Detta är mitt försök att för första gången skapa en Belgisk Dubbel. Jag har lusläst boken ”Brew like a monk” en längre tid och stulit lite idéer därifrån. Bland annat att använda Russin i ölen för att få den där klassiska smaken från torkade bär, men även för att den kandisirap som jag fått tag på inte riktigt besitter den smaken jag vill få ut i en belgisk dubbel.
Mängd: 20 Liter
Bryggdag: 2016-12-27
OG: 1.072 / 17.51 °P
FG: 1.010 / 2.56 °P
Receptet ser ut som följande:
4,0 kg Pilsner malt (66,7%)
0,4 kg Special B (6,7%)
0,3 kg Vete malt (5,0%)
0,3 kg Cara Ruby (5,0%)
0,3 kg Aromatic Munich Malt 20L (5,0%)
500 ml Kandisipra (8,3%)
0,2 kg Kandisocker, Mörkt (3,3%)
100 g Russin
Jästsort: 1 st WhiteLabs WLP530 – Abbey Ale
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Tettnang
Perle
Humlechemat:
15 g Perle @ 60 min boil
30 g Tettnang @ 15 min boil
500 ml Kandisirap @ 15 min boil
0,20 kg Kandisocker, Mörkt @ 15 min boil
100 gr Russin @ 15 min boil
Vattenjustering:
Belgisk Saison/Övrig belgisk öl
Beräknad IBU landar på ca: 20,4
Beräknad ABV: 8,54 %
Beräknad EBC: 59,1
Förkultur: N/A
Mäskning (Flödeslakning):
2,5 L vatten/Kg Malt
65 C i 90 min
75 C i 10 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Jäsningstemperatur: 22 grader
Övrigt:
Mäskeffektivitet: 73,8
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring
Flastapning: 14 Januari
Kolsyrenivå: 2,45 Co2 (120g strösocker)