Bryggnin #4: American IPA – Bryggdag

Så var det äntligen dags att brygga en American IPA.

Tidsmässigt idag så var det lite stressigt faktiskt att hinna med att brygga, men jag klämde in det ändå. För annars hade jag fått vänta med bryggningen i säkert 2 veckor till.

Mitt mål för bryggningen är att göra en amerikansk IPA med hög beska och väldigt mycket humle.

Receptet jag kört efter hittar du här: Bellclean American IPA

Mitt mål var att få en lite starkare öl på ca 6,6% – 6,8% ABV, men antingen så använde jag för lite vatten när jag gjorde vörtkoket, eller så kokade jag vörten för hårt så den reducerades alldeles för mycket.
För det jag nu kommer landa på är 5,5% – 5,7% ABV, men jag är nöjd med det ändå.
Eftersom att man blir lite av en galning när det gäller att rengöra allt till max, så startade jag dagen med att rengöra köket och desinficera så mycket som möjligt, dock ser jag på bilderna att jag inte rengjorde spisens yta tillräckligt noga, nåja 🙂

Sen gick jag lös på ALLA saker som kommer vara i kontakt med vörten, det gäller fermenteringstunnan, och dess tillbehör, slevar, saxar, skålar, humlepåsar/maltpåsar, termometer pannor etc etc. Bara städning och rengöring av allt tog säkert över en timme i arbetstid. DET är det tråkiga med ölbryggning, sen kommer det roliga.

Sen startade jag med att stöpa Caramel Munich malten och Carapilsmalten i 68 gradigt vatten i 30 minuter. Man värmer upp vattnet då till ca 72 grader, för när man sedan stöper malten i vattnet så sjunker tempen till ca 68 grader. Perfekt!

Efter det så är det dags att fylla på med vatten till 7 liter ungefär, och samtidigt som man kokar upp vattnet så rör man i all maltextrakt förutom ca 900 gram. De sista 900 grammen rör jag ner direkt i fermenteringstunnan. Men jag märkte när jag började blanda i maltextrakten i pannan på spisen att det var alldeles för lite vatten, så jag fick en känsla av att jag inte alls skulle nå mitt mål vad gäller alkoholstyrkan på denna öl. Nåja.

När vörten kokat upp och skummet lagt sig så är det bara att börja sätta i humlen enligt humleschemat, allt humlekok sker under en 60-minuters period.

När allt är färdigkokt så snabbade jag mig och kylde ner vörten i diskhon som jag fyllt med iskallt vatten och massa is. Nedkylningen tog väl ca 20 minuter ungefär för att få ner vörten till 26-28 grader. Sen blandade jag ut resten av maltextrakten i 2 liter kallt vatten i fermenteringstunnan. Efter det så var det dags att hälla i vörten jag kokat på spisen genom en silduk.

När jag väl fått ner allt i fermenteringstunnan så var det dags att fylla på med vatten upp till 20 litersstrecket och samtidigt hålla koll på temperaturen på allt. För att jästen ska få så bra start som möjligt måste det ligga över 20 grader, och jag prickade 22 grader efter allt var klart.

Sen tog jag en SG-mätning, och min OG hamnade på ca 1.053, och mitt mål va 1.058, vilket ändå är hyfsat nära.

Sen var det bara det sista kvar att göra och det var att pitcha jästen. Jag kör alltid med att strö torrjästen direkt i fermenteringstunnan, det har funkat tidigare utan problem och det var även så jag gjorde nu. Eftersom mitt OG var så lågt så räcker det att köra med enbart en förpackning jäst.

Redan efter ca 45 minuter hade jag fått en riktigt bra jästkaka i botten, vilket tyder på att jästen verkligen trivs i fermenteringstunnan 🙂

Jag är helt övertygad om att denna öl kommer bli gudomligt god. Om ca 1 vecka kommer jag att torrhumla ölen genom att sätta i mer humle och låta den ligga och dra sig i ca 7 dagar till. Sen om allt ser bra ut så är det flasktappning som gäller!

 

Dessa är ingredienserna jag kört med denna gång:
1,36 kg Extra Light Dry Malt Extract
1,82 kg Amber Dry Malt Extract
0,30 kg Carapils (Karamellmalt)
0,30 kg Caramel Munich 60L (Karamellmalt)

Jästsort: Safale S-04

Humlesorter:
Columbus (som bittergivare och aromgivare)
Amarillo (som smak och aromgivare)
Cascade (som smak och aromgivare)

 

Maltextrakt: 1,36 kg Extra LDM & 1,82 kg Amber DME
Batch #4 AIPA - Maltextrakt

 

Caramel Munch & Carapils malt
Caramel Munich & Carapils malt

 

Humlesorterna Columbus, Cascade & Amarillo
Humlesorterna Columbus, Cascade & Amarillo

 

Jästen är Safale S-04 (Jag behövde dock bara använda 1 förpackning)
Safale S-04

 

 

Mer bilder från ölbryggningen:

 

 

 

Det här inlägget postades i Ölbryggning, Ölrecept och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.