Myter om vin

Det finns många myter om vin som snurrar ute i världen. Jag tänkte att jag skulle klargöra lite om några av de vanligaste myterna. Jag har skrivit ner 12 av dom vanligaste myterna nedan. Mycke nöje!

Serveras vid rumstemperatur. Vad är rumstemperatur?
Sanning: Det är inte vår rumstemperatur på 20-22 grader, utan som det var det förr. 15-16 grader för rött vin och 10-12 grader för kraftiga vita är bra.

Vinet har vilat på ekfat, vad säger det?
Sanning: Inget, för man får inte veta hur stora fat, nya eller gamla, vilken sorts ek, det kan t o m vara ekspån i rostfria tankar!

Förvaras mörkt, svalt och liggande.
Sanning: Mört är OK därför att ljus skadar vinet. Svalt kan diskuteras. Temperaturen påverkar mognadshastigheten, så vill man få upp mognastakten så kan det vara lite varmare än annars. Liggande behövs inte! Stående är helt OK. Det luftfuktighet som finns inne i flaskan räcker för att hålla korken tät. Gamla korkar blir spröda pga ”materialutmattning” och INTE för att de har torkat.

Kork i vinet ger smak.
Sanning: En del korkar kan släppa ifrån sig smulor när man öppnar flaskan, men detta påverkar vare sig vinets smak eller doft när smulorna ligger i så kort tid. Däremot kan det se tråkigt ut i glaset och det är sällan trevligt att få korkbitar i munnen.

Öppna flaskan i god tid innan du ska dricka vinet – då luftas det.
Sanning: Om man öppnar flaskan blir endast en liten yta av vinet, ungefär stor som en femtioöring, tillgänglig för påverkan av syre. Det skulle ta flera dygn för vinet att luftas på det sättet. Häll upp vinet i en karaff – då luftas det och aromerna utvecklas bättre.

Du kan avgöra vinets kvalitet genom att lukta på korken.
Sanning: Det är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att få reda på något om vinets kvalitet genom att lukta på korken. Det kommer helt enkelt att lukta blöt kork. Då är det bättre att lukta på vinet i stället.

Rött vin ska serveras rumstempererat.
Sanning: De flesta rödviner smakar bäst svalt. Om du sätter in flaskan i kylen i 30-40 minuter innan det ska serveras så brukar det bli bra. Att vitt vin serveras för kallt är sällan ett problem då det snabbt värms upp i glaset.

Kork i vinet ger smak.
Sanning: En del korkar kan släppa ifrån sig smulor när man öppnar flaskan, men detta påverkar vare sig vinets smak eller doft när smulorna ligger i så kort tid. Däremot kan det se tråkigt ut i glaset och det är sällan trevligt att få korkbitar i munnen.

Årgångsvin är alltid ett fint vin.
Sanning: Det kan det förstås vara, men det enda som en årgång på etiketten garanterar är att allt vin i flaskan kommer av druvor som skördats just det året. Det säger inget om hur bra den årgången är.

Vin passar bara till viss sorts mat.
Sanning: ”Vin passar aldrig till sparris eller ägg, men går mycket bra till svamp eller ost.” Den här typen av generaliseringar stämmer sällan. Ett halvtorrt vin passar mycket bra till en bondomelett med potatis, fläsk och chili. Det är bara din fantasi som sätter gränserna.

Naturkork är bäst eftersom den tillåter vinet att andas.
Sanning:
Detta påstående är helt felaktigt. En bra kork är absolut tät. Om korken släppte igenom syre skulle vinet bli förstört. Den bästa förslutningen är den som inte släpper igenom luft, detta oavsett om det är en naturkork, en plastkork eller en skruvkapsyl.

Vin blir alltid bättre om det lagras.
Sanning: Vissa viner blir bättre av att lagras, men de flesta är gjorda så att de ska drickas inom ett år. Många viner kan lagras längre, men det är inte alls säkert att de blir bättre av det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.