Bryggning #5 – G’day Mate IPA – Torrhumling

Igår Lördag så var det dags för torrhumling av G’day Mate IPA och FG-mätning.

Av erfarenhet så vet jag att det spelar ingen roll om jag använder en påse till humlen eller ej, humlen kommer ändå smita ut från påsen och bilda en gegga på botten. Och skulle några rester följa med i flaskan så sjunker det ändå till botten i flaskan efter några dagar.

Så jag hällde bara i humlepelletsen i fermenteringstunnan direkt.

Innan jag torrhumlade så tog jag en FG-mätning för att se hur jäsningsprocessen gått och för det obligatoriska smaktestet av grönölen 🙂 Ölen har inte jäst ner så pass mycket som jag hoppats på, men det är ingen fara. FG-värdet har nog landat på 1.013 ungefär. Jag hade räknat med 1.010 som min tidigare bryggd med samma typ av jäst.

Det har varit lite konstiga dofter från tunnan tidigare i veckan så jag har varit lite orolig att allt inte stått rätt till, men efter att jag smakat på grönölen så kan jag konstatera att allt är OK. Det finns inga felsmaker alls. Dock är denna öl inte alls lika fruktig och blommig i smaken som jag hade trott, så det ska bli väldigt intressant att se hur den smakar när vi väl fått kolsyra i den och den fått mogna lite på flaska.

Det har varit lite kallt i garaget sista dagarna, ner mot 17 grader, vilket kan vara anledningen till att den inte jäst färdigt helt än, så vi får se hur det ser ut om en vecka när flasktappning ska ske.

To be continued…..

 

Torrhumling med pellets!

 

 

Torrhumling pellets i närbild!

 

Torrhumling i fermenteringstunnan!

Det här inlägget postades i Ölbryggning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.