Cigarrkunskap

”En slocknad cigarr är som en slocknad kärlek, den är svår att tända och blir aldrig som förr”

Hur är en cigarr uppbyggd?

Cigarrer består av tre delar: Inlaga, Omblad och Täckblad.

Inlagan: Inlagan kan vara av två olika typer; Shortfiller eller Longfiller. Maskinrullade cigarrer innehåller som regel shortfiler, vilket består av hackade tobaksblad av utvalda sorter. Handrullade cigarrer däremot består av longfiller, vilket består av hela blad som räcker räcker hela cigarrens längd.

Ombladet: Inlagan hålls ihop av Ombladet som är ett litet segare tobaksblad, men hos billigare massproducerade cigarrer används även homogeniserade omblad tillverkade av upphackade tobaksblad.

Täckbladet: Sist läggs täckbladet på. Täckbladet är cigarrens rasad utåt, samtidigt som det enligt vissa, står för hela sextio procent av smaken. Vissa menar dock att täck-bladens färg inte spelar någon roll för smaken. Oavsett vilket så kan man i regel indela cigarrens styrka i förhållande till nyansen på täckbladet.

Inlagan utgör kärnan av cigarren och det är här tobaksblandningen är. Runt inlagan rullas ombladet. Slutligen rullas täckbladet utanpå cigarren som då får sitt slutgiltiga utseende.

Hur tyder man alla olika färgnyanser på cigarrer då?


Cigarrernas färger kan variera otroligt mycke, och oftast brukar man säga att ju mörkare cigarrer ju starkare i smaken och ju mer nikotin innehåller dom. Här nedan har jag en lista på lite olika benämningar på färgnyanser som cigarrer har. Ett bra och enkelt sätt att benämna i text hur en cigarrs färgnyans är.

Dessa är de vanligaste benämningarna på färgnyanserna:

Clarissimo eller Grön: Kallas även Candela på spanska. Dessa täckblad, som är gröna, har brutalt värmetorkats och används främst till väldigt milda cigarrer för USA-marknaden.

Doble Claro eller Claro-Claro: Gyllene, nästan blekgul nyans av brunt. Framställt genom för tidig skörd följd av en på skyndad torkning.

Claro: Brun tobak åt det ljusa hållet. Används oftast till lättare cigarrer.

Colorado Claro eller Brun Clair: Blad av senare plockning. Genomgår en längre fermentering och får därigenom en riktigt brun färg. Används till lite kraftigare cigarrer.

Colorado Maduro eller Brun Soutenu: Längre mognadstid och längre fermentering ger dessa täckblad en mer framträdande färg.

Maduro: Mer solljus i kombination med ytterligare lite längre fermentering eller en i sig själv mörkare Connecticut-tobak ger täckblad som används för väldigt starka cigarrer.

Oscuro: Ett nästan svart täckblad som var vanligt på artonhundratalet, men som idag är relativt ovanligt.

Vilka olika styrkor har cigarrer?


Cigarrer finns ju att köpa som kommer från olika länder. Och cigarrerna smaker och karaktär skiljer sig rätt mycke från de olika länderna.

Cigarrer brukar vanligtvis delas in i fyra olika kategorier när det gäller styrkan:


– Mild
– Milda till medelfylliga
– Medelfylliga till fylliga
– Fylliga

Här nedan tänkte jag på ett lite överskådligt och lätt generaliserat sätt sammanfatta den karaktäristiska styrkan från några olika länder:

Honduras:
Medelfylliga till fylliga. Ett känt märke från Honduras är Zino.

Nicaragua:
Mild till medelfylliga. Man brukar vanligtvis beskriva deras cigarr som peppriga.
Några kända märke från Nicaragua är Padron och Joya De Nicaragua.

Kuba:
Fylliga och medelfylliga till fylliga(Starka till väldigt starka) Kryddiga. Kuba räknas ju på nått sätt till cigarrens hemland. Kubanska cigarrer är väl världens mest förfalskade cigarrer. Några kända märke från Kuba är Cohiba och Romeo y Julieta.

Dominikanska Republiken:
Milda och Milda till Medelfylliga. Smakrika. Ett av mina favoritland med tanke på att jag föredrar rätt milda cigarrer, men ändå vill ha dom smakrika med mycke arom. Väldigt gräddiga cigarrer som passar både vana cigarrökare och nybörjare. ,
Några kända märke från från Dominikanska Republiken är Davidoff, The Griffin´s och Avo.

Brasilien:
Medelfylliga till fylliga. Kända märken från Brasilien är Suerdieck. Enligt ckin.nu så är (Brasilia) nästintill orökbar.

Jamaica:
Mild till medium. Kända märken från Jamaica är Macanudo, Royal och Jamaica Pirates

Filipinerna:
Milda till medelfylliga.

Mexico:
Milda till medelfylliga. Kända märken från Mexico är Santa Clara, Te-amo och Relaxation.

Hur snoppar man en cigarr då?


Ett fåtal cigarrer är redan snoppade när man köper dom, mestadels är det cigarrer i dom billigare prisklasserna under 30-lappen, men dom flesta cigarrer kräver att man snoppar dom själva innan dom röks.

Snoppningen görs bäst med en snoppar av dubbelgiljotin modellen, eller ännu hellre en cigarrsax.

Det man eftersträvar när det gäller snoppning av cigarrer är ett rakt snitt där en liten rundning ska vara kvar för att inte själva täckbladet ska fransa eller rulla upp sig. Fransar sig täckbladet så får man det i munnen, vilket i sig inte gör något, men är desto mer otrevligt.

Vissa fuktar änden lite innan dom snoppar cigarren, anledningen är att det då kan bli lättare att få ett rent snitt på cigarren. Lägg skäraren mot cigarren med ett lätt tryck och klipp sedan till så snabbt du kan, då ska du få ett så fint snitt som möjligt. Maskinrullade cigarrer snoppas lämpligast med ett så kallat ”V-skär” för att man ska få en stor öppning utan att få tobaksflagor i munnen.

Hur tänder man en cigarr då?


Tändning av en cigarr sker med antingen en gaständare eller trästickor gjorda av cederträ. Man får aldrig använda bensintändare av t.ex. modellen Zippo eller vanliga tändstickor, för dom ger ifrån sig en bismak på cigarren som kan vara svår att få bort, vilket då resulterar i en förstörd cigarr.

När man tänder en cigarr ska man aldrig ha bråttom, för en cigarr ska tändas långsamt och med omsorg.

När man tänder en cigarr ska man hålla den i 45 graders vinkling mot lågan och sakta rotera den fram och tillbaka ovanför lågan. Cigarren får inte tändas direkt av lågan utan ska hållas precis ovanför lågan och tändas av lågans värme.

När inslaget glöder kan man ta första blosset. Ta inget stort bloss utan puffa sakta för att få igång cigarren. Fortsätt sedan att hålla cigarren ovanför lågan och rotera sakta cigarren, detta för att tända även om- och täckbadet. Ta återigen några små puffar för att få igång cigarren helt och hållet.

Om cigarren mot förmodan skulle brinna snett så har du nu en perfekt möjlighet att jämna till cigarren så den brinner rakt. För om cigarren brinner snett så kan det resultera i att cigarren smakar bittert.

Om cigarren av någon anledning skulle slockna så är det bara att tända den på nytt. Låt aldrig en cigarr slockna för att röka den vid ett senare tilfäle, för den kommer inte att smaka lika bra igen som den gjorde när du tände den första gången.

Det är som ordspråket säger:

”En slocknad cigarr är som en slocknad kärlek,
den är svår att tända och blir aldrig som förr”

Hur njuter man av en cigarr på bästa sätt då?


Cigarrens rök inhalerar man inte ner i lungorna utan man drar enbart in röken i munnen. Man tar helt enkelt upp smaken i munnen och behöver därmed aldrig ta ner röken i lungorna för att njuta.

Detta beror på att röken är basisk vilket gör att nikotinet tas upp i munnens semhinnor. Men den främsta anledningen är att cigarrer njuter man av smaken, och smaken sitter i munnen och inte i lungorna.

Man ska inte röka en cigarr med täta, kraftiga boss, för då blir cigarren fr varm och smakar inte bra. Ta istället små puffande bloss, långsamt med lätta, korta drag så fyller du munnen med härig arom.

När man inte puffar på cigarren så håller man den i handen, ha den inte i munnen, det är strängt förbjudet 🙂 Anledningen till detta är att en fuktig cigarr ger en bitter och otrevlig bismak.

Något som är viktigt är att när man rökt färdigt cigarren så ska man inte fimpa den som en cigarett, utan man ska lägga lägga den i askfatet och låta den dö ut av sig själv.

Varför? Säger ni då. Jo!!!

De flesta cigarrer är handgjorda med kärlek, omsorg och hårt arbete. Många människor har slitit för att du ska få njuta av cigarren, och då ska du ge den ett värdigt slut som uppskattning.

Cigaretter däremot är gjort utan kärlek av maskiner, därför fimpas dom utan kärlek också.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.