#9 – Pomona IPA – Bryggdag

Bryggdag: Lördag 15 mars

Förra gången jag bryggde så fick jag bara ut 15 liter i tunnan, och beräknat var 20 liter. Så 5 liter försvann den gången. Denna gång hade jag förberett mig bättre och hade i förväg räknat ut hur mycket vatten som försvinner vid koket och även bestämt mig för att laka med ca 8 liter vatten istället för fjuttiga 3 liter som jag körde med sist. Och det gav resultat 🙂

SG målet var ett OG på 1.060, och jag prickade in 1.061 på detta recept. Perfekt.
Den beräknade bryggeffektiviteten var 73,1% och jag prickade in 74,6%, så jag fick ut mer socker ur malten än planerat. Helt underbart! Det innebär så’klart högre alkoholhalt också.
Planerade ABV för detta recept var 6,1% och jag kommer upp i 7%. Gör inte så mycket, men med tanke på att jag helst skulle ha gjort en förkultur på jästen innan gör att jag är liiite orolig för om jästen klarar av denna bryggt, får hålla tummarna att den inte blir stressad och spottar ur sig en massa felsmaker. Jag är alltid orolig för sånt då mina bryggder har en tendens att bli lite högre i alkoholhalt än planeret.

Målet var att jag skulle få 20,5 liter efter vörtkoket, jag landade EXAKT på det. Fattar själv inte hur jag lyckats så bra denna gång med alla mätningar.
Målet var att få 18 liter ner i tunnan. Där nådde jag inte hela vägen fram, fick 16,5 liter, så jag fyllde på med 1,5 liter för att komma upp i 18 liter. Det påverkade inte OG-mätningen eller så. Men någonstans har 1,5 liter vatten ändå försvunnit. Säkert i bottenslammet som humlen skapar. Nåja, är riktigt nöjd ändå med denna bryggning. Hoppas resultatet blir lika bra som bryggningen 🙂

 

Lite bilder från bryggdagen:

Först hällde jag upp all malt, både basmalt och karamellmalten. Enklare att mäska genom att hälla i malten från en hink än från påsarna som man får malten i. Sen sprids doften av malt mycket mer och det är helt klart en njutningsfull doft 🙂
bild00.jpg

 

Mäskvattnet värms upp till 70 grader. När malten hälls i så sjunker det till 66 grader som var mitt mål. Jag prickade 66 grader EXAKT. Tack där Beersmith 🙂 Bryggpannan är även isolerad med liggunderlag från Clas Ohlson, detta för att pannan ska hålla en jämn temperatur under hela mäskningen. Jag tappade bara 1 grad under hela mäskningen, vilket även var planerat, så jag är enormt nöjd med det.
bild01.jpg

bild02.jpg

 

Denna gång har jag även tagit ett pH värde på vattnet och vörten under bryggningen. Slutsats av pH-mätningen är att pH-värdet måste justeras i framtiden. Får köpa en pH-stabiliserare. pH-värdet på ölen kan vara orsaken till att det inte alltid blir 100%-igt bra. Sen har jag även köpt ett Jod Test för att kunna göra ett test om det finns några stärkelser kvar i malten. För att veta om mäskningen är färdig eller inte. Funkade bra, så Jod Testet kommer köras även framöver.
bild03.jpg

 

Så här ser påsarna med malten ut när man får dom från Maltmagnus 🙂 Trevliga påsar att bära hem!
bild04.jpg

 

bild05.jpg

 

Den obligatoriska makrobilden av malten 🙂
bild06.jpg

 

Den superviktiga uppmätningen av all humle. Otroligt viktig när man nästan är fullgod medlem i tankspriddas riksförbund 🙂
bild07.jpg

 

Lärdom från förra bryggningen: BIAB-påsen ryms INTE i ett vanligt durkslag. Vad göra? Jo man skapar ett eget durkslag av en ”hink” från Dollarstore.
bild00008.jpg

 

Några minuters borrning i garaget så har man sig ett durkslag som passar till en BIAB-påse som är proppfull med malt 🙂
bild0008.jpg

 

 

Och så här ser det ut när BIAB-påsen får vila i durkslaget ovanför pannan. Sen är det bara att laka med 8 liter vatten över BIAB-påsen för att få ut de sista ur malten. Enkelt och smidigt!
bild08.jpg

 

Voilà! Dags för vörtkokning.
bild10.jpg

 

Strax innan vörtkokningen så aktiverar jag jästpåsen genom att trycka sönder den lilla påsen som finns där inne med jästnäring. Sen är det bara att se den sakta svälla under ca 3 timmars tid.
jäst00.jpg

 

jäst01.jpg

 

jäst1.jpg

jäst2.jpg

 

Sen är det dags att hålla stenhård koll på vörten medans den värms upp till kokpunkt. För när den når 100 grader, så är det kritiskt att vörten inte kokar över när skummet bildas.
bild11.jpg

 

Innan vörten börjat koka så är det dags att tappa upp en öl, självklart en hembryggd öl. Här är min senaste öl ”Bellclean Amarillo APA”. Mums!
homebrew_amarillo.jpg

 

Oj oj, nu börjar det. Hemligheten för att inte få det att koka över är att ha en blomspruta fylld med iskallt vatten. Då är det bara att spruta vattnet över skummet så lägger det sig tillslut. Det är lika lätt som det låter!
bild12.jpg

 

Bubbel bubbel!
bild13.jpg

 

Så var det dags för första humlegivan. Jag kokar vörten i 90 minuter, så min första humlegiva var när det återstod 60 minuter av koket.
bild14.jpg

 

Vörtkoket är klart, all humle är inkokt och nu är det dags för kylning av vörten, på norrländsk vis 🙂 I badkaret med iskallt vatten och massa snö 🙂 Temp på vattnet är ca 3 plusgrader.
bild15.jpg

 

Vörten är kyld till ca 25 grader och det är dags att hälla det i fermenteringstunnan. Vörten hälls genom ett durkslag ner i en saftsil och ner i fermenteringstunnan. Denna gång så samlade jag upp vörten i en tunna för att sedan hälla över all den silade vörten till en annan fermenteringstunna. Varför? Jo för när jag häller över allt till den andra fermenteringstunnan så syresätter jag vörten ytterligare en gång, vilket är något som jästen älskar. Här får jag hjälp av min underbara fru 🙂
bild16.jpg

 

Större delen av skummet på toppen kommer från desinfektionsmedlet Star San. Jag säger som hembryggar gurun Craig från CraigTube, ”Don’t be afraid of the foam”. Skummet skadar inte ölen, snarare tvärt om.
bild17.jpg

 

Jag prickade precis 22 grader på vörten ner i tunnan. Perfekta förhållanden med andra ord. Kunden varit 1-2 grader lägre, men perfekt tyckte jag ändå.
bild18.jpg

 

Skum skum 🙂
bild19.jpg

 

That’s all folks!

Nu är det bara att vänta och se hur det går.

 

 

 

Det här inlägget postades i Ölbryggning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.