Cigarr façoner

Cigarrers storlekar kallas på fackspråk: Façoner

Cigarr bär på en djungel av olika namn på storlekar, jag tänkte försöka trassla ut det hela lite och förklara dom vanligaste storlekarna nedan.

En lång cigarr tar självklart ganska lång tid att röka. Om cigarren ligger kring 150 mm bör man avnjuta den i, enligt mig, minst en timme, vissa gånger kan man gå ner till MINST 45 minuter, men det är gränsfall.

Jag själv är en som röker en cigarr rätt länge, njuter så länge jag kan. Så en vanlig Corona röker jag nog på ca en timme och kanske 15-20 minuter.

En tjock cigarr är mildare och mer aromatiskt än en smal cigarr, vilket många inte tror. Det vanligaste är nog att ju större en cigarr är ju starkar i smaken är det, men det är nog det vanligaste felet man gör som en icke cigarr rökare. Röken i en smalare cigarr koncentreras mer och blir varmare vilket därmed gör cigarren starkare.

Så, då har vi rett ut det, ju större cigarr, ju mildare i smaken.

Façoner

På cigarrspråk så säger man inte ”storlekar” på cigarrer, utan cigarrens ”Façoner”.

En cigarrs façoner anges i längd och gördelmått. Gördelmåttet är baserat på cigarrens diameter.

Hemsidan ”dryckeskonsult.com” har en bra beskrivning av hur man anger gördelmåttet, så här nedan kommer en liten förklaring från deras hemsida:

En cigarr som har gördelmåttet 49 motsvarar då 49/64-dels tum, vilket är detsamma som 19 mm. Endast ett fåtal cigarrer med gördelmåttet 64 tillverkas, dess har en diameter på hela 25,4 mm vilket är detsamma som en tum.

Branchen strävar dock efter att försöka hitta ett gemensamt sätt att ange cigarrernas façoner på för att underlätta för oss konsumeter. Olika cigarrfirmor använder samma namn för sina faconer, dessvärre varierar storleken ofta beroende på vilken producent cigarren kommer från. Skillnaderna mellan de olika producenternas storlekar är lyckligt vis många gånger ganska små.

Denna lista kommer ifrån brobergs.com

Grand Double Corona (G.D.C)

19 Ø mm

220 mm (Längd)

Double Corona (D.C.)

19-21 Ø mm

190 mm (Längd)

Churchill (Ch.)

19 Ø mm

180 mm (Längd)Detta är en stor cigarr, som ni kanske förstår, är uppkallad efter Winston Churchill, mest känd som den Amerikanska premiärminister under andra världskriget.

Lonsdale (L.)

16-17 Ø mm

155-170 mm (Längd)

Corona (C.)

17 Ø mm

130-140 mm (Längd)Detta är den vanligaste storlekenpå cigarrer och har blivit ett typ av riktmått för alla andra storlekar som finns. Corona räknas som en standardstorlek.

Petit Corona (P.C.)

16 Ø mm

100-115 mm (Längd)En till synes avklippt Corona. 🙂 Med andra ord en lite kortare version av den vanliga Corona storleken.

Corona Gorda (C.G.)

18 Ø mm

145 mm (Längd)

Belicoso (B.)

17-20 Ø mm

135-155

Robusto (R.)

20 Ø mm

125 mm (Längd)Precis som den låter och ser ut, kort och tjock 🙂 En av mina absoluta favorit-storlekar, om man nu får ha en sådan 🙂


Perfecto (Per.)

21 Ø mm

125 mm (Längd)

Piramide eller Torped (Pi.)

21 Ø mm

155 mm (Längd)

Culebras (Cu.)

13 Ø mm

160 mm (Längd)Denna cigarr formation är nog den mest oregelbundna av dom alla. Detta är en cigarr som består av tre stycken cigarrer som flätats ihop. Dessa cigarrer röks dock var för sig.


Panetela Larga (P.L.)

13-15 Ø mm

165-195 mm (Längd)

Panetela (P.)

13-15 Ø mm

135-160 mm (Längd)

Petit Panetela (P.P.)

13-15 Ø mm

110-130 mm (Längd)

Señorita (S.)

10 Ø mm

115 mm (Längd)

Cigarill (Cig.)

6-8 Ø mm

80-100 mm (Längd)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.