Detta recept är en variant av ett recept jag hittat på MaltMagnus recept-sida för några månader sedan. Bryggningen blev riktigt lyckad och en maltig öl med tydlig humlesmak från EKG humle framträde. Vattenjusteringen passar underbart bra till denna maltiga brittiska Pale Ale.
Detta var även min första bryggning med en separat mäsktunna och dagen då jag även lämnade BIAB-bryggningen för att köra single infusion mash.
Bryggdag: 2015-05-17
Mängd: 20 Liter
Receptet ser ut som följande:
4,0 kg Pale Malt, Maris Otter (81,6%)
0,3 kg Caramel/Crystal 300L (6,1%)
0,2 kg Munchnermalt (4,1%)
0,2 kg Brunmalt (4,1%)
0,2 kg Amber malt (4,1%)
Jästsort: White Labs Brittish Ale – WLP005
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
East Kent Goldings
Humlechemat: (60 g humle)
30 g East Kent Goldings @ 60 min boil
30 g East Kent Goldings @ 30 min boil
Vattenjustering:
London – England
Beräknad IBU landar på ca: 33
Beräknad ABV: 5,9 %
Beräknad EBC: 32,3
Förkultur:
2,5 Liters förkultur
Fick stå i 4 dygn med omrörning varje dag. Sen kyldes den i ett dygn i kylskåpet och vörten hälldes bort för att bara spara jästkakan som skapats.
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
2,6 L vatten/Kg Malt
68 C i 60 min
75 C i 10 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Jäsningstemperatur:
18-19 grader
Övrigt:
Mäskeffektivitet: 76%
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring
Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 2 veckors jäsning.