Cigarrhistorik

Här nedan har jag sammanställt lite information om Cigarrens framtåg i historien.

Införandet av Cigarrer i Europa

Den första versionen är:
1492 anlände Columbus till Amerika och han var en av de som landsteg bland annat på Kuba och såg hur man där brukade tobak. Enorma rullar som kallades Tobago, (därav ordet tobak), lika stora som en ihoprullad dagstidning.

En annan version berättar följande:
Den 12:e oktober, 1492 i San Salvador Gulfen på Bahamas, anlände Christofer Columbus (Cristobal Colón) i Amerika och där upptäckte han tobaken. Amerikas upptäckare och hans besättning såg hur infödingarna odlade och skördade tobaksbladen. Det tog inte lång stund innan de förstod att det handlade om något som säkert skulle kunna bli en viktig handelsvara och deras intresse ökade eftersom det var en viktig del av resan.

Var det än hände så är det som säkert är att Columbus upptäckte att tobak förbrukades i den nya världen och införde vanan i Europa. Förutom att upptäcka nya världar handlade upptäcktsfärden om att öppna nya handelsleder.

Man vet inte än idag exakt hur gammalt tobaksbruket är. Det som är konstaterat är att mayakulturerna rökte tobak som förknippades med magiska och religiösa riter.

Den första svenska cigarren

Den första svenska cigarren tillverkades av firman L E Magnus & Co i göteborg 1814. Men först runt 1840 slog cigarren igenom på allvar i Sverige och från 1880-talet fram till första världskriget härskade cigarren suveränt över andra tobaksbruk. Det var vid denna tid som mannen i borgerliga hem drog sig tillbaka till Herrrummet. Där tog han på sig sin rökrock och rökmössa innan han tände sin cigarr. Rocken och mössan skulle skyddamot röklukten.

I dag säljs över hälften av alla cigarrer i USA från Dominikanska republiken eftersom att de kubanska handgjorda mästerverken fortfarande är förbjudna. Internethandeln av kubanska original cigarrer är i USA en stor affär, det är inte tillåtet, men amerikanska cigarr rökare nöjer sig inte med de oftast maskintillverkade varianterna från andra länder. De kubanska mästerverken kommer alltid att vara de mest uppskattade cigarrerna i världen och de amerikanska cigarrökarna lyckas importera dem, trots förbuden.

Världens längsta cigarr

Efter första världskriget blev det modernt att röka cigaretter och cigarrförsäljningen minskade steg för steg. Den sista svenska cigarren tillverkades vid Swedish Match Cigarrfabrik i Härnösand 1997. då koncentrerades företagets cigarrproduktion till Nederländerna. Swedish Match är idag en av världens största tillverkare av cigarrer och cigariller.
Härnösand Cigarrfabrik lever dock kvar i Guiness rekordbok. Under våren 1990 tillverkades nämligen världens längsta cigarr i Härnösand; 5,6 m lång och 112 kg tung, och den visas på uställningen.

Varför har cigarren blivit så populär igen?

På 1990-talet vaknade intresset för cigarrer igen. Det fångades upp av den exklusiva tidskriften CigarAficionado, som startades av en cigarrälskare i USA 1992. I CigarAficionado analyseras världens bästa cigarrer med samma allvar som vinälskare bedömer sina årgångsviner. Idag trycks varje nummer i 300 000 exemplar. Tidskriften finns också på internet och där kan cigarrälskare läsa om de 1 300 cigarrer som CigarAficionado testat.

Hemlandet Kuba

För columbus och hans män var tobaken okänd när de 1492 gick iland på ön Guanahani i Västindien. På Kuba, någon vecka senare, träffade de infödingar som sög i sig röken från en stor rulle tobak inlindad i ett majsblad. Urcigarren var upptäckt. Infödingarn kallade tobaken för cohiba och rullarna för tobago.

”Män och kvinnor bar på glödande små eldar från en torr välluktande ört. Blad från denna var rullade i ett torrt blad. Det hela liknande en leksakstrumpet. Infödingarna sög från dess ände i sig röken och tycktes finna stor njutning i detta. De kallade bladrullen tobago”. (bartolomeo de las Casas. Om Columbus landstigning i Amerika 1492)

Samma familj!

Tobak tillhör samma familj som potatis, tomater och auberginer. Tobaksplantan tillhör släktet Nicotiana och finns i cirka 50 arter. Linné gav plantan dess latinska namn efter Jean Nicot, som introducerade tobaksbruket i Europa runt 1560.

De tobaksarter som växte vilt i Sydamerika var troligen Nicotiana Rustica och Nicotiana Petunoides. Indianerna tycks ha odlat den mildare varianten Nicotiana tobacum för cigarrer. Det är denna art som senare odlades i större skala för export.

De första tobaksplantagerna

När Kuba blev spansk koloni 1511 började kolonisterna att odla tobak mer systematiskt och anlägga tobaksplantager, så kallade Vegas. År 1717 införde den spanske kungen tobaksmonopol. Det innebär att kubanerna skulle odla tobak och sända till Spanien, där cigarrerna skulle tillverkas. När monopolet avskaffades hundra år senare började den kubanska tobaksindustrin blomstra igen.

Under 1800-talet grundades många av dagens kända cigarrfirmor: artagos 1827, H. Upmann 1844, La Corona 1845 och Romeo Y Julieta 1850.

Castro och Kennedy

När Fidel Castro tog makten 1959 avskaffade han många av de fina cigarrmärkerna. Han ansåg att de stod för ”dekadant kapitalism”. Flera firmor flyttade då sin verksamhet till USA, Honduras eller Kanarieöarna. 1961 kom den totala brytningen med USA. President Kennedy, som själv rökte cigarr, såg nogsamt till att alla humidorer (utrymmen för cigarrer med jämn temperatur och fuktthalt) i Vita huset var fyllda innan han skrev på embargot mot Kuba.

Fantasifulla maggördlar

Maggördlar började användas i Spanien på 1870-talet. De tidigaste bestod av en enkel pappersremsa runt cigarren. Remsan skulle dels förhindra att täckbladet skadades när man rökte, dels kanske också se till att plantageägarna inte smutsade ner sina fingrar när de rökte. På 1880-talet kom de eleganta tryckta maggördlarna. Inledningsvis var enbart det dyra cigarrerna försedda med gördel. Men från och med 1920-talet levererade alla cigarrfabrikanter med självaktning cigarrer med maggördlar i de mest fantasifulla utföranden.

Etiketter i guld och silver

Cigarretiketterna på 1840-talet var enkla träsnitt eller litografiska tryck. Tio år senare kom ornamentiken och på 1880-talet inträdde cigarrlådan i sin klassiska period. På lockets insida satt den praktfulla locketiketten med relieftryck i guld och silver. I Sverige var Norrköpings Lithografiska AB och Lithografaktiebolag i Malmö stora leverantörer av etiketter. De hade hård konkurrens från tyska företag, som försåg cigarrfabrikanterna med ett färdigtryckt sortiment.

Något spansk skulle det var över namnet. Undersköna damer, stiliga herrar, och hela floran av 1800-talsoperetter fanns representerade på etiketterna. De sedesamma jugendflickorna ger en antydan om en ny tid, då det blev möjligt om än inte helt accepterat för kvinnor att röka.

Groucho Marx och Winston Churchill

Cigarrens värld är fylld av citat. Groucho Marx lär ha berättat att hans tidigare hustru bad honom välja mellan henne och cigarren. Han konstaterade:

– Vi är fortfarande vänner!

Winston Churchill var också en välkänd cigarrälskare:

– Läkarna har förbjudit mig att röka cigarrer. Sedan dess har jag slutat att besöka läkare, sa Churchill.

I bo Widebergs film Kvarteret Korpen finns en cigarrscen. Fadern, Keve Hjelm, ska introducera sonen, Tommy Berggren, i konsten att göra affärer och röka cigarr. Fadern säger bl a till sonen att en affärscigarr ska hållas i vänster hand, höger hand ska vara beredd på ett snabbt handslag. Nöjescigarren hålles i vilken hand som helst. Så frågar sonen:

– Hur fimpar man en cigarr?
– Man fimpar aldrig en cigarr, säger fadern.
– En cigarr ska ha en död i stillhet. Den ska ligga på fatet, på lit de parade, med gördeln som svepning innan den bärs ut av personalen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.