#11 – Summer Saison – FG-mätning nr2

Nu har jag gjort en sista FG-mätning och den har nu landat på 1.010, vilket ger en ABV på ca 5,8-6,0% efter kolsyrejäsningen. Jästen har jobbat på riktigt bra faktiskt med att jäsa ut. Jästen har även sedimenterat riktigt bra, så ölen kanske kommer bli hyfsat klar efter några veckor på flaska.

Jag har stora förhoppningar på denna öl eftersom jag aldrig bryggt en Belgisk Saison/Farmhouse Ale öl tidigare. Har dessutom hittat på receptet nästan på egen hand. Självklart med inspiration av andra recept. Men med en liten egen touch på ölen, som alltid. Jag är väldigt osäker på hur smaken kommer bli, om jag använt för mycket humle eller för lite. Om munkänslan kommer vara fyllig eller tunn och vattnig.

Jag gjorde ett snabbt smaktest på ölen och det bådar gott iaf. Det är en tydlig smak av Saaz humlen och en mjuk smak från Saison jästen. I en saison öl ska smaken från jästen vara mest framträdande i smaken, annars är det inte en saison öl.

När jag brygger om denna öl, vilket jag kommer göra nån gång, så kommer jag säkert att ge Saison-jästen en lite mer framträdande ton och humlen en lite mer blygsam framtoning. Kanske även smaksätta med någon krydda eller frukt. Kanske koka med lite skal från en apelsin eller dylikt.

Men men, nu ska vi inte gå händelserna i förväg, om två veckor kommer jag veta om detta blir en drickbar öl eller inte. Möjligt att jag gör ett första smakprov på midsommarafton. Men jag är tveksam att det blivit tillräckligt med kolsyra tills dess.

Näe, dags att släppa ölbryggning för ett tag och kanske ta och avnjuta en hembryggd öl till den första Fotbolls-VM matchen 🙂

Skål!

Det här inlägget postades i Ölbryggning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.