Barbeque grillning

Barbecue [ b :b kju:] – amerikansk grillfest, gärna på bakgården ”backyard barbecue”. Även en tillagningsmetod. Äkta bbq görs i täckt grill, under lång tid, på relativt låg värme. Resultatet blir ett mörare, saftigare kött med mer röksmak.

Barbecuesås/glaze [gle z] – penslas på köttet, fisken eller grönsakerna under slutskedet av grillningen. Ger en vacker yta och förhöjer smaken. Kan också serveras till det grillade.

Vad är skillnaden då?

Skillnad mellan traditionell grillning och barbeque är att man vid barbeque använder sig av en grill med lock och smaksätter köttet med rök. Hemligheten är blötlagda träbitar eller träflisor av aromträd såsom hickory, mesquite, äppel-, körsbärs-, al, ek eller lönnträdet, som placeras i glöden. I Sverige har enris varit en traditionell smaksättar sedan länge.

Från nos till svans!

Ordet härstammar från franskan och betyder ”från nos till svans” som anspelar på att man tillgodogör sig hela djuret. I USA sitter BBQ rötterna djupt, redan de första kolonisterna i Virginia släppte grisar lösa i skogen som de, sedan de ätit upp sig, tillagade i en kokgrop.

Hur går en Barbeque till då?

Jo det hela är en väldigt lång procedur jämfört med en vanlig grillning. En barbeque pågår oftast mellan 1-8 timmar, där köttet får ligga i grillen under dessa timmar. Belöningen är desto större med en barbeque. Man får ett mört, saftigt kött med en härlig rökig smak (känner du hur det vattnas i munnen nu) 🙂 Här är briketter inte så bra alternativ utan grillkol är det som gäller. Briketter har ett bindmedel i sig som kan ge en äcklig och otrevlig bismak.

1.

Du bör börja med att blötlägga träbitarna minst en halvtimme innan grillningen börjar. Så du kan lägga bitarna i blöt några minuter före du tänder kolen. Ta även fram köttet som du marinerat i några timmar innan och lägg fram det så det hinner bli rumsvarm. Ett bra tips är att förbereda så mycke som möjligt, så du verkligen kan softa å njuta av tiden som köttet ligger i bbq-grillen.

2.

När grillen är tänd och du har fått en fin grå glödbädd strör du 1-2 koppar med träflisor eller lägger en träbit på kolen. Träbit är bättre för dom börjar inte brinna lika fort, och ger en bättre rökutveckling. Meningen är att träflisorna ska vara tillräckligt genomblöta så dom inte fattar eld i grillen direkt, utan bara producerar rök :-)Ta en termometer och sätt in i köttet. Termometerns spets ska sitta, som alltid, i mitten där köttbiten är som tjockast. Sätt köttbiten över en folieskål på grillgallret och stäng sedan locket. Gör folie skålen av vanligt folie, gör kanterna så tjocka och höga som möjligt på folieskålen så fettet från köttet inte rinner ur skålen.

Ett bra tips är att ha grillens nedre ventil helt öppen och sedan använda den övre ventilen till att reglera värmen. Ju mer ventilen är öppen ju varmare blir det i grillen. Det är extremt viktigt att du hittar en perfekt temperatur. Och du bör ligga på ca 110 grader.

Lägg köttet på gallret och sätt på locket. Lyft inte av locket mer än nödvändigt för att behålla så mycket som möjligt av röken.

3.

Nu kommer vi till det bästa 🙂 Och det är att du nu kan luta dig tillbaka och ta dig en iskall härlig öl och svalka dig i sommarvärmen under tiden du grillar. Du bör kolla temperaturen i grillen 3-4 gånger per timme. Ett tips är att skaffa en termometer som gör så att du kan kolla temperaturen i grillen utan att öppna locket. För varje gång du öppnar locket så sjunker värmen och den härligt goda röken försvinner ut mot atmosfären. Du kommer att behöva fylla på kol efter ett tag, och då måste dom redan ha en fin glöd. Det är absolut viktigt att man lägger in glödande kol, man ska absolut inte fylla på med kol som inte fått brinna ut och börjat glöda. Röken som blir när kolen brinner kan ge en mycket otrevlig bismak till maten, och kan dessutom vara rätt onyttig. Så använd ett tändrör för att hålla en färdig glödande kol redo hela tiden.

Du kommer också behöva fylla på med träbitar allteftersom dom blir torra och kanske börjar brinna. Och att dom börjar brinna gör ingenting då röken är så pass liten, och inte ger någon bismak.

När det återstår ca en timme så är det dags att pensla på glazen. Pensla på ordentligt med barbeque-såsen över hela köttbiten för att ge en perfekt grillytan. Pensla på ytterligare en gång när det återstår 20-30 minuter.

Sen är det bar att njuta av den underbara värld du just hamnat in. Welcome to the wonderful world of BARBEQUE. yeah! 🙂 hehe..

Här nedan tänkte jag, trots beskrivningen ovan, kasta in de 7 absoluta nödvändigheterna man bör känna till för en lyckad barbeque.

De 7 absoluta nödvändigheterna för en lyckad barbeque grillning:

ETT:
Du bör känna till den inre temperaturen I köttet som du griller. Allt kött grillar/kokas inte på samma gradantal vilket betyder att en ständig och konstant övervakning av köttet är en grundläggande väsentlighet för att få ett perfekt grillat kött. Denna övervakning är väldigt lätt att åstadkomma genom att inhandla en billig kött termometer. Dom brukar inte kosta mer än ca 70-100:-, mer eller mindre. Lite finare termometrar som läser av digitalt brukar vara det tredubbla nästan i pris. I dagens läge så kan man hitta sig en fin fin termometer som ständigt kan avläsa köttets inre temperatur utan att ens behöva lyfta av locket. Finns även högteknologiska som kan avläsa temperaturen fjärrstyrt.

TVÅ:
Du bör veta vilken temperatur du lagar maten i. Din barbecue ”grill” liknar ingen annan. Du använder annorlunda grillkol, och temperaturen beroende av vind och vänder påverkar den totala temperaturen som är i grillen. Om man räknar in allt detta i värme ekvationen så lagar du maten i 100 grader Celsius. Eller lagar du i 200 grader Celsius???? Om du inte har den blekaste aning, då är du helt borta och har ingen aning när köttet är färdigt. Temperaturen på din barbecue påverkar graden på maten du lagar. Om du grillar t ex en bringa eller kanske revben i 200 grader eller därikring, så kommer du att få en övergrillad kött som blir hårt och torrt. Bara att använda en termometer för att inte misslyckas på den biten. När du kontrollerar värmen så bör du alltid håll den övre luftventilen helt öppen. Den nedre ventilen bör vara inställd på reglerat temperatur när du grillar. En perfekt barbeque bör ligga på 110-115 grader. Vissa anser att man bör hålla sig på 100-105 grader, medan andra föredrar att ligga kring 120 grader. Så mitt tips blir att ni bör hålla er där emellan dom två tipsen 🙂 Det enda sättet är helt enkelt att testa sig fram själv.

TRE:
Använd alltid det absolut renaste “bränslet” som du har tillgängligt. Använd bara briketterna när dom brunnit ner till grå aska. Använd bara grillkol av bra kvalité. Använd ved bara när den brunnit ner till röd glödande kol – och inte som ett vedträ som placerats in i ”grillgropen”. Dom innehåller ofta nån typ av förorening som kommer att ge köttet en bitter smak. Många säger att dom tycker om den bittra smaken som, men för ett professionellt resultat så bör du undvika en ”rå” träbit/vedträ i grillen/grillelden. Använd inte tändvätska om det inte är absolut nödvändigt. Det finns petroleum destilerat i bränslet som kommer att fläcka ner smaken på köttet. Om du absolut måste hälla på tändvätska på briketterna så låt briketterna brinna i minst 40 minuter för att ta bort alla spår i röken.

FYRA:
Grilla inte maten för länge för att uppnå resultatet att “köttet ska lossna lätt från benen”. Detta misstag görs av de flesta nybörjar kockar. Om du grillar köttet för länge så kommer det att bli torrt ända in till benet och få köttet att lossna från benet. Detta har inget att göra med att vara mjuk och fin i grillningen. Det ger bara ett övergrillat kött. För att testa denna teori (och förstöra ett perfekt gott kött), laga bara till köttet, kyckling eller vilken annan typ av kött tills du vet att det är övergrillat(grillats för länge). Du kommer att lägga märke till att köttet ”lossnar lätt från benet” varje gång. Det är inte grillat på ett mjukt å fint sätt men det kommer garanterat att lossna lätt från benet.

FEM:
Håll det rent och snyggt omkring dig, och framförallt HYGIENISKT. När du handskas med och förbereder färskt kött, tvätta händerna och ytorna som du förbereder maten på. Detta är extra viktigt när det gäller fisk, fläsk och kyckling. Bakterier kan ta sig fram och in på många ställen och ohygieniska vanor kan göra att du och ditt sällskap blir sjuka. Om du tvättar dina händer och rengör dom på en kökshandduk, och du gör detta regelbundet, så kanske du inte uppnår den renlighet som behövs därför att handduken blir smutsig. Jag rekommenderar att du använder pappershandduk eller hushållspapper varje gång du torkar händerna eller redskapen. Det finns ju ingen anledning att bli sjuk när du utöver du njuter av att göra.

SEX:
Grillgallret måste vara VARMT!!! Om du griller (matlagning direct over kolen), alltså motsattsen till barbecueing (matlagning på låg temperatur, och inte direkt över kolen), se alltid till att gallret är varmt. Detta betyder att du måste ha elden på en maximal temperatur och sätta grillgallret över i minst 10 minuter. Genom att förvärma grillgallret så kommer det att ge köttet ett rutigt mönster och se snyggt ut, men det mest väsentliga är att köttet inte fastnar i grillgallret när du sedan ska vända på köttet. När köttet lossnar lätt från gallret så är köttet färdigt att vändas. MEN för att detta ska fungera så måste grillgallret vara riktigt VARMT!!!

SJU:
Njut av denna process. Stressa absolute inte. Ta det lugnt. Planera frammåt, och ta den tid det behöver. Ha alla ingredienser som behövs hemma innan du börjar. Detta betyder att man helst bör handla allt dagen innan. Och du bör också marinera köttet dagen innan och sätta det i kylen. Att ha tillräckligt med kol är också väldigt viktigt. Detta håller fast desperationen från att ta över hela processen. Det viktigaste är att ha mycke av din favorit dryck hemma, och ha många goda vänner som sällskap till att njuta av RESULTATET…..!!!!!

Mycke nöje!!!

Slutligen, lite amerikansk GALENSKAP!!!!!!!!

Och som alla vet så kommer ju grillningssättet ”Barbecue” från vårt kära matglada land USA, America, The La States 🙂 Landet som kan allt om härlig grillning. Och som allt annat i USA så finns det dom som tar det hela på lite fööööör stort allvar. Så här kommer en länk till lite bilder på ”Riktiga” barbecue grillar. Sånna grillar som man måste bygga själv. Så man kan nästan säga att för att få en äkta barbecue smak i det man grillar, så måste man nog göra det på ”the american way”.

Här nedan har ni ett litet smakprov på en äkta amerikansk barbecue-grill. 🙂 Visst önskar man att man hade ett sånt vidunder. Då hade man kunnat smälla upp en riktigt barbecue-grillfest.. YEAH!!!!


Recept:

Här har ni två tips på Barbecue-marinad och Barbeque-sås:

Barbeque-marinad
4 personer
4 msk ketchup
2 msk olivolja
2 msk starkt kaffe
2 msk senap
1 tsk Worcestershire sauce

Blanda ihop ketchup, olja
och kaffe. Samksätt med
senap och Worcestershire
sauce.

Barbeque-sås med sweet chili
4 personer
1 lök
1 dl sweet chili sauce
1 dl krossade tomater
3 msk majsolja

Finhacka löken och tillsätt
sweet chili sauce och
krossad tomat. Vispa i majsoljan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.