Blå druvor

Här kommer lite intressant information om några av dom vanligaste blåa druvorna som det röda vinet skapas ifrån. Texten kommer ifrån vinnytt.nu.

Barbera
Mycket vanlig druva som växer över i stort sett hela Italien och ingår i många blandningar. Barbera viner har inslag av körsbär i smaken och kan vara både unga och friska eller mörka och tunga.

Cabernet Franc
Är släkting med den mer berömda druvan Cabernet Sauvignon och är egentligen den ursprungliga Cabernetdruvan. Ingår i röda viner från Bordeaux. Har ofta en gräsig karaktär med smak av hallon. I Bordeaux standardblandning ingår druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Här står Cabernet Franc för arom och frisk doft.

Cabernet Sauvignon
Världens populäraste vindruva som i stort sett odlas i samtliga världens vinländer. Cabernet Sauvignon-dominerade viner från Bordeaux anses av många vara världens bästa viner och den tydliga svartvinbärsdoften går inte att ta miste på. I Bordeaux standardblandning ingår druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Här står Cabernet Sauvignon för den viktiga strukturen, det vill säga vinets fysiska sammansättning av syra och tanniner etc. Svarta vinbär, cederträ, nyvässad blyertspenna, cigarrlåda, stall, läder, kaffe, tobak, källare, lagård, jord, mynta och eukalyptus är dofter och smaker som kan ingå i ett Cabernet Sauvignon vin.

Carignan
Vanlig druva i Languedoc-Rousillon i Sydfrankrike. I mycket bra odlingslägen och med låg avkastning kan druvan producera bra viner. Med hög avkastning kan viner av Carignan smaka förskräckligt. Druvan finns även i Spanien under namnet Cariñena och i Italien heter den Carignano.

Carmenère
Fransk druva från Bordeaux som inplanterades i Chile på 1800-talet innan vinlusen slagit till i Frankrike. Då druvsorterna är väldigt lika trodde chilenarna under många år att Carmenèredruvan var en Merlotdruva. Först 1996 bevisades skillnaden och sen 1998 får man skriva Carmenère på etiketten. I doften kan man hitta kaffe, grillat kött, selleri och soja och i smaken kan man känna björnbär, plommon samt olika kryddor.

Cincaut
I Sydfrankrike används den ofta för att runda av viner tillverkade av druvan Carignan. Cincaut ingår även jämte Cabernet Sauvignon och Syrah i det världsberömda libanesiska vinet Chateau Musar. Den sydafrikanska druvan Pinotage är en korsning mellan Cinsaut och Pinot Noir.

Gamay
Druvan som ger Beaujolais Nouveau viner. Vinerna ska drickas unga och har inslag av jordgubbar, hallon och banan i doften samt innehåller mycket fruktsyra.

Garnacha/Grenache
Garnacha kallas druvan i Spanien. I Frankrike heter den Grenache. Den är just nu världens mest utbredda druva. I det spanska distriktet Priorat tar man sedan 1990-talet fram fantastiska viner på Garnachadruvan. I franska Provence får vinerna en doft av kyndel, lavendel och rosmarin. Smaken innehåller aromer som fikon, körsbär, plommon och choklad.

Malbec
Druvan kommer egentligen från Cahors i Frankrike, men det är främst genom kvalitetsviner från Argentina som vi känner till druvan. Man kan även hitta druvan i Australien, Chile och Sydafrika. I smaken kan man känns inslag av plommon, viol och björnbär och i smaken kan man hitta örter, lakrits, russin, plommon och tobak.

Merlot
Merlot är den mest odlade druvsorten i Bordeaux. Den står för mer än 50% av odlingarna. I de finare Bordeauxdistrikten, Médoc och Graves, står den för ungefär 25% av odlingarna och i St.-Émilion och Pomerol är det den dominerande druvan. I Bordeaux standardblandning ingår druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Här tillför Merlot mjukhet och fyllighet. Druvan har en mycket fruktig doft och de dofter och smaker som man kan hitta är vanligtvis svarta vinbär, tobak, björnbär och bränt gummi. Smaken är silkeslen med sammetsmjuka tanniner, men kan också vara kryddig och kan då ha inslag av kanel, korinter och lakrits. Det bästa Merlotvinet kommer från Château Pétrus i Pomerol.

Montepulciano
Druvan är efter Sangiovese Italiens mest odlade druvsort och odlas längs hela italienska östkusten från Marche till Puglia. De bästa vinerna anses dock komma från Abruzzi. I Syditalien används druvan i många rödvinsblandningar. Druvan Montepulciano ska inte förväxlas med vinet Vino Nobile di Montepulciano som kommer från vinodlingarna runt staden Montepulciano i Toscana och är ett betydligt bättre vin framställt på Sangiovesedruvan.

Mourvèdre
Odlas främst i Frankrike, Spanien, Australien och USA. I Provence har den funnits i mer än 400 år och där blandas den oftast med andra sydfranska druvor som Grenache och Syrah. I distriktet Bandol kan man hitta viner som produceras på ren Mourvèdre. Vinerna är mycket sträva och tanninrika. I doft och smak kan man hitta inslag av örter, ladugård, björnbär och blåbär. Efter ett par års lagring kan vinerna utveckla smaker av läder, ingefära och vilt.

Nebbiolo
Det italienska vindistriktet Piemontes klassiska rödvinsdruva som man tillverkar Barolo- och Barbarescoviner av. Barolo är ett kraftfullare vin och Barbaresco lite lättare och mjukare. Nebbiolodruvan ger mängder av torra tanniner och otillgänglig syra och kan som unga nästan uppfattas som odrickbara. Därför kräver dessa viner mycket lång lagring för att de ska mjukna något. Bäst är vinerna efter 20-30 års lagring och då helst ihop med piemontesisk mat och gärna då vit tryffel. Dofter och smaker man kan hitta är plommon, körsbär, violer, lakrits, tjära, rök, tryffel, Karl Johansvamp och rosor.

Periquita/Castelão
Sydportugisisk druva som blivit mycket populär i Sverige. Ger fylliga sträva och hallondoftande viner som mjuknar med lagring. Doften är aningen bränd med ton av plommon och fat och i smaken kan man hitta en liten kryddighet med en ton av plommon och fat.

Pinot Noir
Är den klassiska druvan i franska Bourgogne. En mycket svårodlad druva, som när man lyckas ger, fantastiska viner. Hur ett riktigt gott Pinot Noir vin ska smaka tvistar de lärde om, då det finns stora stilistiska skillnader mellan odlare och områden i Bourgogne. Numera finns det mycket bra Pinot Noir viner från Chile, USA (Kalifornien och främst Oregon), Kanada, Australien, Sydafrika och även från världens sydligaste vindistrikt, Central Otago, på Nya Zeelands sydö. Doft och smak kan bland annat innehålla hallon, smultron, röda vinbär, ek, vanilj, viol, vilt, svamp, och rotfrukter.

Pinotage
Druvan skapade 1925 då professor Abraham Perold vid Stellenbosch universitet utanför Kapstaden i Sydafrika korsade druvorna Cinsaut och Pinot Noir. Pinotage har en mycket speciell doft och smak. I bra Pinotage hittar man inslag av mullbär, björnbär och plommon. Ett bra Pinotage vin bör helst lagras närmare 10 år för att komma till sin rätt. Som unga gifter sig många Pinotage viner bra med limefrukt.

Primitivo
Druvan kommer från Syditalien och bidrog i många år med färg och kraft till italienska blandviner. Efter att en DNA-analys nu fastställt att druvan är densamma som Kaliforniens Zinfandel har druvan blivit mycket populär. Man har även konstaterat att Primitivo och Zinfandel har samma DNA som den kroatiska druvan Crljenak. Druvan ger massor med doft och smak och har blivit väldigt populär i Sverige. I doften kan man hitta en bränd ton med inslag av blåbär och vanilj och smaken kan man hitta inslag av blåbär, vanilj och fat.

Sangiovese
Druvan är Italiens mest odlade blå druva och av denna framställs viner som Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano och Brunello di Montalcino. I Toscana blandar man ofta Sangiovese med Cabernet Sauvignon och framställer då mycket bra viner som Solaia och Tignanello. I doften kan man bland annat hitta inslag av körsbär och lagård. Smaken kan innehålla inslag av bittra körsbär, viol, örter, te och lakrits.

Syrah/Shiraz
Syrah/Shiraz är troligen den äldsta kända druvsorten och man tror att de första spåren kommer från staden Shiraz i Persien. I början av 1980-talet fanns det i stort sett bara två ställen på jorden med större Syrah/Shiraz odlingar och det var i Australien och Sydfrankrike. Numera odlas druvan över nästan hela världen. I Frankrike och Rhônedalen kallas druvan för Syrah och ger smakrika viner med mycket strävhet. Några av Frankrikes bästa viner, Hermitage och Côte-Rôtie, är gjorda på Syrah och de kan jämföra sig med kvalitetsviner från Bordeaux eller Bourgogne. I Australien kallas druvan för Shiraz och kan ge enkla, lätta, mjuka och syltiga viner, men även stora, kraftiga och köttiga röda. Australiens och ett av världens bästa viner, Penfolds Grange, är gjort på 100% Shiraz. I andra länder kan man hitta båda namnen och då beror det på om vinmakaren har valt den franska (Syrah) eller den australiensiska (Shiraz) stilen på sitt vin. I doft och smak kan man bland annat hitta bränt gummi, rökta charkuterier, svartpeppar, tjära, blåbär, tobak, björnbär, nejlikor, viol, hallon och svarta vinbär. Vid lagring kan man ibland även hitta inslag av vilt, läder och choklad. I de australiensiska Shiraz vinerna hittar man ibland även inslag av mynta och eukalyptus.

Tannat
Druvan kommer från sydvästra Frankrike och är en av dom mest intressanta druvsorterna man odlar i Sydamerika. Tannatvinerna från Frankrike är kända för sina höga tanninhalter och i Madiran blandas druvan med Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Ett bra exempel är Chateau Montus. I Sydamerika så är det framförallt Uruguay som lyckats med sina Tannat viner. Dessa har fina mogna tanniner och man hittar även toner av björnbärsfrukt i vinet.

Tempranillo
Tempranillo är den druva som ger de bästa spanska vinerna. Bland annat så ingår den i Riojavinerna och i Vega-Sicilia Unico från Ribera del Duero som är Spaniens dyraste vin. I det senare vinet ingår druvan dock under namnet Tinto Fino. Även i andra vindistrikt går Tempranillodruvan under annat namn. Till exempel så kallas den Cencibel i La Mancha och Valdepeñas och i Penedés heter den Ull de Llebre. Druvan är även en viktig del i det portugisiska portvinet och i Portugal kallas druvan för Aragonez i Alentejo och för Tinta Roriz i Douro. Nu satsar även Australien på att ta fram Tempranillo viner. I doften kan man bland annat känna exotiska kryddor och vanilj som kommer från lagringen på amerikanska ekfat. I smaken kan man, beroende på distrikt och ålder, hitta jordgubbar, björnbär, körsbär, mullbär, hallon, svarta vinbär, tobak, plommon och kakao.

Touriga Nacional
Druvan används till portvin i Portugal och för framställning av starkvin i Australien. Anses av många vara den förnämsta druvan i Portugal. Den går mycket bra att blanda med andra druvsorter, till exempel Periquita. I doften kan man hitta björnbär och mullbär och i smaken kan man finna plommon, viol, läder och kraftfulla tanniner.

Zinfandel
Zinfandel eller Zin är det amerikanska namnet på druvan som heter Primitivo i Italien. En DNA-analys har nu fastställt att druvan är densamma som Italiens Primitivo. Man har även konstaterat att Zinfandel och Primitivo har samma DNA som den kroatiska druvan Crljenak. Den amerikanska Zinfandel anses än så länge framställa bättre viner än den italienska Primitivo. Ett av världens bättre viner produceras av Ridge Vineyards i Kalifornien. Zinfandel viner är ofta koncentrerade smakbomber. Doften kan innehålla det mesta som björnbär, svartpeppar, kryddnejlika, kanel, oregano, viol, tranbär, jordgubbar, hallon, svarta vinbär, körsbär, plommon och russin. I smaken kan man beroende på mognad hitta bönor, kronärtskockor, paprika, mynta, eukalyptus, nötter, choklad och ceder.

Text © vinnytt.nu

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.