37. Belclean Belgo Dubbel

Detta är mitt försök att för första gången skapa en Belgisk Dubbel. Jag har lusläst boken ”Brew like a monk” en längre tid och stulit lite idéer därifrån. Bland annat att använda Russin i ölen för att få den där klassiska smaken från torkade bär, men även för att den kandisirap som jag fått tag på inte riktigt besitter den smaken jag vill få ut i en belgisk dubbel.

Mängd: 20 Liter
Bryggdag: 2016-12-27
OG: 1.072 / 17.51 °P
FG: 1.010 / 2.56 °P

Receptet ser ut som följande:
4,0 kg Pilsner malt  (66,7%)
0,4 kg Special B (6,7%)
0,3 kg Vete malt (5,0%)
0,3 kg Cara Ruby (5,0%)
0,3 kg Aromatic Munich Malt 20L (5,0%)

500 ml Kandisipra (8,3%)
0,2 kg Kandisocker, Mörkt (3,3%)
100 g Russin

Jästsort: 1 st WhiteLabs WLP530 – Abbey Ale

Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Tettnang
Perle

Humlechemat: 
15 g Perle @ 60 min boil
30 g Tettnang @ 15 min boil

500 ml Kandisirap @ 15 min boil
0,20 kg Kandisocker, Mörkt @ 15 min boil
100 gr Russin @ 15 min boil

Vattenjustering:
Belgisk Saison/Övrig belgisk öl

Beräknad IBU landar på ca: 20,4
Beräknad ABV: 8,54 %
Beräknad EBC: 59,1

Förkultur: N/A

Mäskning (Flödeslakning):
2,5 L vatten/Kg Malt
65 C i 90 min
75 C i 10 min

Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört

Jäsningstemperatur: 22 grader

Övrigt:
Mäskeffektivitet: 73,8
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring

Flastapning: 14 Januari
Kolsyrenivå: 2,45 Co2 (120g strösocker)

Det här inlägget postades i Ölbryggning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.