Bryggning #2 – Scottish IPA – Single Hop Fuggles

Uppdatering 131007: 

Denna öl blev efter ca 1 månad på flaska en riktigt god öl faktiskt. Jag kommer nog helt klart brygga denna igen, eller en liknande variant. Detta är en öl som måste få lagras på flaska i minst en månad, möjligtvis 1,5 månader. Detta för att humlesmaken ska få mjuka till lite och ölen i sig få mogna ordentligt. Möjligen använda en annan jästsort, men det funkar absolut med denna som jag använde nu.

Smaken är ganska besk med en tydlig smak och arom av Fuggles humlen. Ölen är bra kolsyrat vilket ger en stor skumkrona som dock försvinner ganska fort.

Ölen var drickbar redan ca 2,5 veckor efter flasktappning, men har mognat ännu mer efter en månad. Beskan har blivit tydligare och den kraftiga humlearomen har mjuknat lite, vilket är positivt i denna öl. Helt klart en godkänd öl.

Note to myself: Om du ska använda 33cl flaskor med specialkorken så låt flaskorna få stå i kylen rättvända i ca 2-3 veckor innan du dricker dom. Trots korkarna så finns det fortfarande lite jästsediment som måste få vandra ner till botten av flaskan.

 

======================================================================

Eftersom jag skriver detta mer än en månad efter jag gjort bryggningen så får jag ta det jag kommer ihåg från minnet 🙂 Jag skriver ner receptet i alla fall, mest för att jag själv ska kunna hålla koll på vad som ingick, men även om någon vill sno receptet 🙂

======================================================================

 

Recept – Scottish IPA – Single Hop Fuggles :

Coopers Selection IPA LME
Coopers Amber LME
125 gram Fuggles humle (75 gram kottar & 25 gram pellets för torrhumling)
BrewCellar – Premium Ale jäst 15g (Funkar även bra med Safale S-04)

Humlegivor:
25 gram Fuggles kottar   @ 60 min
50 gram Fuggles kottar   @ 15 min
25 gram Fuggles kottar   @ 05 min
25 gram Fuggles pellets  @ dag 7-14 (Torrhumling)

 

Att göra:

Rengör och desificera ALLT som rör i vörten.

Koka upp 2 liter vatten. Värm samtidigt Coopers Amber LME(Liquid Malt Extract) burken i ca 30 min i varmt vatten. Häll i Amber LME i det kokande vattnet och lös upp. Koka sötvörten och sätt i humlegivorna enligt humleschemat ovan under den 60 minuters kokningen.

Sila ner allt i fermenteringstunnan, häll i den uppvärmda Coopers IPA LME burken i stamvörten.

Fyll på med vatten upp till 20 liter för att få en temperatur på ca 22 grader. Rör om kraftigt i sötvörten i några minuter för att syresätta vörten.

Ta en SG-mätning för att få fram OG-värdet. Pitcha torrjästen direkt i tunnan och rör om.

 

 

Det här inlägget postades i Ölbryggning, Ölrecept och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.