Bellclean APA – Hop Xplosion – Flasktappning

Idag är det flasktappning som gäller.

Min första All-Grain bryggning ska äntligen tappas upp.

Jag är brutalt nyfiken på hur denna öl kommer smaka, främst för att det är en helmaltsbryggning, men även för att jag använt flytande jäst för första gången också!

Jag kommer även att lämna det gamla sättet att fylla flaskor genom tappkranen på Cooper’s fermenteringstunna och gå över till att använda min nyinköpta pumphävert med flaskfyllare.

På det sättet slipper vi slitet med den värdelösa flaskfyllaren som följer med Cooper’s startkit, en flaskfyllare som hade kraftiga inkontinentsproblem 🙂 Den kunde alltså inte hålla tätt. Blev mycket spill. Den nya flaskfyllaren är både dyr och riktigt bra.

Jag ska köra med samma förfarandesätt som med ”Amarillo APA”, alltså att kolsyrejäsa genom att låta flaskorna ligga i sovrummet där det är ca 21-22 grader. Det gick dubbelt så fort att få kolsyra då jämfört med att ha allt stående i en garderob som höll 19-20 grader.

Jag har upptäckt att när man kolsyrejäser öl i flaskor så tar jästen med sig mycket av dom goda humleoljorna så både humlesmaken och humlearomen blir mycket lägre än innan kolsyrejäsningen. Så att införskaffa en ölfatsanläggning i framtiden är nog inte så tokigt.

 

Det här inlägget postades i Ölbryggning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.