Flambering

Här kommer lite information som för dig ett steg närmare

härligheten som kallas FLAMBERING!!!

Att flambera!

Flambera är något som kan låta som en hel vetenskap och något som bara proffsen i lyxiga restauranger jobbar med. Både ja och nej skulle jag nog säga om det. Att flambera kan vara invecklat, och det är något man inte ska prova på innan man tagit reda på hur man gör.
Det finns en del saker man bör tänka på innan man flambera, så man inte bränner upp huset/lägenheten eller skadar sig själv. För det är ju trots allt eld som man ”leker” med.

Vad är då flambering?

Man kan, på ett enkelt sätt, säga att det är när man häller starksprit över maträtten och tänder på så att alkoholen brinner upp. Man gör det för att framhäva och intensifiera smakerna och för själva effektens skull.
Så, det lät väl inte så invecklat. Häll på sprit, och tänd på =)

Nåja, för att det nu inte ska hända en olycka så ska jag försöka gå igenom proceduren med flambering på denna sida.

Vilken sorts sprit ska man använda då?

Man kan flambera i olika sorters sprit, men det viktiga är att den är stark, helst 40%.
För köttbitar eller liknande huvudrätter så skulle jag nog rekommendera Cognac, Whiskey eller Calvados. För det är väldigt smakrika spritsorter med varierande och intressanta smaktillsatser.

Vad gäller efterrätter som stekta bananer eller persikor så skulle nog Cointreau eller mörk rom passa alldeles utmärkt. Testa gärna andra sorter, laborera själv 🙂

Vilken panna du ska använda spelar egentligen ingen roll eftersom ångorna från elden inte tar i själva pannan utan bara brinner på ytan av spriten. Så ta den panna som passar bäst. Pannorna kan inte gå sönder av flambering.

Hur flamberar man då?

  1. För att ta 2 köttbitar som exempel då, så ska du steka dom i vanlig ordning tills du uppnått det resultat du vill ha. Sen drar du pannan åt sidan så att den får svalna lite. Pannan måste svalna på grund av att spriten du ska hälla i pannan inte får koka.
  2. När pannan svalnat tillräckligt så häller du på spriten. Spriten får inte koka, men den ska bli så varm som möjligt. Mängd sprit varierar med tanke på antal köttbitar, storlek på pannan och dylikt. Men jag skulle nog tänka mig att ca 1dl skulle räcka, testa variera mängd själv för att uppnå önskat resultat.
  3. Sprit brukar bli varm väldigt fort, så bara efter någon få sekund är det dags att tända på spritångorna. Se till att du har ett stort lock nära till hands, och se till att hålla bort huvudet. Tänd sedan på spriten med antingen en tändare eller en tändsticka.
  4. För att uppnå ett ännu mera utsökt resultat så kan man med fördel skyffla spriten över köttet medan ångorna brinner. Tillagningsytan blir jämnare på detta viset. För annars kommer spritångorna bara brinna på sidan av köttbitarna. Och vi vill ju att spritångorna ska brinna på spriten som ligger på köttbitarna.Det bästa är att använda en panna som har så lite utrymme som möjligt på sidorna av köttbitarna. Nåja, ni förstår vart jag vill komma. Låt spritångorna brinna ut.Använd bara locket ifall lågorna blir oroväckande stora, och risk för brand finns. Vilket jag kan säga är väldigt ovanligt, men det är aldrig fel att vara på den säkra sidan.
  5. När spritångorna brunnit ut så är allt färdigt 🙂 Njut av maten.

Några saker att tänka på vid flambering:

  1. Var försiktig! Var kanske två stycken i köket, ifall du skulle behöva hjälp, om något oväntat händer. Men det är sällan något går fel, men man ska ALLTID vara på den säkra sidan.
  2. Slå av fläkten. Varför? Jo, för att spritångorna kan ta sig upp i fläkten och antända fettet och annat som finns där, och eld som sprider sig i en fläkt är inget vi vill ha, eller hur!?¿
  3. Ha alltid ett lock nära till hands ifall du skulle bli tvungen att kväva lågorna.
  4. Håll huvudet borta från pannan när du tänder på spriten, så du inte får en våg av eld i ansiktet.
  5. Dra av pannan å låt den svalna lite, för spriten får inte koka när du häller den över köttbitarna. Varför? Jo, för om spriten kokar så försvinner alkoholen, vilket gör att det finns inga ångor att tända på. Det enda som du får är några köttbitar som du doppat i kokande sprit, och det är ju inte det resultatet vi är ute efter.
  6. Spriten bör bli så varm som möjligt. Spriten måste vara varm om du ska lyckas. En del rekommenderar att man ska förvärma spriten innan. Se dock till att den inte börjar koka.
  7. Häll för säkerhets skull inte spriten direkt från flaskan, då ångorna kan antändas och explodera flaskan. Häll istället upp spriten i ett deciliter mått eller liknande innan. Vi vill ju inte ha en exploderande flaska i köket, aj aj =/

Här har jag tagit två stycken bilder när jag flamberade. Dom är inte så
bra tagna, så nästa gång jag flamberar ska jag försöka ta bättre bilder.

Mycket nöje!

1 svar på Flambering

  1. Pingback: Fixa flamberingen flamsäkert | brandfritt.se – brandsäkra Sverige med större kunskap

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.