Datorernas inverkan på mänskligheten

Den som säger att han inte är beroende av Internet… den personen LJUGER!

Internet har bara exploderat de senaste 10-15 åren till att bli en allt större del av varje människa liv. En utveckling som helt har börjat ta över samhället. Både på ont och gott.

Sedan början av 80-talet då föregångaren till Internet, ARPANET (Advanced Research Projects Agency) skapades började en ny era inom den mänskliga kommunikationen.

ARPANET skapades av USA:s forskningsanstalt(ARPANET) för att vara ett expriment med tekniker för datanätverk. En av de mest kända myterna är att ARPANET användes för att klara ett kärnvapenangrepp.

Tim Berner-Lee (http://www.w3.org/People/Berners-Lee/)

Berners-Lee - World Wide Web's skapare!

Berners-Lee kombinerade ett antal olika tekniker under slutet av 1980-talet för att skapa http-protokollet och vad man idag kallar World Wide Web eller webben, ett system som möjliggör ihoplänkning av i princip all information.

Dock var det inte USA som var först ute med idén utan ett universitet i Schweiz som var först med själva idén till ”Internet”. Vad än USA säger så kan dem inte ta åt sig äran för detta.

Vad hände sen då…?

På 80-talet utvecklades s.k. Webbläsare som gjorde att man kunde skapa avancerade webbsidor som användare kunde besöka. Och därmed startade ett nytt kapitel i den oändliga IT-djungeln.

I slutet av 80-talet startade eran med att vanliga hemanvändare kunde koppla upp sig på s.k. analoga telefonmodem och få åtkomst till Internet hemifrån. NCSA Mosaic skapades som den första webbläsaren som klarade av HTML. I början av 90-talet skapades sedan Netscape som sedemera tog över och dominerade början av 90-talet med sin webbläsare fram tills det att Microsoft skapade ”Internet Explorer” som en implement i ”Microsoft Windows”.

90-talets modem var inte så snabba utan var begränsad till en hastighet av 100kbit/s.

Nu har utveckligen bara exploderat och många av dagens Internetanvändare sitter och surfar på 100Mbit/s anslutningar 🙂 Tänk vad som kan händer om 10 år i utveckligen?!

Internet har även medfört att elektronisk post skickas i mängder varje dag. E-post är en utveckligen som skapades långt innan Internet ens var påkommet.
E-posten idag är en utveckligen som startades i USA som 1969 skickade de första e-meddelandet mellan två universitet om jag inte missminner mig. Det var ett nätverk av 4 datorer som hade kopplats ihop. Och med den revolutionerande händelse kan man nästan säga att Internet för första början såg dagens ljus.

Internet har utvecklats från att enbart kunna skicka textfiler mellan två datorer till att bli en mötesplats för det mesta inom den elektroniska världen.

Idag dominerar datorer eller Internet människans liv. Information och nyheter såsom dagsnyheter, uppslagsverk, lexikon och annan information söks nästan uteslutande på Internet numera. Drivvis med information i bokform försvinner sakta från var mans bokhylla. Även fast jag inte tror att vanliga skönlitteratur kommer försvinna i bokform så läser många även e-böcker genom sin dator/mobil.

Att betala sina räkningar genom att gå till banken eller skicka räkningarna per vanlig post är något som dagens generation inte ens visste om att det gick. Idag betalar man räkningarna elektroniskt över sin Internetbank och gör även placeringar, lån, akitehandel och liknande över Internet.

Hålla kontakt med sina nära och kära, släkt och vänner görs inte alls i samma grad genom ett personligt möte eller per telefon längre, utan hålls i allt större grad över Internet. Antingen genom ett chattprogram, webbkamera, e-post eller IP telefoni.

Spelutveckligen har även den öka i sin utformning genom att gå från att spelas av en person till att koppla upp sig över ett gigantiskt spelnätverk som sträcker sig över hela världen där man även kan hålla en tvåvägs kommunikation med sina spelvänner.

Även den dagliga handeln har flyttat sig från en butik i stan till att bli en elektronisk butik vars marknad ökat från en småstad till att nå ut till hela världen.

Dagens generation människor bläddrar inte i en telefonkatalog längre eller ringer till företag för att få information, utan surfar in på Internet och kan där få blixtsnabbt svar på det dem söker.

Dagens generation går inte längre till närmsta butik som hyr ut filmer och spel. Nä nä. Dem surfar ut på nätet och laddar hem den film, musik eller det spel dem vill ha. Det anses inte som något olagligt i den gemene människans tycke, utan snarare något som en självklar del i det vardagliga livet. Visst påverkar det världens ekonomi då handlare tappar kunder i sina butiker. Men vem är det av dessa som ska förändra sig? Svaret är nog självklart i detta läge!

Den olagliga handeln har även här tyvärr fått hela världen som spelrum.

Dejting har flyttat sig från krogen in till Internet. Nätdejtning är den nya generationens sätt att möta andra människor på. Eller kanske Internet i sig. Vilket möjligen anses av den ”äldre” generationen som ett oerhört konstigt sätt att träffa andra männsiskor på!

TV, radio och andra typer av ”broadcasting” av multimedia har även nu sakta börjat hitta sin plats på nätet. Hela världen börjar sakta men säkert att koppla ihop sig till ett oanat stort globalt nätverk där de mesta sitter ihopkopplat på något sätt.

Även utbildningar inom skolor och företag har börjat förläggas genom Internet. Människor kan nu, mer än nånsin, studera på distans och få utbildning och även lärar ledda lektioner genom Internet.

Jag var på studiebesök på Luleås Tekniska Universitet för nått år sedan där vi fick bevittna hur tekniken har förts frammåt. Där ledde lärar från andra länder lektioner genom att ha webbkameror både i klassrummet och där dem satt, och därmed både ledde utbildning och hade möten över Internet. Med andra ord en utvecklig utan begränsningar nästan.

Internet har exploderat i sin utvecklig i en ofantlig omfattning som gjort att ingen har kontroll över det hela. Ingen vet i dagens läge hur många som använder Internet och i hur stor utsträckning. Miljontals nya användare ansluter sig dagligen till Internet.

All den utvecklig har helt enkelt skenat iväg utan kontroll de senaste 10-15 åren. Så jag ser förväntansfullt och lite skräckslaget på vad de kommande 10-15 åren har att erbjuda. Hur det kommer påverka ens liv och vad som skulle hända med världen om det som kallas elektricitet skulle slå ut… Internet… Om det blir en början eller ett slut på något stort!

Det enda jag ville ha sagt med dessa ord är att undra vad de personer som skapade den första kommunikationen mellan två datorer egentligen visste om vilka följde det skulle komma att medföra?!

Och slutligen; Den som säger att dem inte är beroende av Internet… den personen LJUGER!

//

Här finns lite information om Internets historia: http://www.nic.funet.fi/index/FUNET/history/internet/se/

Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.