Detta är ett försök att göra en IPA med endast Simcoe humlen. En humle jag gillar starkt i IPA sammanhang. Detta blev något av en succé för mig. Ölen blev en av mina bäst bryggda öl hittills. Älskar verkligen humlesmaken i denna öl. Perfekt beska också och en underbart vacker bärnstensfärg på ölen. Mums!
Jag har medvetet gjort så att färgen blivit bärnstensfärgad och smaken fått lite mer karamellsmak än vanligt. Allt enligt mina smaklökar.
Mängd: 20 Liter
Receptet ser ut som följande:
5 kg Pale ale malt (81,3 %)
0,6 kg Munich Malt (9,8 %)
0,3 kg Crystal Malt 40L (4,9%)
0,2 kg Cara-Pils (3,3%)
0,05 kg Chocolate Malt (0,8%)
Jästsort: White Labs WLP051 – California Ale V
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Simcoe
Humlechemat: (60 g humle)
20 g Simcoe @ 30 min boil
40 g Simcoe @ 15 min boil
80 g Simcoe @ 5 min boil
60 g Simcoe @ DryHop 5 dagar
Vattenjustering:
N/A
Beräknad IBU landar på ca: 72
Beräknad ABV: 6,8 %
Beräknad EBC: 24
Förkultur:
Ingen förkultur. Med DENNA jäst behövs ingen förkultur under SG 1.070
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
3 L vatten/Kg Malt
65 C i 75 min
75 C i 10 min
Vörtkok: 75 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Jäsningstemperatur:
19 grader
Övrigt:
Mäskeffektivitet:
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring
Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 3 veckors jäsning.