Gröna druvor

Här kommer lite intressant information om några av dom vanligaste gröna druvorna som det vita vinet skapas ifrån. Texten kommer ifrån vinnytt.nu.

Chardonnay
Den mest kända vitvinsdruvan och också den mest lättodlade. Därför finns den också odlad i nästan alla vinländer, dock med olika resultat. De finaste Chardonnay vinerna anses komma från Côte d´Or och Chablis i franska Bourgogne. Druvan odlas även i Champagne. I doften kan man hitta honung, nötter, skiffer och mineraltoner. Beroende på klimat, mognad och ålder kan man i smaken hitta gröna äpplen, päron, akacia, citron, grapefrukt, nötter, kex, honung, popcorn, flinta, rök, ekfat, mango, banan, melon, persika, gräddkola, smör, kryddor och fikon.

Chenin Blanc
De bästa Chenin Blanc vinerna kommer från den franska Loiredalen, men druvan finns även på andra ställen i världen. I Sydafrika, där den kallas Steen, är det den mest odlade druvan. Vinerna på druvan skiljer sig dock mycket åt beroende på vilken vinregion det kommer från. Druvan angrips lätt av ädelröta, vilket kan ge fantastiska söta viner. I doft och smak kan man hitta vått ylle, flinta, citrus, äpplen, blommor, kvitten och honung.

Gewürztraminer
En ganska svårodlad druva som inte finns på så många ställen. Alsace i Frankrike framställer de bästa vinerna, men även Nya Zeeland gör bra viner på Gewürztraminer. Druvan är mycket aromatisk och har en mycket speciell doft där man bland annat kan hitta parfym, mysk, rosor, kanel och kaprifol. Ibland kan man även hitta inslag av Nivea kräm.

Muscat
I Muscatfamiljen ingår flera medlemmar från den finaste Muscat á Petit Grains till dom något rustikare Muscat d´Alexandrie och Muscat Ottonel. Det finns även en röd druva som heter Muscat de Hambourg. Av druvorna framställer man både torra-, söta-, mousserande- och starkviner. Druvan är även mycket god som bordsdruva. Doften är muscat och i smaken kan man hitta rosenblad, apelsin och fläder.

Müller-Thurgau
Druvan korsades fram år 1882 i Tyskland och är en korsning av Riesling- och Chasselas de Courtillierdruvan. Den ger en hög avkastning, men är inte speciellt upphetsande som druva. Är den dominerande druvan i vinet Liebfraumilch.

Pinot Blanc
Pinot Blanc är en mutation av druvan Pinot Gris som i sin tur är en mutation av druvan Pinot Noir. I Italien heter druvan Pinot Bianco och i Tyskland Weissburgunder. Pinot Blancdruvan ger hög avkastning, låg sockerhalt, liten arom och ger lättdruckna viner som i smaken kan påminna om mild Chardonnay. Doften är lätt fruktig och kan påminna om Chardonnaydruvan. I smaken kan man, beroende på distrikt, hitta lätt kryddighet, lätta mineraltoner, päron, äpple och ek.

Pinot Gris
Man tror att Pinot Gris muterade från Pinot Noir redan på medeltiden. I franska Alsace hette druvan före EU inträdet Tokay d´Alsace då den kom från det ungerska Tokajdistriktet på 1500-talet. Sitt ursprung har dock druvan i Bourgogne under namnet Pinot Beurot. Idag kallas druvan för Tokay-Pinot Gris i Alsace. I franska Loire kallas druvan för Malvoisie, i Italien för Pinot Grigio och I Tyskland för Grauburgunder eller Ruländer. I doften kan man hitta rök, aprikos, nötter, honung och champinjon. Smaken kan, beroende på land och distrikt, vara kryddig, mustig, exotisk och innehålla aromer av honung, mineral, päron, äpple, mango och vårblommor.

Riesling
Konkurrerar med Chardonnay om epitetet ”världens finaste gröna druva” och är Tysklands främsta druvsort. Riesling trivs bäst i svalt klimat, så den odlas främst i tyska Rhendalen och i franska Alsace. Men det börjar komma mycket bra viner även från Australien, Nya Zeeland, Chile och USA. Doften är mycket speciell och man kan hitta nyanser av blommor, mineral, honung, aprikos och russin, men även en behaglig doft från petroleum, gummistövlar och cykeldäck, vilket gör det mycket lätt att känna igen ett Riesling vin. I smaken, som i mycket beror på den jordmån druvan växer i, kan man finna inslag av rök, mineral, stål, tjära, jord, blommor, kryddor, persikor, gröna äpplen, kvitten, citrusskal, aprikos, ananas, lime, rostat bröd, honung och marsipan.

Sauvignon Blanc
Druvan har troligen sitt ursprung i franska Loiredalen och i Bordeaux. Men många anser att det är från vindistriktet Marlborough på Nya Zeelands sydö som dom bästa Sauvignon Blanc vinerna kommer just nu. Dessa viner har en väldigt ren doft och smak. I doften kan man hitta krusbär, fläder, sparris, paprika, nässla, svarta vinbär och vått gräs. Smaken kan innehålla krusbär, grön paprika, passionsfrukt, kiwi, lime, nässla, svarta vinbär, persika, nektarin, melon och aprikos. De franska vinerna från Loiredalen, appellationerna Sancerre och Poully-Fumé innehåller ofta mineraltoner.

Sémillon
Av druvan framställer man några av världens bästa och dyraste viner – de söta franska vinerna från Sauternes i Bordeaux. I dessa viner är det ädelrötan som koncentrerar sockret i druvorna som ger vinerna dess fantastiska kvalitet. Vinerna från Château d´Yquem är det främsta exemplet på dessa viner. På andra ställen som i franska Pessac-Léognan och i australiensiska Hunter Valley utanför Sydney framställer man torra vita viner i världsklass. Sémillondruvan används också i blandningar med Sauvignon Blanc. De ädelsöta vinerna kan få en doft och smak av honung, nötter, torkade aprikoser, marsipan, mango, ananas, rostat bröd, persika, kokosnöt och bröstsocker. De torra vinerna kan dofta äpple, aprikos, läder och vax. I smaken kan man hitta honung, rostat bröd, citrus, plommon, aprikos och vanilj från ekfat.

Viognier
Viognier var tills för en tid sen en ganska okänd druva som främst odlades i franska Rhônedalen, Condrieu och Château-Grillet, där några av Frankrikes dyraste vita viner producerades. Nu har druvan på kort tid blivit mycket populär och odlas på många ställen i till exempel Frankrike, Australien, Sydafrika, Italien, Spanien, Argentina, USA och Grekland. Vinerna kan vara oljiga eller mjuka som silke. Druvan kan även ingå i de fina röda vinerna från Côte Rôtie i Frankrike. I doft och smak kan man hitta aprikos, persika, viol, päron, jasmin, mysk och kryddor.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.