Tips & Trix

  • Engångsgrillar: Kom ihåg att engångsgrillar blir väldigt varma under, så sätt dom på ett säkert ställe. Absolut bästa stället är ju att sätta dom direkt på marken. Absolut inte på något plastbord eller annat.
  • Engångsgrillar är en stor brandfara om man lämnar dom obevakade stående på något som är gjort av trä eller annat som kan börja brinna.!!!
  • Grilla bara helt upptinade livsmedel. Grillytan förbättras om råvaran får ligga framme en stund i rumstemperatur. Kanske 30 minuter till en timme innan grillning.
  • Grillgallret skall vara ordentligt uppvärmt när du lägger på maten. Pensla det varma grillgallret sparsamt med olja först. Eller pensla råvaran lite lätt med olja innan grillningen.
  • Stick absolut INTE i köttet under grillningen, eftersom köttsaften lätt rinner ut och ger ett torrt kött. använd istället grilltång eller grillspade (alltså inte grillgaffel) Portionsbitar skall bara vändas en gång. Pensla den nästan klara biten med lite marinad/grillolja och vänd.
  • Efter grillningen bör större köttbitar svepas in i folie och vila i 5-10 minuter innan den skärs upp. Efterstekningen ger en mörare och saftigare köttbit.
  • Gör alltid rent grillgallret!!!!! Lavastenarna däremot behöver inte rengöras, de tillför med tiden smakämnen.
  • Bacon piffar upp grillkorven. Att linda bacon runt korven och grilla den är ett klassiskt svenskt grillknep som
    förtjänar att återupplivas. Avnjut i korvbröd med lite bostongurka.
  • Fastnar maten på gallret? Hamburgare, färsspett och en del grönsaker fastnar lätt i gallret när du grillar. För att undvika detta så kan du olja in gallret innan du sätter igång. Häll lite matolja på hushållspapper och stryk ut över gallret, men se till att ta bort gallret från glöden innan, annars får du det hett om fingrarna. Låter det krångligt kan du alltid pensla lite olja direkt på det du ska grilla.  Ett annat bra tips är att smörja in det kalla grillgallret med citron.
  • Citronen motverkar faktiskt att kött och grönsaker fastnar.
  • Enkelt med spett. När man grillar till både vuxna och barn så kan det vara smart att bjuda på grillspett. Gör spett med Hot Dogs, köttbullar, tomat och majskolv till barnen. Till de vuxna gör du spett med lite mer smak som t ex Thai Style-marinerad fläskfilé, rödlök, champinjoner och röd paprika.
  • Potatis i glöden. Baka lök och potatis direkt i glöden. När grillkolen har fått rätt glöd så lägg ner hela bakpotatisar och hela gula lökar eller rödlök i glöden. Täck med glöd och sen är det bara att grilla tills löken och potatisen är riktigt mjuk. Lök tar 20 till 30 minuter och potatis tar 40 till 60 minuter att bli klar.
  • Gör din egen kebab. Krydda kött- eller lammfärs med orientaliska kryddor; t ex vitlök, spiskummin, färsk mynta, bladpersilja, salt och peppar. Arbeta ihop och rulla ut till järpar. Trä upp på grillspett och grilla dem runtom, sammanlagt 6-8 minuter. Tänk på att olja in gallret innan så fastnar inte kebaben.
  • Supergod efterrätt på grillen. Det är superenkelt och jättegott att grilla frukt och bär i foliepaket. Lägg t ex lite skivad rabarber, vit choklad och råsocker på ett folieark. Pressa lite lime över, gör ett paket och grilla i 10-15 minuter. Om du sätter gallret högst upp så kan du lägga på paketen redan när huvudrätten är klar så kan desserten grillas långsamt på svag värme.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.