Det dolda HDTV-sändnings kriget!

Det finns ju ytterligare ett HDTV krig som utspelar sig på marknaden i Sverige.

De två giganterna som slåss om marknaden är ”Com Hem” och ”Canal Digital”. ”Com Hem” är ensam på marknaden när det gäller marksända nätet och ”Canal Digital” är ensam när det gäller Satellit sändningarna. Nu pratar jag så klart om HDTV sändningar.

Det börjar sakta bli rätt så intressant det här med HD-kanaler nu då det i år 2007 kommer bli en explosion av nya kanaler på den svenska marknaden.

Det kanaler som erbjuds nu vad jag har förstått är följande:
TV4 HD (Canal Digital) (Com Hem förhandlar mest troligt även om denna kanal)

SVT HD (Canal Digital, Com Hem)
Voom HD (Canal Digital, Com Hem)
Discovery HD (Canal Digital, Com Hem)
Canal+ Film HD (Canal Digital, Com Hem)
Canal+ Sport HD (Canal Digital) (Com Hem förhandlar mest troligt även om denna kanal)

Jag är inte helt uppdaterad på alla kanaler som finns i dagsläget, men jag tro att dessa är den aktuella listan av kanaler. Men det kommer mer kanaler inom kort. TV4 HD har ännu inte börjat sända hos Canal Digital men är i start skedet just nu.

Com Hem lanserar sitt paket genom att man binder antingen 12 eller 24 månader till dem. Och då måste man teckna antingen ett medium paket (fr. 159:-/mån) eller ett Large paket (från 299:-/mån) för att ens få teckna HDTV paketet. Nu för tillfället bjuder Com Hem på 3 månader gratis för HDTV paket, men sedan kostar det 99:-/mån. MEN sen MÅSTE man köpa loss en HD Digitalbox för 1995:-(24 mån bindning). Boxen blir dyrare ju kortare bidning. Men det där är de billigaste man kan få loss den för. USCH!!! mycke pengar för så få kanaler.

Canal Digital är lite billigare dock. Om man tecknar deras Familjepaket med en massa kanaler för 189:-/mån och binder sig 24 mån så får man köpa HDTV-boxen för endast 10:-. Och då får man Digitalboxen, Parabolen och en gratis installation av det hela i hemmet. DESSUTOM får man HDTV-paketet gratis i 1 år, och därefter 99:-/mån.

Så för tillfället så smiskar Canal Digital sin motståndare Com Hem så att Com Hem blir alldeles röd på sina skinkor. Och ilskan mot Com Hem stiger för var dag. Dem är både dyra och verkar inte jobba allt för hårt för att knyta till sig nya HD-kanaler, vilket kommer att bli, om dem inte skärper sig, deras nedgång och fall.

Men för tillfället känns det som att trots att Canal Digital ligger en lång bit före i både pris och utbud så är det nog fortfarande bara att vänta på bättre tider.
Enligt min åsikt är både utbudet och priserna inte det bästa. Sen är HD-boxara som erbjuds inte speciellt upphetsande. Varför boxar med dubbla digitalmotagare inte är standard på marknaden är för mig fortfarande en mörk gåta.

Hur har dem tänkt att man ska kunna spela in program från en kanal och samtidigt titta på en annan? Dubbla HD-boxar med dubbla abbonemang är ju inte precis något man ens funderar över bara för att man vill kunna spela in program. SKÄMMES är allt jag kan säga.

Canal Digital lovar att under 2007 kommer dem släppa en digitalbox med inspelningsmöjligheter, vilket i alla fall är ett steg i rätt riktning. Om man kan titta på en kanal och samtidigt spela in från en annan är ännu oklart. Men jag ska hålla ett öga öppet om den saken 🙂

Det är mycket med den nya tekniken för Digital TV som inte alls tilltalar mig, därför avvaktar jag ett tag innan jag beger mig in i den djungeln. Jag är ju Com Hem kund genom min hyreslägenhet så jag påverkas inte av införandet av Digital TV utan kan luta mig tillbaka och invänta bättre erbjudanden.

Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.