Kampen mellan Blu-ray Disc och HD-DVD!!!

Sen hysterin med HDTV kommit och det sprutat ut plasma och LCD apparater med ”HD Ready” loggan på så är det nu dags för ett nytt DVD format. Som vanligt kan markanden inte samsas om vilket märke det är som ska gälla. Två stycken märken har skapats som allt efter som har fått bolag att ansluta sig till varsin sida och stödja ett märke.

Fakta om dagens vanliga DVD format:
DVD eller ”Digital Versatile Disc” (ursprungligen Digital Video Disc), är ett lagringsmedium som mer eller mindre har ersatt videokassettband och videoskivor (laserdisc), men dess användningsområde omfattar även musik och bilder i olika format samt generell datalagring, vilket gör att dvd utgör ett alternativ till cd, med fördelen att dvd har högre lagringskapacitet.
En dvd-skiva har samma fysiska storlek som en cd, med diametern 12 centimeter. Lagringskapaciteten är betydligt större och kan vara mellan 4,7 gigabyte (enkelsidig med enkel lager) till 17 gigabyte (dubbelsidig med dubbla lager). Därmed kan vanliga långfilmer, komprimerade med mpeg-2, lagras på en dvd-skiva, och det finns även utrymme för flera ljudspår på olika språk.

HD-DVD & Blu-ray Disc
Blu-ray Disc systemet använder en blå-violett laserstråle som jobbar på en våglängd av 405 nm, liknande som också HD DVD gör, för att avläsa data från skivan. Vanliga DVD och CD:s använder en röd och infraför laser som jobbar på en våglängd av 650 nm och 780 nm. Med andra ord är DVD och CD lasern tjockare. Med en smalare laser som de nya formaten har så kan man lagra materialet på skivorna mycket tätare än vanligt, och därmed rymma mer data på skivorna.

Så vad är skillnaden mellan dessa två nya DVD format som kommer äta upp marknaden och trycka ut det vanliga DVD formatet från marknaden?

Det är svårt att göra en jämförelse utan att skriva lite teknisk mambo-jambo och rätt mycket fakta, men vi får se hur det går.

HD DVD

Fakta om HD-DVD:
HD DVD står för ”High density DVD”(Högdensitets-dvd). Eller faktiskt också ”high definition DVD”(Högupplösnings-dvd).

Formatet är ett DVD format som är utvecklat av bl.a. NEC, Toshiba och Sanyo. Formatet stöd också bland annat av Intel, Microsoft. Formatet släpptes officiellt i slutet av april 2006 i USA. Formatet bygger på användandet av en blå laser, vilken har en kortare våglängd jämfört med den röda laser som dvd använder. Därmed blir det möjligt att lagra mer data på samma yta.

En hd-dvd-skiva rymmer cirka 15 gigabyte per lager, jämfört med en vanlig DVD skiva som rymmer ca 4,7 gigabyte per lager. De flesta filmer som släppts på HD-DVD har släppts på en skiva med dubbla lager. Skivan får då alltså 30Gb i utrymme.

I USA så är HD-DVD det formatet som fortfarande är en aning populärare. Anledningen kan vara att många bolag anser det vara bättre att ha HD-DVD som format, för då man då kan använda dagens produktionsmaskiner som skapar DVD skivorna för att producera HD-DVD skivor. Sen står också Microsoft bakom HD-DVD formatet vilket kan i sig bidra rätt mycket. Alla vet ju vilken påverka Micosoft har på marknaden.

I dagarna så har ca 37 tillverkare av lagringsmedia i USA nu bestämt sig för att stödja HD-DVD som det formatet som ska ta över efter DVD:n. Anledningen är helt enkelt att produktionskostnaderna är lägre för HD-DVD just för att man kan använda stora delar av de gamla och redan existerande dvd-utrustningen.

BLU-RAY DISC

Vad jag förstått så står inte Blu-ray för något speciellt, fast jag kan ju ha fel där. Ryktet jag hört är att namnet har skapats på grund av att Blu-ray använder sig av tekniken med en blå laser istället för som vanlig DVD använde sig av en röd laserstråle(vilket är en tjockare typ av laserstråle för att avläsa skivan) för att avläsa informationen på skivan, och därmed skapades namnet Blu-ray.

Fakta Blu-ray Disc formatet:
Tekniken baserar sig på användandet av en blå laser, som till skillnad från röd har en kortare våglängd och alltså gör det möjligt att lagra binär data med en högre täthet. Med andra ord kan man lagra mer information på skivan utan att göra skivan större i sin fysiska form.
En vanlig enkelsidig BD-R kan lagra 25 GB, men redan nu finns det BD-skivor som lagrar på dubbla lager vilket ger 50 GB. I framtiden räknar man med minst 4 lager på varje sida av skivan, vilket kommer att göra det möjligt att lagra upp till 200 GB data.

Jämförelsevis kan man alltså få plats med åtta dubbletter av Sagan om ringen-triologin på en Blu-ray skiva.

Några av företagen som står bakom Blu-ray är följande:
Apple, Dell, Hewlett Packard, Hitachi, LG Electronics, Panasonic, Pioneer, Samsung
Sharp, Sony, Thomson, TDK, Twentieth Century Fox, Walt Disney Picture, Warner Home Video Inc.

Alltså med andra ord några av världens mäktigaste elektronik, data och filmbolag. I dagens läge är det ca 250 st bolag som stödjer Blu-ray formatet.

TDK har skapat en Blu-ray skiva som har en densitet på 200Gb vilket är en otrolig utvecklig på lagringsmedia.

VAD ÄR BÄST?

I dagens läge har inget av formaten utsetts till vinnare. Tidigare så var det Blu-ray som låg lite bättre till, men min uppfattning är att HD-DVD kommer vinna marknaden. Men fortfarande så är formaten så pass populära så att ingen kan koras som vinnare.

En av nackdelarna med Blu-ray är att lagringsmediet kräver helt nya produktionslinjer. Detta till skillnad från Hd-dvd som efter små modifikationer kan tillverkas i de gamla produktionslinjerna för dvd och cd-skivor. Något som kan leda till att vi början kommer att få se en höjning av priset på filmer i butikerna.

Hur mycket priserna kommer att höjas kan ingen säkert säga. Men enligt en högt uppsatt chef hos en av tillverkarna har deras tidiga tester visat att en produktionslinje för hd-dvd producerar dubbelt så många skivor som en för Blu-ray under samma tidsperiod. Något som givetvis leder till högre produktionskostnader.

Blu-ray i sin tur kan ju som bekant lagra avsevärt mycket mer material på skivorna än vad HD-DVD kan och det är positivt både för filmbranschen och för IT branschen. Men det i sin tur medför också höga produktionskostnader för Blu-ray skivorna, vilket kan bli formatets stora nederlag och fall.

Det värsta som kan hända marknaden är det att INGET format vinner striden och marknaden måste leva med 2 format. Det är något som redan skapat stora ekonomiska förluster i produktion, då bolagen måste jobba med 2 olika format och skapa spelare för 2 olika format.

Något som också skapar ringar på vattnet är att spelarna som släpps på marknaden idag inte är regionsfria, vilket har blivit något som de flesta konsumenter kräver, speciellt filmentusiaster som Jag, som har filmer som är köpte från USA och Canada.

Båda märken klarar såklart att visa högupplösta filmer för dagens HD Ready TV apparater, det är ju som det som är DVD formatens främsta uppgift. Fast det var ju en självklarhet, eller hur 🙂
Båda märkena är i grund och botten skapade just för att visa högupplösta filmer, så att vanliga DVD formatet kommer kvarstå på marknaden i bra många år är nog rätt solklart.

Så kampen kvarstår och konsumenterna är förväntansfulla och lite smått förvirrade… fortfarande…

Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.