Amerikansk IPA – Flasktapning

Idag var det äntligen dags för flasktappning av min fjärde bryggning.

Jäsningen har gått på ett exemplariskt sätt och den har jäst ut så att ABV kommer landa på ca 6-6,2%, vilket är helt normalt för en Amerikansk IPA.

Man börjar ju självklart dagen med att rengöra ALLA flaskor och korkar och sedan desificera allt. Det tar normalt över en timme att göra. Jag kommer helt klart att skaffa mig en ölfatsanläggning inom en snar framtid. Då slipper jag allt jobb med att rengöra, desificera och prima flaskor.

Dagen till ära så har jag än en gång fått hjälp av Jens med flasktappningen, tack för det 🙂

Vi lyckades kräma ut:
19 st 50 cl glasflaskor med patentkork
5 st 33 cl glasflaskor med specialkork (som samlar upp jästsedimentet)
8 st 75 cl petflaskor

På grund av att jag torrhumlat med 77 gram humlepellets i fermenteringstunnan så har jag fått ett svinn på ca 1,5 liter mer än normalt. Så jag fick bara ut ca 17 liter öl denna gång. Sen har jag även tagit tre stycken FG-mätningar vilket även bidragit till att jag inte fått ut lika mycket öl i flaskor.

Det gör i och för sig inte något då jag ändå kommer göra en ny bryggning igen om en vecka. Men något att tänka på tills nästa gång jag skapar ett recept för en Amerikansk IPA är att kanske göra receptet på 22 liter istället för 20 liter.

Nu är det bara att vänta och se hur denna bryggd blir, men den smakar redan nu helt otroligt bra, så time will tell.

To be continued…

 

 

 

Det här inlägget postades i Ölbryggning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.