Jag är lite sen med att lägga ut detta recept. Ölen är redan bryggt sedan några veckor tillbaka.
Receptet ser ut som följande:
3,5 kg Maris Otter, Pale Malt
1,0 kg Vienna Malt
0,3 kg Caramel Munich 60L
0,20 kg Caramel Pilsner 1L (Cara-Pils)
Jästsort: Dry English Ale WLP007 (Flytande jäst)
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Citra
Simcoe
Columbus
Chinook
Centennial
Totalt 225 gram humle.
Humlechemat: (135 g humle)
30 g Columbus @ 60 min boil
5 g Chinook @ 45 min boil
20 g Chinook @ 10 min boil
20 g Simcoe @ 10 min boil
20 g Simcoe @ 5 min boil
20 g Chinook @ 0 min boil
20 g Columbus @ 0 min boil
Torrhumling (90 gram):
40 g Citra @ DryHop 7 dagar
30 g Simcoe @ DryHop 7 dagar
20 g Centennial @ DryHop 7 dagar
Beräknad IBU landar på ca: 93
Beräknad ABV(Alcohol by volume): 6,4 %
Beräknad EBC: 17,4
Förkultur:
2,2 liters förkultur
2,2 liter vatten + 220 gram DME
Fick stå i 2 dygn med omrörning varje dag. Sen kyldes den i ett dygn i kylskåpet och vörten hälldes bort för att bara spara jästkakan som skapats.
Mäskning (BIAB):
21 liter vatten
66 C i 90 min
75 C i 10 min
Lakning:
ca 9 liter 75 gradigt vatten
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Övrigt:
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
18 g PH 5,2 stabiliserare
Gelatin (klarningsmedel i ölfatet
Allt tappas sedan över på ett 19 Liters Cornelius ölfat. Får kolsyras och mognas i minst 1 vecka innan smaktest.