Detta är egentligen ingen förbättring av tidigare recept utan en nytt försök på att göra en god Saison öl. Tidigare försök var mina kunskaper i ölbryggning inte så bra. Tidigare öl blev drickbar, men jag gjorde många fel i den bryggningen. Denna gång besitter jag avsevärt mycket mer kunskap och det märks i detta recept. Denna bryggning glider in på toplistan över min hittills bästa bryggda öl. Fruktansvärt god.
Mängd: 20 Liter
Receptet ser ut som följande:
3 kg Pilsnermalt malt (61,2 %)
1 kg Vetemalt (20,4 %)
0,6 kg Vienna Malt (12,2%)
0,3 kg Strösocker (6,1%)
Jästsort: White Labs WLP566 – Belgian Saison II
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Saaz
Styrian Goldings
Humlechemat:
20 g Styrian Goldings @ 45 min boil
15 g Styrian Goldings @ 20 min boil
15 g Saaz @ 20 min boil
15 g Styrian Goldings @ 0 min Steep/Whirlpool @ 15 min
15 g Saaz @ 0 min Steep/Whirlpool @ 15 min
Vattenjustering: (Eget skapad som ej finns på hemsidan)
Beräknad IBU landar på ca: 25
Beräknad ABV: 6,4 %
Beräknad EBC: 25
Förkultur:
Ingen förkultur. Med denna jäst behövs ingen förkultur under SG 1.070
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
3 L vatten/Kg Malt
65 C i 60 min
75 C i 10 min
Vörtkok: 90 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Jäsningstemperatur:
23 grader som jag lät stiga upp till 25 grader, sen startade kylen och höll jäsningen på max 25 grader.
Övrigt:
Mäskeffektivitet: 76,9
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring
Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 3 veckors jäsning.