Bryggdag: Lördag 10 maj 2014
Denna bryggning är en väldigt experimentell bryggning. Först och främst är det en Black IPA, något som är en öltyp som egentligen inte existerar. IPA står ju för India PALE Ale. Alltså en ljus ale. Så orden Black och Pale är lite motsägelsefullt, det blir alltså en Mörk Ljus Ale jag brygger, hehe. Öltypen har även andra namn som Cascadian Dark Ale eller American Black Ale.
Nåja, SG målet var ett OG på 1.057, och 19 liter. Men jag hamnade på ett OG på 1.068 och 22 liter. Vilket jag än idag inte förstår, borde inte kunna lyckas så pass bra. Så jag är rätt nöjd där.
Den beräknade bryggeffektiviteten var 73,1% och jag prickade in 85,9%, så jag fick ut mer socker ur malten än planerat. VÄLDIGT mycket mer. Helt underbart! Det innebär så’klart högre alkoholhalt också.
Planerade ABV för detta recept var 6% och jag kommer upp i 7,5%.
Denna gång har jag även gjort en förkultur på jästen, något som var riktigt spännande att göra. I receptet så förklarar jag ingredienserna och hur jag gjorde den.
Jästen har ca 96 miljarder jästceller och jag behövde få upp antalet till 230 miljarder, så en förkultur var viktig att göra denna gång, annars hade jästen blivit galet stressad och spottat ur sig massa felsmaker, och mest troligt inte kunnat jäsa ner ölen tillräckligt.
Målet var som sagt 19 liter men jag fick i 22 liter i fermenteringstunnan.
Denna bryggning har jag valt bort caramelmalten, ett test för att se hur öl smakar utan den maltsorten, ska bli intressant.
Lite bilder från bryggdagen:
Svartmalt, chokladmalt och Pale malt.
Svartmalt, chokladmalt och Pale malt.
Svartmalt, chokladmalt och Pale malt.
Denna gång använder jag mig av en PH stabiliserare som stabiliserar vattnet till ett PH-värde på optimala 5,2 PH.
Mer klarar nog inte pannan. Snacka om att mäta mängd vatten och malt PERFEKT!
Fylld till bristningsgränsen.
Humleschema.
Väldigt mycket humle ska i vid 0 minuter.
Protafloc, klarningsmedlet.
Mäskningen är i full gång och pannan är isolerad för att behålla värmen.
Ingen ölbryggning utan att dricka en homebrew, här min Amarillo APA.
BIAB-påsen får rinna av. Den blåa ”hinken” är fylld med hål i botten som ett durkslag.
Här syns det vita distansgallret flytandes på vörten.
BIAB-påsen har skölt och nu är det dags för vörtkokningen. 70 minuters kok denna gång.
Måste hålla koll så att det inte kokar över, jag har inte så mycket utrymmet att spela med här nämligen 🙂
Vörtkokningen är klar och jag får använda min kylspiral för första gången 🙂 Den funkar perfekt.
Humlepåse som simmat upp under kylningen av vörten.
Förkulturen är klar och detta är jästen som sedan ska hällas ner i fermenteringstunnan.
Klappat å klart, nu är allt klart, och jag är helt slut.