Släpp fildelningen fri det är vår!

Det börjar mer och mer bli så att även forskare inom ekonomi börjar inse att immaateriell äganderätt inte krävs för vinst ska kunna ske vid skapande av ett verk.

Så, behövs verkligen upphovsrätten överhuvudtaget? Bör vi kanske avveckla upphovsrätt eller åtminstone sänka den till att gälla bara i något år?

Redan på 1700-talet så fanns det filosofer som ansåg att samhällen med obegränsade resurser inte är i behov av äganderätter.

Det finns undersökningar som visar på att det egentliga behovet av en produkt inte alltid handlar om just ägandet av produkten, utan snarare kringprodukter som förpackningen(ex. DVD omslaget i orginal), extra material, kvalité, produktunderhåll och service.

Exempel (Citat från DN artikeln skriven av Magnus Wiberg):
”Red Hat är ett företag som säljer modifierade och kundanpassade versioner av operativsystemet Linux för 80 USD (pris per tredje juni, 2009). Omfattande tester av operativsystemet och kundanpassade produkter innebär höga kostnader som priset är avsett att täcka. Linuxsystemet finns emellertid att ladda ner gratis på internet, vilket innebär att konkurrenter kan sälja exakta kopior av Red Hats produkter. Detta görs också av Hcidesign och Linuxemporium. Hcidesign sålde Red Hats Linux 7.2 för 16 USD.

Trots det högre priset sålde Red Hat fler operativsystem, framför allt för att Red Hats kunder efterfrågar service och support från innovatören, inte imitatören. Uppenbarligen finns en betalningsvilja för Red Hats produkter trots att kopior säljs till lägre priser och att operativsystemet finns tillgängligt för gratis nedladdning.

Vintage Books säljer USIP:s (The United States Institute of Peace) slutrapport om Irakkriget för 9 USD, samtidigt som rapporten finns att ladda ner gratis på USIP:s hemsida. Trots det låg den på Amazons bästsäljarlista under 2006. Uppenbarligen fanns en betalningsvilja för rapporten trots att den fanns tillgänglig för gratis nedladdning.”

Detta är ju bara några få exempel som visar på att även fast det finns en immateriell vara till salu för en ganska hög kostnad och som även finns att ladda ner GRATIS, så föredrar väldigt många att köpa vara då det medför lyxigare förpackning(ex. DVD omslaget i orginal), extra material, kvalité, produktunderhåll och service.

Detta om något är ju bevisat redan idag då lobbyföretagen inom musikbranschen tjänar enorma pengar på försäljning av musikskivor, även filmbranschen når ju sina högsta noteringar av försäljningssiffror på biografer och filmer ute i handeln, detta trots att musik och filmerna finns att ladda ner, dock inte alltid gratis.

Att artisterna inte tjänar speciellt bra alltid är ju snarare ett problem som finns hos musikbolagen. Det är ju lobbyföretagen som roffar åt sig den stora biten av kakan

Allt handlar nog om att få de gamla lobbyföretagen att inse att internet är inte en fluga som bara kommer flyga förbi utan snarare något som är här för att stanna. Internet är den absolut största distributionsvägen för media som någonsin funnits, och inte heller något nytt. Det har snart funnits i 20 års tid. Hur lång tid till kommer det ta innan lobbyföretaget börja distribuera all sin media över internet.

Det finns ett annat bevis på att det går att tjäna pengar på även materiella ”saker” som man har upphovsrätt på, trots att det går att hitta även på internet för fildelning.

Läste en intressant artikel på di.se där dom visar på vad Liza marklund och hennes bolag tjänat under 2008. Hon är ensam aktieägare i bolagen och hennes man VD. Dom har tillsammans tjänat ihop ca 5.6 Mkr. Ett bevis på att det går att tjäna pengar trots att fildelning existerar. Så inge mer gnäll nu om att fildelning förstör för författare och andra upphovsrättsinnehavare.

Släpp fildelningen fri det är vår!

Bye4Now

Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.