Olika grillar

Vilken grill ska man använda?

Alla olika typer av grillar har ju sin charm och sin speciella touch på smaken, tillagningen och grillkänslan.

Kolgrill
Jag föredrar en gammal hederlig kolgrill med kol eller briketter i. Jag är däremot emot tillsatser för att tända grillen. Men det finns tändvätska som är både smak och luktfri, vilket kan vara ett alternativ för att tända grillen, om man nu har problem att få fjutt på kolen.

Själv kör jag med en ”el-gaffel”, som man lägger under kolen. En el-gaffel skapar en jämn och fin glöd på mindre än 10 minuter. Vad en el-gaffel är kan du läsa mer om på ”Tips & Trix-sidan”.

Med kolgrillar kan man också utöva en form av barbeque grillning. Hur det går till tänkte jag förklarar genom att citera ett stycke från en av sveriges bästa barbeque sidor ”www.barbeque.se”. På den sida står denna enkla förklaring:

”I en vanlig klotgrill kan detta vara svårt men försök att maka ut kolen runt kanterna och ställ en skål med vatten i mitten när du tänder i klotgrillen. Fyll sedan på med små mängder glöd med jämna mellanrum för att undvika att det blir för varmt. Tyvärr sjunker också temperaturen snabbt så fort man öppnar en klotgrill. Det finns även ett tillbehör till exempelvis Weber’s klotgrillar för att kunna hålla ut glöden mot kanterna, jag har ingen egen erfarenhet av den men det kan ju vara värt och prova om man inte har möjlighet att ha en ”riktig” smoker.”

Gasolgrill
Många anser att det är fuska att grilla med gas(vilket jag delvis tycker också). Men ska man se till fördelarna med gasolgrillar så är gas renare, det går snabbare och du kan reglera temperaturen efter eget tycke. Sen är det en härlig känsla att stå vid en fet gasolgrill… en fin penisförlängare (hehe). Sen så är det brutalt enkelt att ”spontan grilla” när man har en gasolgrill, för man kan dra fram grillen å få igång en grillning väldigt väldigt fort utan att behöva fundera på om man har kol eller briketter hemma.

Fördelar med gasolgrillar är att dom är lätta att tända, lätt att reglera värmen. Det man bör tänka på när man grillar med gasolgrillar är att ha det ordentligt varmt. De flesta gasolgrillar har en termometer för just den biten, så håll koll på tempen på den medföljande termometern.

Det går även att köra en variant av barbeque även i en gasolgrill.

El grill
Är enligt mig inte en ”Grill” i grillens bemärkelse. Utan ett sätt att bedriva matlagning utomhus. Det finns absolut ingen grillkänsla i att värma köttet på en ”platta” utomhus. Jag säger däremot inte att det man grillar smakar illa, men hela livsstilen med vad gäller grillning och allt vad det tillför försvinnr liksom. Så därför tänker jag inte ta upp nått om vad en ”El Grill” har att tillföra. Håller er borta från El grillar 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.