Detta var mitt försök på att göra en brutalt humlig IPA. Misslyckades totalt då ölen knappt fick någon humlesmak alls. Det är nog inget fel på själva receptet utan snarare jag som klantade till mig när jag vattenjusterade. Ölen hade en lätt fruktighet i smaken med en BRUTALT hög beska. Nästan som att beskan hade tillförts på nått annat sätt än via humlen. Nåja, receptet kommer faktiskt från Aron Otterbos hemsida. Möjligen lite modifierat.
Bryggdag: 2015-06-30
Mängd: 20 Liter
Receptet ser ut som följande:
3,0 kg Pilsner malt (50,8%)
2,0 kg Vetemalt (33,9%)
0,3 kg Caramel/Crystal 10 L(5,1%)
0,3 kg Havregryn (5,1%)
0,3 kg Ris skal (5,1%)
Jästsort: White Labs Brittish Ale – WLP005
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Chinook
Citra
Amarillo
Humlechemat: (60 g humle)
40 g Chinook @ 60 min boil
100 g Citra @ 0 min boil (vid kylning från 100 grader till 85 grader)
100 g Citra @ 0 min boil (vid kylning från 85 grader till 18 grader)
100 g Amarillo Dry Hop 5 days
Vattenjustering:
Amerikansk Pale Ale/IPA
Beräknad IBU landar på ca: 69
Beräknad ABV: 6,8 %
Beräknad EBC: 9,4
Förkultur:
2,2 Liters förkultur (utan magnetomrörare)
Fick stå i 4 dygn med omrörning varje dag. Sen kyldes den i ett dygn i kylskåpet och vörten hälldes bort för att bara spara jästkakan som skapats.
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
2,5 L vatten/Kg Malt
65 C i 75 min
75 C i 10 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
21 liter vört
Jäsningstemperatur:
18-19 grader
Övrigt:
Mäskeffektivitet: 76%
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring
Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 2 veckors jäsning.