Det 2000 åriga kriget

Jag har fått en fläng av religion på sistone då jag börjat gräva lite i det ”Lilla” ämne kallat religion.

Jag har hela mitt liv ansett mig vara ateist, och anser mig det nu, mer än nånsin, vara det.

Ju mer man läser om bibeln och ju mer man studerar historia och vad just bibeln och kristen religion har gjort med människor i urminnes tider, så kan man bara säga att det skapat ett extremt smalt tänkande, vilket i sin tur skapat ett gigantiskt lidande för människor som inte var ”skyldigt” till något. Ett tänkande där det känns som att alla problem i världen kommer från Guds ord, och där också lösningen ska komma från gud, för eller senare. Vilket gör att ingen tänker, utan bara sitter och väntar, eller krigar och väntar, på just Guds lösning.

Bara ta Jan Guillous serie ”Häxornas Tid” på TV som exempel. På typ 1500-1600-talet så styrdes Sverige till 100% efter guds ord, skrivna i bibeln.

Så på den tiden, om vi tar sex som exempel (hehe), kunde man bli avrättad om man blev upptäkt med att t.ex onanera eller ha sexuellt umgänge med någon av samma kön 🙂

Bibeln säger att sex för nöjjes skull är förbjudet, och dessutom får man inte utöva andra ställningar än den gud tillåter, just missionärsställningen… 🙂 sex mellan samma kön är totalförbjudet.(så har jag förstått det hela) Varför skulle Gud förbjuda sex? Vill Gud inte att människor ska få njuta av köttets lustar. förlåt, dumt skrivet. det vet vi ju att Gud inte vill. Men vi lever i dagens läge i en så pass upplyst tillvaro att de flesta människor är tillräckligt klara i huvudet att man förstår att något som står skrivet i en bok som skrevs av ett par munkar inte kan bestämma över en annan människas liv 2000 år senare.

Det är ju religion som startar alla kring i dagsläget. Eller inte alla krig, men det i alla fall längsta kriget, och det är ju kriget i mellanöstern.

Det finns i moselagen flera varningar för avfall där det sägs att om folket avfaller från Gud så ska folket drivas ut ur sitt land. Både i moselagen och hos profeterna finns det också löften om att det folk som förts bort i fångenskap ska få återvända till sitt land om/när de omvänder sig. Se 3 Mos 26:33-45, 5 Mos 28:36, Jer 16:14-15, 29:11-14 m fl.

Mellanöstern har ju legat i krig i tusentals år. Efter flertal uppror från den judiska befolkningen förstörde romarna Jerusalem 70 e.kr, i och med det så skickade romarna också ut judarna ur landet.

Judarna blev också också rätt bortförda från sitt land, och typ alla länder under 2:a världskriget, då Hitlers galenskap torterade, förnedrade och dödade judar.

Så som jag har förstått det, så kom Araberna med förslaget, efter 2:a världskriget att göra Palestina till en stat, styrd av judar och araber i samregering, men FN, som fått ansvaret av britterna, gick inte med på det, utan bestämde istället att Israel skulle tillhöra judarna, då judarna levt under förtryck så pass länge.

1948 utropade judarna staten Israel, araberna gick genast till motanfall, de ville inte erkänna staten Israel.

Det som konflikten bygger på är att man inte kan komma överens om vem som har rätten landet helt enkelt. Judarna tycker att Israel är deras land för att deras förfäder har bott där sen mer än 2000 år tillbaka i tiden, och för att det står i bibeln. Och att Gud lovat att dom ska få landet tillbaka. Medan araberna (palestinierna) tyckte, och tycker fortfarande, att de har rätten till området där Israel ligger, eftersom de har bott där oavbrutet sen 700 år efter Kristus.

Under slutet av 1800- talet och hela 1900-talet har de bråkat om vems område det tillhör. Det som har skett efter 1948 är att världssamfundet (FN) har tagit ställning i konflikten och gett judarna rätten till landområdet Israel. Men trots detta fredsförsök har striderna fortsatt med fredssamtal och vapenstillestånd som de enda uppehållen.

Konflikten beror till stor på att Israel och Jerusalem är heliga platser för tre av de största religionerna i världen. Jerusalem är en helig stad för kristendomen, judendomen och islam. Det finns många olika skäl till varför det är en helig stad. För det första är staden mycket gammal, den har troligen funnits i över 5000 år. De kristna anser sig ha rätten till Jerusalem för att Jesus föddes där och uppstod där. Detta för att många historiska och betydelsefulla platser ligger i staden. Och det har bott och bor många människor med olika religioner i Israel.

Varför all denna djupgående information om kriget i Israel, jo för att för en gång skull poängtera vad Bibeln har skapat för lidande i världen. Lidande och mörkt djupt HAT är vad som bankats in i kristna människor. Och trots att FN GETT Israel till judarna så fortsätter kriget, vilket inte är så konstigt. Skulle någon ge bort Sverige så skulle jag nog själv kriga för att få stanna kvar här och bo i mitt land. Det skulle kännas som att någon förintar mitt fosterland. Låter lite nasistiskt, men hur skulle du känna?

Tyvärr kommer detta krig fortsätta tills alla tillgångar(mat, vapen etc) är slut, eller tills man kan komma till en fredlig lösning… typ att kanske dela landet i två delar och göra Jerusalem till en stad för alla. En lösning jag hittat på nätet skrivet av Anna Sekander. En jävligt bra lösning som nog är brutalt svåråtkomlig, men inte onåbar.

Så snälla, kom till en fredlig lösning… jag är less på detta krig, är inte ni det? Kanske dags för byte av ledare på respektive sida?

Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.