Ny teknik i höstens mörker!!!

Det har stått stilla lite på marknaden när det gäller HD-DVD och Blu-ray.

Nu är sommaren över, semestrarna tagit slut och mörkret och kylan saktar smyger in över oss.

Då… precis då.. börjar den stora Hifi marknaden sakta att blomstra igen med nya tekniska prylar som har och kommer att släppas.

Imorgon starta IFA-mässan i Berlin. En otroligt stor teknikmässa där tillverkare får chansen att visa upp sina kommande produkter, inför höst och julhandeln, för ca en kvarts miljon besökare och över tusen journalister som gottar sig och myser i Hifi atmosfären. 26 gigantiska hallar fylls med framtidens tekniska prylar 🙂

Önskar nästan att man kunde besöka mässan. Vi får väl se vad framtiden visar.

Samsung BD-UP5000

Det som mest fick mig att öppna ögonen var att Samsung faktiskt kommer att presentera en rekordbillig blu-ray spelare (enligt uppgift från prylportalen). En spelare som kommer ligga i prisklassen 5000 kronor. Spelaren kommer faktiskt att släppas på den svenska marknaden i oktober i år. Det kommer bli väldigt intressant att se vad kritikerna kommer ge spelaren i betyg. Så jag sitter här förväntansfullt och längtar till oktober 🙂

Samsung BD-P1400

Samsung BD-P1400

Samsung kommer även att släppa en kombinerade Blu-ray och HD-DVD spelare för att kunna konkurera med de koreanska företaget LG. Priset kommer hamna kring 10 000:-. Snäppet under LGs hybridmaskin.

Egentligen så hoppas jag på att formatkriget kan få ett slut. Samsung får väl invardera LGs kustland och skapa teknikvärldens nya ”D-day” för att påbörja slutet av formatkriget.

Samsung BD-UP5000

Det nästintill helt okända, i alla fall för mig, bolaget ”Buffalo” i Japan kommer släppa en kombinerade Blu-ray och HD-DVD spelare när som helst som kommer ha ett av marknadens absolut bästa pris. Priset på spelare är satt till ca 3000 kronor, omräknat i svenska kronor. Helt sjukt billigt. Spelare kan DESSUTOM bränna Blu-ray skivor men inte HD-DVD skivor. Om spelaren släpps på marknad i Sverige är både oklart och nästintill osannolikt.

Det är då till stor glädje som jag läser nyheterna om att Blu-ray piskar HD-DVD i försäljningssiffror världen över. Redan från början av januari i år så har Blu-ray försäljningssiffrorna bara ökat och ökat.

Räknat i USA så har det från 1 januari till 1 juli i år sålts 1,6 miljoner Blu-ray filmer jämfört med 795 000 HD-DVD filmer. Totalt från starten förra året så har det sålts ca 2,2 miljoner Blu-ray och 1,5 miljoner HD-DVD filmer.

Tyvärr är båda formatet fortfarande alldeles för nära varann i försäljningssiffror så marknaden kan och vill inte riktigt välja format ännu. Jag tror att försäljningen av Playstation 3 faktiskt har gjort sitt i början. Trots att HD-DVD spelarna på marknaden är synbart billigare oftast så säljer Blu-ray bättre.

Det jag hoppas alla vet är att teknikmässigt så är det ingen skillnad på filmerna på det olika formaten. Blu-ray kan idag och även i framtiden lagra gastronomiskt mycket mer material på sina skivor jämfört med HD-DVD, vilket gör att Blu-ray är 1000% mer framtidssäker än HD-DVD. Så för mig är det fortfarande helt oförståerligt att HD-DVD ens finns på marknaden.

Sen finns det alltid paragrafryttare som sitter och filer och hittar småsaker som dem försöker framhäva som bättre i HD-DVD, men det är bara bullshit i det stora hela. Gör som mig, stödj Blu-ray.

Sen har jag hört rykten om att Paramount Pictures och Dreamworks Animation valt att bå från Blu-ray till HD-DVD formatet. Enligt filmbolagen så ska det vara en bra sak att göra för dem, sen tror dem att HD-DVD är framtidens format, det format konsumenterna kommer välja.

Enligt New York Times så ska båda bolagen fått närmare 150 miljoner dollar, ca 1 miljard kronor. Dessa uppgifter kommer tydligen från 2 chefer på Viacom.

Om detta är sant så är det ju förjävligt och en riktigt äckligt rävspel dem kör med. Usch!!!

Får väl se hur framtiden ser ut och vad som händer på marknaden i höst. Spännande är det i alla fall 🙂

Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.