Vin

Vin är en dryck med mycket gamla anor, och konsten att göra vin är mycket nära knutet till de gamla kulturfolkens utveckling i Främre Asien. Vinranksarten Vitis vinifiera som alla de vanligaste druvsorterna tillhör lär ursprungligen ha kommit från Persien, och i Kaukasus har man hittat vindruvskärnor i förhistoriska grottor som tyder på att människorna tidigt förstod sig på att jäsa druvornas must till vin.

Från början gjordes det vin på vilt växande druvor, och vinodling i egentlig bemärkelse är av senare datum. De äldsta spåren av vinodling, som daterar sig till 6000-5000 år f Kr, har man funnit i Georgien och vid Svarta havets sydostkust. Härifrån spred sig vinodlingstekniken ganska snabbt till alla de gamla kulturländerna i det östra medelhavsområdet. Fenicierna förde den med sig, först till Egypten och därefter till Grekland, Nordafrika och så långt väster ut som till södra Spanien. Grekerna förde vinet till Italien och sedan var det romarna som spred det till resten av Europa.

Hur de första vinerna smakade finns det dessvärre inga uppgifter om. De gamla egyptierna har på väggmålningar i faraonernas gravar omsorgsfullt dokumenterat hur odling och framställning gick till, men några beskrivningar av vinernas smak har de inte bidragit med. En sak kan man dock konstatera – vinerna hade en smak av retsina. Egyptierna använde sig nämligen av kåda från barrträd för att göra de lerkrus som vinerna förvarades i så lufttäta som möjligt, och det måste ha get en tydlig smak av kåda åt vinet. De närmaste idag vi kan komma de egyptiska vinerna är faktiskt det grekiska vinet retsina.

De gamla grekerna var mer meddelsamma när det gällde vinernas smak, och hos Homeros finns det bland annat beskrivningar av de utmärkta pramniska och maroneiska vinerna. Där framgår det att grekernas viner var så kraftiga och koncentrerade att man måste späda dem med vatten för att kunna dricka dem. De gjordes på torkade druvor – samma teknik som man idag använder för att framställa vin santo i Italien eller det koncentrerade vin som används för att söta sherry med i Spanien.

Emellertid var det romarna som vidareutvecklade vinodlingen och vinframställningen och började göra viner som närmade sig den typ av vin vi dricker idag. Kanske var det deras största insats att de planterade vin i alla de stora vindistrikten i Frankrike och Tyskland och på många andra ställen i Europa.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.