Min fjärde bryggning kommer bli en klassisk AIPA (American India Pale Ale).
Receptet är nu helt färdigt och alla ingredienserna ligger i garaget 🙂
Receptet har nästan samma mängd humle som en Dubbel IPA, en brutal mängd humle alltså.
Receptet ser för tillfället ut som följande:
1,36 kg Extra Light Dry Malt Extract
1,82 kg Amber Dry Malt Extract
0,30 kg Carapils (Karamellmalt)
0,30 kg Caramel Munich 60L (Karamellmalt)
Jästsort: Safale S-04
Humlesorter som jag ska ha i ölen är:
Columbus (som bittergivare och aromgivare)
Amarillo (som smak och aromgivare)
Cascade (som smak och aromgivare)
Humlechemat (200 gram humle):
50g Columbus @ 60 min boil
20g Cascade @ 15 min boil
20g Amarillo @ 15 min boil
20g Cascade @ 5 min boil
20g Amarillo @ 5 min boil
30g Amarillo Dryhop 7 days
30g Cascade Dryhop 7 days
10 Columbus Dryhop 7 days
Beräknad IBU(måttet för beska) landar på ca: 64,5 (en AIPA ligger normalt mellan 40-70 IBU)
Beräknad ABV(Alcohol by volume): 6,2%
Beräknad EBC(mått för att bestämma ölets färg): 20,4 (AIPA ligger normalt mellan 11,8-29,6 EBC)
Carapils
I detta recept kommer jag för första gången att använda mig av karamellmalten ”Carapils”. Denna karamellmalt används ofta i just IPA öl. Carapils gör ett enastående jobb med att konsekvent ge en ökning av skum och även förbättrar skumstabiliteten, den ger även en ökad munkänsla utan att ändra smak och färg på ölen.
Caramel Munich 60L
Jag kommer även att använda Caramelmalt med en färgnyans på 60 Lovibond, en skala för att mäta färgintensiteten på ölen. Caramel 60L bidrar både med färg men även med en lätt touch av karamell, rostad och maltig smak till ölen. Jag kommer ha en väldigt låg mängd av malten så det inte blir en söt öl, något som jag absolut inte vill att den blir.
Humle:
Alla humlesorter som jag har med, bidrar med blommiga, friska och fruktiga smaker och dofter. Många smak och doftaromer sticker iväg åt citrusliknande toner, vilket alla AIPA öl nästan gör.
Så mina tankar och förväntningar på denna bryggning är oerhört stor som ni märker 🙂
To be continued…
Pingback: Bryggnin #4: American IPA – Bryggdag | The Swampthang Hangout (Bellclean Brewery)