SED-TV och Laser-TV. Framtidens teknik?!¿!

Visst är teknik helt underbart 🙂 Alla bökiga tekniska termer och krångliga tekniska specifikation som marknaden bara sprutar ut till oss konsumenter.

Det känns på nått sätt skönt att man har ett djupt tekniskt intresse och speciellt när det gäller datorer och Hifi/hemmabio. Det är nämligen dessa två marknader som verkligen exploderar varje år.

Nu senaste året så har, utan att det synts speciellt mycket utåt, exploderat en ny marknad när det gäller DVD format. Två nya format slåss om att få ta över marknaden, och det är: Blu-ray och HD-DVD.

Två olika format som kommer ta över marknaden. Känns lite som giganternas kamp på 80-talet då VHS och Betamax slogs om marknaden och där som alla vet VHS verkligen pissade på Betamax.

HD-DVD och Blu-ray
Nu ser det sakta men säkert ut som att HD-DVD kommer bli det märket som kommer ta över marknaden. Anledningen är nog att blu-ray är det märket som kommer bli både dyrare att tillverka och dyrare att köpa. Men det som Blueray har som inte HD-DVD har är att blu-ray skivorna rymmer avsevärt mycket mer utrymme på sina skivor jämfört med HD-DVD, vilket kan vara ett av deras kraftigaste vapen.
Båda formaten rymmer avsevärt mycket mer på sina skivor än dagens DVD skivor. Så att dagens DVD skivor snart kan börja räknas sina glansdagar är en självklarhet. Men kampen mellan formaten kvarstår, och vem som vinner? Det är fortfarande väldigt svårt att avgöra, man kan bara spekulera.

Bakom båda märken står ett antal av… ja… världens största bolag inom teknikvärlden. Båda märkena finns redan ute på marknaden och både blu-ray och HD-DVD spelare finns att köpa också. Första spelaren som kom på marknaden släpptes förstås i USA och kostade ca 15 000 svenska kronor. Men dem har redan sjunkit ner till humana priser kring 5000-8000 kr. Så vi får se vad som händer närmare jul och början av 2007. Alla nya blu-ray och HD-DVD spelare är självklart bakåtkompatibla och kan spela alla dagens format.

SED-TV och Laser-TV
MEN… Den stora revolutionerande som händer just nu är att inte bara ett, utan även TVÅ nya tekniker har tagits fram som ska konkurera ut LCD och Plasma tekniken för TV apparater 🙂 Vah.. härligt vah. 2 nya tekniker att lära sig.. hehe… Många suckar nog nu… men men…

En av teknikerna heter SED, SED står för ”Surface Conduction Electron Emitter Display”.

Det som skiljer SED från LCD och Plasma är att SED skärmarna har:

• Bättre responstid jämfört med LCD och plasma
• Bättre kontrast
• Lägre strömförbrukning
• Och extra bra betraktningsvinkel
• SED ska fysiskt sätt ge tunnare skärmar.

De första SED skärmarna kommer släppas i början av 2007 i Asien. Målet är att dem ska finnas på marknaden till OS som arrangeras i Kina 2008.

Det räcker ju inte med det. Det har i dagarna även släppts en ny teknik som kallas ”Laser-TV” som även dem ska slåss på marknaden.

Prylportalen.se skriver detta:

”Det australiensiska företaget Arasor har samarbetet med Novalux från Silicon Valley och hävdar att de har tekniken för att kunna göra laser-projicerade platt-tv som kommer att vara hälften så tjocka som de skärmar som existerar idag och kosta hälften så mycket.”

Vilket för mig låter extremt intressant. Frågan som alla ställer sig är ju om dessa båda tekniker verkligen kan prestera bättre bild än dagens fullupplösta HDTV apparater. Onekligen intressant är det i alla fall för en ”teknikbög”. Laser-TV kommer förhoppningsvis att finnas tillgänglig till jul 2007.

HDTV är framtiden
HDTV ÄR framtiden, med stor betoning på ÄR. Ett budskaps som skriks ut av markanden nu. Och för första gången tror jag faktiskt inte att dem ljuger.

Än så länge är både utbudet och apparaterna på marknaden alldeles för dåligt för att det ska vara värt pengarna att skaffa digital TV med HDTV sändning.

Än så länge så ser det inte så ljust ut när det gäller att kunna skicka HDTV i marksända digitalnätet som ex. Boxer använder sig av.

Det är på gång att köras igång med en filmkanal som enbart sänder i HDTV format, en kanla från Non Stop Television. Kanalens namn är ännu hemligt. Under fjärde kvartalet nästa år kommer ytterligare en HD-kanal till utbudet och i början av nästa år kommer Canal Plus tillsammans med Canal Digital att direktsända elitserien i ishockey i HD-kvalité. Nu sitter vi och hoppas att NHL-ishockeyn och Premier Legaue också kommer att sändas i HD. Nu kanske vi äntligen får se ansiktena på spelarna istället för att bara se en suddig gubbe springa efter fotbollen. Det kan onekligen bara bli bättre framöver.

En annan rolig grejj är att Sharp har skapat en 64″ LCD-skärm som har dubbelt så hög upplösning som dagens HDTV med full upplösning.

Sharps skärm har 4096×2160 pixlar. Skärmen ligger, enligt mig, lite före sin tid då det idag inte finns några filmer som har så pass hög upplösning. Dock kan man säkert jobba med sin dator i den upplösningen men jag har svårt att tro att det finns några spel eller liknande som klarar av denna upplösning. Men marknaden har ett härligt sätt att anpassa sig till vad som finns på marknaden.

Just inom datortekniken så finns det datorer med teknik som inte kommer släppas på marknaden för än om ca 10-15 år. Anledning? Jo, Bill Gates och grabbarna måste ju tjäna pengar på dagens teknik först.

Nåja, vi går mot ljusare tider där pengar kommer slösas på ny teknik 🙂

Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.