48. Bellclean Belgo Wit

Ett försök att brygga en belgisk Wit. Det slutade med att detta nog är min absolut bästa öl jag bryggt. Denna bryggning så hamnade ölen på flaska vilket är optimalt för denna öltyp. Den mår bättre på flaska än på ölfat.

 

Mängd: 20 Liter

Receptet ser ut som följande:
2,3 kg Pilsner malt (45,9 %)
2,0 kg Vete malt (39,9 %)
0,3 kg Flaked Oats (Havregryn (6,2 %)
0,2 kg Munich Malt (4 %)

Jästsort: White Labs WLP400 – Belgian Wit Ale

Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
East kent golding
Saaz

Övriga ingredienser:
0,2 kg Rice Hulls (4 %) 
15 g Coriander seed Boil @ 5 min
20 g Bitter orange peel Boil @ 5 min

Humlechemat: 
25 g East Kent Goldings @ 60 min boil
10 g Saaz @ 5 min boil

Vattenjustering: Belgisk saison

Beräknad IBU landar på ca: 16
Beräknad ABV: 5,8 %
Beräknad EBC: 7,4

Förkultur: 
Förkultur lagd med 1,2 L och magnetomrörare

Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
2,5 L vatten/Kg Malt
66 C i 90 min
75 C i 10 min

Vörtkok: 90 min

Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört

Jäsningstemperatur:
Jäst mellan 21-23 grader.

Övrigt:
Mäskeffektivitet: 74,2
Jästnäring

Fattappning: Ölen ska tappas på flaska efter 3 veckors jäsning och kolsyrejäsas inkl mogna i ca 6 veckor.

Det här inlägget postades i Blogg, Ölbryggning, Ölrecept. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.