18. Belgian Dubbel – Recept

Detta är ett recept jag knåpat ihop för rätt så länge sedan till min bryggpolare Oskar. Han har bryggt det några gånger med riktigt bra resultat. Hans recept skiljer sig lite jämfört med detta recept. Först och främst så använder jag flytande jäst jämfört med torrjäst, sen gör jag en vattenjustering för att efterlikna Chimay bryggeriets vatten. Vattenprofilen kommer från en bok om att brygga trapistöl.

I skrivandets stund har ölen legat på jäsning i en vecka. Krausen är den högsta jag någonsin fått. Den har varit som max 20 cm hög. På min facebook-sida kan du se bilder från jäsning. Första dagarna så doftade det enormt fruktigt och gott.

Bryggdag: 2015-04-18
Mängd: 21 Liter
Flasktappning: ??

Receptet ser ut som följande:
4,0 kg Pale Malt
0,4 kg Special B
0,3 kg Aromatic Munich Malt
0,3 kg Cara Ruby
0,2 kg Wheat Munich
0,3 kg Kandisocker (Mörkt)

Jästsort: White Labs Abbey Ale – WLP530 (Flytande jäst)

Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Tettnang
Hallertauer Mittelfrueh

Humlechemat: (60 g humle)
30 g Hallertauer Mittelfrueh @ 60 min boil
30 g Tettnang @ 15 min boil

Vattenjustering (Chimays vattenprofil (Belgien) ska efterliknas):
2,84 g Chalk
0,66 g Epsom Salt (MgS04)
1,26 g Baking Soda
0,45 g Calcium Chloride

Beräknad IBU landar på ca: 21
Beräknad ABV: 7 %
Beräknad EBC: 58,7

Förkultur: 
3 liters förkultur
Fick stå i 4 dygn med omrörning varje dag. Sen kyldes den i ett dygn i kylskåpet och vörten hälldes bort för att bara spara jästkakan som skapats.
Denna förkultur fick en galet aktiv jäsningsprocess som resulterade i ett blow-off i jäsröret. Fick rensa jäsröret.

Mäskning (BIAB):
21 liter vatten
67 C i 60 min
75 C i 10 min

Lakning:
ca 7 liter 75 gradigt vatten

Total mängd vört i fermenteringstunnan:
21 liter vört

Jäsningstemperatur:
20-20,5 grader

Övrigt:
Bryggeffektivitet: 81%
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)

Flaskning: Ölen ska tappas på flaska och få flaskjäsa i ca 1-2 månader.

 

Lite bilder från förkulturen och bryggningen:

 

Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.