Grillning & BBQ

Av: Linus Berglund – Auktoriserad grillare 🙂

”Grillning ska vara en lång, frestande njutning.”

Sommaren börjar nu sakta närma sig och det är dags att damma av grillen. Här tänkte jag bara skriva ner lite tips inför grillsäsongen.
Dela med mig lite av kunskapen jag bär på. Kanske kasta in några tips och trix som man kan testa när man grillar för att göra grillningen till en mer njutbar och avslappnande, och framförallt en tillställning där man kan kan samlas och njuta av god mat och goda vänner.

Vilken grill ska man använda?

Alla olika typer av grillar har ju sin charm och sin speciella touch på smaken, tillagningen och grillkänslan.

Jag däremot föredrar gammal hederlig kolgrill med kol eller briketter i. Jag är däremot emot tillsatser för att tända grillen. Men det finns tändvätska som är både smak och luktfri, vilket kan vara ett alternativ för att tända grillen, om man nu har problem att få fjutt på kolen.
Själv kör jag med en ”el-gaffel”, som man lägger under kolen. En el-gaffel skapar en jämn och fin glöd på mindre än 10 minuter. Du kan läsa lite längre ned på sidan vad en el-gaffel är.

Många anser att det är fuska att grilla med gas(vilket jag delvis tycker också). Men ska man se till fördelarna med gasolgrillar så är gas renare, det går snabbare och du kan reglera temperaturen efter eget tycke. Sen är det en härlig känsla att stå vid en fet gasolgrill… en fin penisförlängare (hehe). Sen så är det brutalt enkelt att ”spontan grilla” när man har en gasolgrill, för man kan dra fram grillen å få igång en grillning väldigt väldigt fort utan att behöva fundera på om man har kol eller briketter hemma.

Och det sägs att det här står mellan en äkta grillkänsla och äkta ”grill-lukt” eller den perfekt grillade köttbiten. Detta argument tycker jag inte stämmer. För utan att skryta allt för mycket, så kan jag ju säga att jag själv brukar få rätt fina köttbitar när jag grillar på kolgrillen min….. saftiga…. smakrika…. och inte alls svarta… En grillad köttbit ska enligt mig vara lite svart i kanterna. Det svarta är, i alla fall när jag grillar, inte en bränd köttbit utan en glaze eller marinad som fått en härlig solbränna. Och att en glaze blivit lite svart innebär inte att köttbiten smakar bränt, utan tvärtom smakar den gudomligt gott. Dock blir mina köttbitar sällan eller aldrig svarta mer. Fast nu pratar vi inte om kolsvarta bitar, utan köttbitar som fått sig en härlig grill-solbränna 🙂 THAT’S WHAT BARBECUING IS ALL ABOUT!!!!!

Fördelar med gasolgrillar är att dom är lätta att tända, lätt att reglera värmen. Det man bör tänka på när man grillar med gasolgrillar är att ha det ordentligt varmt. De flesta gasolgrillar har en termometer för just den biten, så håll koll på tempen på den medföljande termometern.

Hur vet man när köttbitarna är klara då?

Större bitar som flintastek, barbecue stek bör ha en temperatur i mitten av köttbiten på ca 63-65 grader. Så när man har större köttbitar så är det ett tips att ha en termometer som man kan sticka in i köttbiten nära till hands.

Man kan också ta och jämföra köttbitarna med sitt eget ansikte 🙂 Ta på din nässpets, samma motstånd ska köttet ha när det är välstekt. Har köttet samma motstånd som kinden är det medium och är det som läpparna är det rött. Ju stummare kött desto mer välstekt. Fisk och kyckling ska ALLTID vara genomstekt, det är mycke viktigt, så du inte får nån skum sjukdom.

Grillningsbibeln 🙂

Grillning kräver kunskap och engagemang. Det finns, som det sägs överallt, inga genvägar till att bli en bra kock. Men om förutsättningarna är dom rätta, bra råvaror, bra verktyg, och i detta ämne, en bra grill, så är du en bra bit på vägen.

Det finns två olika sätt att grilla på. Direkt och indirekt grillning.

Direkt grillning

Direkt grillning innebär att enbart värmen från gasolgrillens lavastenar eller värmen från kol/briketterna utnyttjas. Detta grillningssätt passar perfekt för portionsbitar som inte kräver så lång tillagningstid.

Indirekt grillning

Indirekt grillning innebär att grillens lock är stängt så att en ugnseffekt med jämn och reglerbar temperatur uppstår. Större köttbitar, hela kycklingar eller fisk bibehåller sin saftighet utan brända ytor, vilket gör detta grillsätt till det perfekta valet. Och detta sätt används i ett rätt välkänt grillningssätt; Barbeque, vilket du kan läsa om på min ”Barbeque-sida”.

Glöden

Jag rekommenderar starkt att köra med grillkol eller briketter. Skillnaden är att om man planerat att ha en längre glöd så är briketter det man ska använda. Men om det är portionsbitar av kött, fläsk, fisk eller fågel så är kol det absolut bästa.Dom som säger att man får en ojämn glöd med grillkol är bara en stor jävla amatörgrillare, och bör nog syssla med att sy gardiner eller nått liknande, och lämna grillningen åt den som vet vad han/hon gör.

En äkta seriös grillare vet hur man ska få en perfekt glöd utan att det är gormigt och svårt.

Briketter tar lite längre tid att skapa en glöd med, men har å andra sidan den bästa glöden. Briketter brukar ta ca 20-30 minuter innan man får den där perfekta glöden, och dom håller sig glödande i nån timme (beroende på mängden). Grillkol däremot kan man få upp en fin fin glöd på ca 10-20 minuter och håller sig väl glödandes i ca 30-40 minuter.

För att tända grillen så är det bästa sättet att sätta kolen/briketterna i en pyramid i grillen och tända, då stiger värmen och glöden uppåt och skapar en fin glöd snabbare. Sen när du uppnått den glöd du vill ha så sprider du ut kolen i grillen, för att låta glöden ”mogna”. Du kan låta kolen ligga i minst 10 minuter innan du börjar grilla. Vad gäller briketter så är glöden jämn och fin när briketterna nått en grå färg. Ett tips är att för er som har grill med lock, så kan ni lägga på locket nån minut före grillningen startar, för att få ner värmen en aning. Det är alltid värt att lägga nån krona extra på kol/briketter för att få bra kvalité. Snåla inte på den biten 🙂

Marinader – Glaze å allt vad det nu heter

Marinad är ju ett begrepp som jag tror alla som sysslar med grillning har grepp om. För på ett väldigt enkelt sätt förklara vad marinad är så kan man säga såhär:

Marinad är en typ av smakrik sås som kött, fisk, eller andra råvaror får ligga i för att absorbera smak. Marinerat kött är mest populärt när det gäller grillning. Det man marinerar börj ligga i 12 timmar för att smakerna från marinaden ska ha trängt in i köttet. När det gäller fisk så räcker det med ca 2-8 timmar. Samma sak vad gäller fågel å grönsaker.

Glaze kan man enkelt förklara med att det är en smakrik sås som man pensla på köttet under och efter grillningen. Glazen ger en glansig och lackartad yta. En glaze kan man oftast använda som sås sedan till maten.

RUB är en torr marinad som innehåller torra kryddor som sedan används vid grillning. Man gnider in kryddblandningen på fisk, fågel eller kött och som man sedan penslar lätt med olja. Värmen får inte vara för hög för då bränns kryddorna.

Tändmedel

Tändvätska

Är bland det vanligaste sättet att tända grillar på, men ger en äcklig eftersmak och är inte så bra för naturen eftersom det baseras på petroleumprodukter.

Parafinolja

Fungerar utmärkt, men ett mer ovanligt sätt att tända grillen på. Behöver inte dra lika länge som tändvätska.

Tändpapper

Tändpapper är vaximpregnerade papperbitar/pappersremsor. Lägg några remsor på kolen och låt det smälta vaxet droppa ner på kolen. Svårt att använda om det blåser. Tändpapper fungerar bättre på vanlig kol.

Tändrör

Fick idén från grillweb.net, har själv aldrig testat det. Består av ett plåtrör, ca 15-20cm diameter. I botten på röret lägger man lite tidningspapper och på det läggs kolet som skall tändas. Efter en stund har man kol som glöder perfekt. Ingen tändvätska eller dylikt behövs. Denna är utmärkt när du vid BBQ behöver fylla på mer kol, som ju skall vara tänt redan. Jan Ileby tipsade mig om denna utmärkta metod.

El-gaffel

El-tändare
(el-gaffel)

Är mitt absolut favoritsätt att tända grillen på. Det går fort och ger en perfekt glöd. Man lägger bara gaffeln under kolen i ca 10 minuter så har man fått en perfekt glöd. Detta är nog en av dom mer miljövänliga sätten också, plus att man slipper tändvätska smaken.

Varmluftspistol

Funkar utmärkt att använda också. Går fort och kräver inga tillsatser för att få en glöd. Också ett miljövänligt sätt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.