Eftersom att min förra bryggning av denna öl (Summer Saison v.2) serverades på en privat fest och jag bara han smaka kanske 3-4 glas själv av den, så bryggs den här igen. Dock blev det ingen ombryggning av samma recept p.g.a. att jag hade slut på en humlesort. Jag fick rota runt i frysen min och hittade då Hallertauer Mittelfrueh. Ja vafaan, det fick bli den humlesorten istället för Styrian Goldings. Åhh vad säger man, det blev en helt ny öl, och en god sådan också 🙂 Så därav namnet ”v.3”.
Mängd: 20 Liter
Receptet ser ut som följande:
3 kg Pilsner malt (61,2 %)
1 kg Vetemalt (20,4 %)
0,6 kg Vienna Malt (12,2%)
0,3 kg Strösocker (6,2%)
Jästsort: White Labs WLP566 – Belgian Saison II
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Saaz
Hallertauer Mittelfrueh
Humlechemat:
20 g Hallertauer Mittelfrueh @ 45 min boil
15 g Hallertauer Mittelfrueh @ 20 min boil
15 g Saaz @ 20 min boil
15 g Hallertauer Mittelfrueh @ 0 min Steep/Whirlpool @ 15 min
15 g Saaz @ 0 min Steep/Whirlpool @ 15 min
Vattenjustering: (Eget skapad som ej finns på hemsidan)
Beräknad IBU landar på ca: 16 (lite väl lågt)
Beräknad ABV: 6,7 %
Beräknad EBC: 7,9
Förkultur:
Ingen förkultur. Med denna jäst behövs ingen förkultur under SG 1.070
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
3 L vatten/Kg Malt
65 C i 60 min
75 C i 10 min
Vörtkok: 90 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Jäsningstemperatur:
23,5-24 grader
Övrigt:
Mäskeffektivitet: 76,9
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring
Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 3 veckors jäsning.