HD för dummies!!!

Här tänkte jag svara på de vanligaste frågeställningarna som uppkommer kring de nya DVD formaten. Frågeställningen har jag halv om halvt stulit rakt av från dvdforum.se, men jag har själv formulerat svaren utifrån mina kunskaper och tankar.

Har ni någon frågeställning ni vill ha svar på så ska jag försöka svara så gott som möjligt. Bara kasta iväg ett email till mig, adressen hittar du längst ned på hemsidan.

Vad innebär förkortningen HD?
HD står för ”High Definition” och enkelt översatt till svenska så kan man säga att det blir ”hög upplösning”.
Bilden blir, som man hör av förklaringen, högre upplöst. Alltså skarpare bild med avsevärt mycke mer detaljer. Enkelt kan man säga att det är lite som när man jämför en VHS med en DVD film! Många av dagens DVD:er har väldigt bra bildkvalité, så då kan ni tänka er hur stor skillnad det blir med HD-filmer.

Är det nån skillnad mellan HD- och DVD-film?
Ja, det är som sagt en stor skillnad. Branschen säger att HD-filmer kan visa upp till tre gånger skarpare bild än vad dagens DVD filmer kan. Och det jag hunnit se så kan jag säga att skillnaden är enormt stor.

Idag äger jag en DVD-spelare som kan visa filmerna högupplöst, räcker inte det?
Tyvärr! =/ Dagens DVD-spelare kan ju bara spela upp den bild som DVD skivan innehåller Och ingen av dagens DVD filmer är ”högupplösta”. Sen klarar inte dagens DVD spelare att spela upp en HD-film.
Den kan inte bli ”bättre än vad den egentligen är”. Det som dagens DVD spelare däremot kan göra är att konvertera om DVD-filmens upplösning till att passa din Plasma- eller Projektors upplösning för att därmed kunna se filmen. En bra jämförelse är att t.ex. en förstärkare kan simulera stereoljud till at bli surroundljud.

Kan jag se på HD-film utan att behöva köpa massa nya saker?
Nja… För att kunna se HD-filmer så behöver man först skaffa en spelare som klara att spela upp HD-filmerna, men man behöver även skaffa sig en TV eller projektor som klar att visa filmerna i sin rätta upplösning. Alltså behöver du även skaffa en TV eller projektor som är minst ”HD-ready”. Helst ”Full HD”. Förklaring på det kommer nedan.

Vad är HD-ready?
HD ready-loggan togs fram för att hjälpa konsumenterna att välja en skärm som klarar av att visa högupplöst TV. Specifikationen togs fram av EICTA – den europeiska organisationen för den digitala teknikindustrin – och symbolen garanterar att skärmen klarar av att visa en högupplöst TV-signal (från 720p och uppåt) och att den är utrustad med alla de olika kontakter som behövs för att ansluta den till digital/HD-TV-boxar och annan hemelektronik.

Jag har läst om något i reklambladen som kallas för full HD.
Är HD-ready inte högupplöst på riktigt?

Yepp. Apparater med ”HD-ready” loggan är högupplösta apparater som klarar att ta emot högupplösta signaler. Men för att verkligen få ut max av högupplösta filmer så bör du skaffa en ex. en TV med ”Full HD” som har en upplösning på 1920×1080.
Än så länge så är dessa TV apparater rätt så dyra men ”billigare” apparater börjar sakta men säkert komma in på marknaden och ligger faktiskt under 20 000-lappen. Men vad som är billigt är ju relativt 🙂

Oftast är det Plasma- och LCD-apparater över 42″ som krävs för att se en märkbar skillnad mellan bilden på apparater som är märkta med ”HD Ready” och ”Full HD”.

Men vad innebär ”Full HD” då?
Jag läste en väldigt bra förklaring som Joakim Örnstig på LG Electronics hade sagt, och det löd så här:
”Megapixlar är ju alla bekanta med från digitalkameran, och man kan säga att om dagens digitala TV-sändningar motsvarar en ½ megapixel och en HD-sändning 1 megapixel, så innebär Full HD 2 megapixlar, eller dubbelt så mycket information.

Full HD har en upplösning på 1920×1080 pixel, förkortat 1080p. All film från de senaste tre, fyra åren är inspelad i Full HD och det är främst för film och TV-spel vi kommer att utnyttja Full HD.”

Men för den normala användaren behöver man inte fundera på att skaffa Full HD, det är enligt mig ännu bara riktat till den riktigt store film och/eller TV-spels fantasten.

Varför kunde man inte göra släppa HD-filmer på en vanlig DVD?
En vanlig DVD skiva rymmer inte speciellt mycket material, finns inte tillräckligt med utrymme på skivan. En film som är högupplöst kräver väldigt mycke utrymme på en skiva, vilket dagens DVD skivor inte klarar av att lagra.
Det är därför det nu har skapats 2 nya format. Både HD DVD och Blu-ray har ett väldigt stort lagringsutrymme för att rymma allt nytt material som krävs.
Alltså för att rymma filmer i HD upplösning, nya ljudformat och den mängd extramaterial som konsumenterna mer och mer börjar kräva så fanns det ingen annan utväg än att utveckla nya skivor med större lagringskapacitet.

Hur de nya formatets skivor skiljer sig från dagens DVD skivor kan du läsa mer om här:
>>> Kampen mellan Blu-ray Disc och HD-DVD!!!

Vad är det för skillnad mellan HD DVD och Blu-ray?
Egentligen är det inte någon extremt stor skillnad mellan de två formaten. Jag har skrivit en krönika tidigare om vilka skillnader som finns. (se länk ovan)
Men för att göra en lång historia kort så kan man säga att Blu-ray har större lagringsutrymme än vad HD DVD skivorna har. Men det skiljer sig även på lite andra punkter såsom produktionssättet av skivorna då HD DVD bygger på i stort sett samma teknik som dagens DVD skivor vilket medför en billigare produktionskostnad.
Men med tiden, precis som med dagens DVD skivor, så blir allt billigare ju mer filmer som släpps och ju mer populärt de nya formaten blir.

Är HD DVD och Blu-ray regionkodade?
Lite bökigt ännu de här med regionskodningen. Men som jag förstått det så är Blu-ray regionskodad men då på ett lite annorlunda sätt än dagens DVD:er.
HD DVD däremot har ännu inte fått någon regionskodning men det är på väg inom kort. Så hittills så är Alla HD DVD filmer regionsfria. Men det finns även ett antal Blu-ray skivor som är regionsfria, så håll ögonen öppna när ni köper filmerna.

Blu-ray använder sig av dessa regionskoder:
Region A/1: Nordamerika, Centralamerika, Sydamerika, Korea, Japan, Taiwan, Hong Kong och Sydostasien
Region B/2: Europa, Grönland, Franska territorier, Mellanöstern, Afrika, Australien och Nya Zeeland.
Region C/3: Indien, Nepal, Kina, Ryssland, Central- och Sydasien

Vilket format ska jag välja då?
Det där är helt enkelt en smaksak. Det har redan börjat komma spelare som klarar av båda formaten men annars är det helt efter tycke och smak. Man kan välj säga att du får välja format efter de filmer som tilltalar dig mest.

Själv är jag en Blu-ray förespråkare då det formatet är helt nytt framtaget och har större lagringskapacitet. Och det medför att man kan få mer material på skivan. Både filmmässigt och datormässigt. Alltså man kan rymma mer material om man vill bränna ner saker på en skiva från datorn.

Hur mycket kommer det hela att kosta?
Det släpps spelare hejvilt just nu och marknaden är i en explosionsfas där spelare sprutas ut titt som tätt. Allt från spelare som tillbehör till TV-spels konsoler som Xbox 360 till lite dyrare mer dedikerade spelare kring 10-15 000 kronors klassen.

Vad gäller filmerna så är dem rätt dyra i Sverige där de hamnar på ca 250 kr för HD DVD och kring 300 kr för Blu-ray. Men alla dessa priser kommer sjunka framöver som allt annat gör historiskt sett.

Billigast är det ju som vanligt att handla från USA eller Kanada då man kan få filmerna ända ner till 100-lappen billigare. Men håll en noga koll på vilken regionskodning filmerna har då så du inte beställer hem en film som inte passar till din spelare.

Finns det någon spelare som kan spela upp båda formaten?
Absolut. LG, bland annat, har släppt en spelare som klarar båda formaten, och vad jag läst så ska den verkligen klarar just ALLA formaten. Spelaren klarar självklart att spela upp det ”gamla” hederliga DVD formatet också.

Varför kommer det här så pass fort; DVD har ju alldeles nyligen dykt upp?
Nja… DVD:n har funnits sedan mitten av 1990-talet och hänger numera inte riktigt med i utvecklingen. Utvecklingen av TV-program och filmer i HD upplösning har existerat i USA i många herrans år och har inte kommit till Europa för än nått år tillbaka.
Sändningar såsom Lost, Prison Break och de flesta sportevenemang sänds numera i HD upplösning. Filmer har börjat produceras även de i HD upplösning och kravet på nya skivor för lagring av dessa har väl gjort att de två nya formaten har uppkommit.

Kommer bolagen att sluta ge ut film på DVD i och med lanseringen av
HD DVD och Blu-ray?

Nej nej! =) Eftersom DVD är så pass djupt rotat så har det blivit bestämt att filmer kommer även släppas på DVD några år till framöver innan det är bestämt vilket av de nya formaten som kommer bli standard.

Precis som i kriget mellan Betamax och VHS eller det senare kriget mellan VHS och DVD så är det DU som konsument som kommer vara delaktig i vilket format som kommer överleva. Det är i slutändan alltid konsumenten som påverkar hur framtiden ser ut för ny teknik.

Ljudet? Hur kan det möjligtvis bli bättre än vad det är idag?
Det vanligaste ljudformatet idag är nog Dolby Digital 5.1 som är gjort för en normal hemmabioanläggning. Men det finns även format med 7.1 ljud, alltså för YTTERLIGARE 2st högtalare. Det ljudformatet tar väldigt stor plats och ryms inte på dagens DVD skivor normalt. Det som kan nämnas är att du behöver ju självklart inte köpa till 2 nya högtalare för att njuta av ljudet utan det funkar givetvis med en normal hemmabio.

Med större lagringskapacitet på de nya formaten så kan man även höja ljudkvalitén några snäpp för att öka upplevelsen.

Varför måste filmerna vara så pass dyra i jämförelse med DVD?
Det är bara en tidsfråga innan de nya formaten sjunker i pris. Som all ny teknik så kostar det oftast mer i början men blir billigare att producera ju bättre teknik som tas fram.

Går det att hyra filmer och spelare för att testa?
Hyra HD-filmer kommer inom kort att kunna göras, absolut. Vad gäller att hyra HD-spelare är det ännu oklart. Men jag kan tänka mig att även det kommer ske framöver.
Fråga i närmsta uthyrnings butik om det är några planer på det! När VHS släpptes så var det ju en självklarhet att hyra en VHS väska med spelare i. Samma sak var det med DVD. Så jag har svårt att tänka mig att det inte skulle bli samma sak med med HD-filmerna.

Hoppas ni blivit ett snäpp klokare nu efter all text jag plitat ner 🙂

Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.