi får se. En del hemsidor och forum säger att man ska låta ölen få mogna i 2 veckor. Jag funderar på att skaffa en till öltunna med tappkran då jag saknar att ha en tappkran på min andra fermenteringstunnan, detta för att kolla FG-värde med. Nu måste jag köra med hävert vilket är grymt bökigt. Att rengöra en hävert är något jag tror jag hatar mer än nått annat 🙂

Ölen doftar iaf riktigt gott, och den verkar ha avstannat i jäsprocessen. Jag är riktigt orolig att ölen ska bli dålig nu när jag fört över till en annan fermenteringstunnan och ölen kommer i kontakt med syre. Önskar jag hade en ölfatsanläggning så jag kunde använda kolsyretuben till att trycka in koldioxid i fermenteringstunnan. Nåja, den dagen kommer 🙂 Ölfatsanläggning ska jag helt klar införskaffa.

Torrhumling
Jag saknade Simcoe humlen som tagit slut, så jag bestämde mig för att hoppa över den helt och hållet och bara köra på Centennial och Citra. Vi får se hur det går. Den kommer nog dofta rätt så gott ändå tror jag.

 

 

Här för jag över ölen till den andra fermenteringstunnan.
20140323_115144

Så där! Då var det klart. Tappade ungefär 0,5-1 liter öl på detta. Och JA! Tunnan kommer från Dollarstore 🙂
20140323_115922

 

Närbild av termomentern som sitter fastklistrad på fermenteringstunnan. Ligger på en bra nivå vad gäller temperaturen i tunnan!
20140323_115928

 

To be continued…

Det här inlägget postades i Ölbryggning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.