Ett sekulärt levende?

Det som står i bibeln är ju flera tusen år gammalt tänkande.. är det verkligen något att leva efter i dagens samhälle? visst, mycket är bra saker som står där, men det mesta är gammeldags tänkande eller tänkande som passade den tidsålderns samhälle..

hur ska mänskligheten utvecklas om man ska leva efter allt som står i bibeln.. hmm…

Undra hur världen skulle sett ut om denna religiösa hysteri inte fanns i världen.

Undra hur världen skulle sett ut om bibeln aldrig funnits?

Miljontals människor lever ju i dagens läge efter en bok och en troslära som grundar sig på flera tusen års gammal text. en text och en lära som grundar sig på ett samhälle tusentals år tillbaka i vår tideräkning.

Kan många av dagens problem i världen ha att göra med att miljontals människor lever efter en lära som inte passar in i dagens samhälle utan var skrivet för ett ca 2000 år gammal samhälle.

Visst, jag säger inte att allt är skit som skrevs, mycket ger en något att fundera på, men mycket är kanske inte lämpat för dagens samhälle och dagens levnadssätt och dagens människor?

Inte för att jag ska fördjupa mig i något ämne, bara slänger ut något att kanske fundera på.

I dagens samhälle är väldigt många människor rätt upplysta på vad som händer och sker runtomkring oss dagligen. Vi vet hur planeter skapas, vi vet hur en evolution går till och hur ett ekosystem fungerar. vi vet hur djur och människor föds och vi förstår oss på sjukdomar och vi kan bota de flesta av samhällets sjukdomar. Och vi vet dessutom att allt detta inte är skapat av något högre väsen eller någon gud.

Och du kan fråga nästan vem som helst i världen och få samma svar…. I stort sett alla i världen.. vet… att en människa inte kan gå på vattnet… om det nu vill säga inte är fryst vatten. Och vi vet dessutom att en människa inte kan dela på ett hav och traska igenom det… Eller har jag fel?

Jag tycker att alla människor ska ha en sekulär livssyn. Om alla människor hade levt efter en sekulär livssyn och därmed också främja ett kritisk tänkande och en vetenskaplig kunskapssyn. Att jobba som det humanistiska tänkandet att främja en etik byggd på medmänsklighet och tolerans. Samma tolerans som uttrycks i FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna och Barnkonventionen.

Vi borde jobba för en global etik grundad på den humanistiska värdegrunden. Det innebär frihet och självbestämmande för individen och ett samhälle utan politiskt och religiöst förtryck. Det ger de bästa förutsättningarna för ett människovärdigt liv. Ingen människa ska behöva vara livrädd för de olika straff och förtryck som finns i dagens religioner, alla människor ska vara lika värda.

Jag tycker själv att det ska vara en självklarhet att det ska vara en tydlig åtskillnad mellan stat och kyrka, skola och religion. Religionen är ju en privatsak och därmed är det ju en självklarhet att religionen inte ska blandas in i samhället.

Sverige anses i dagens läge att vara ett av de största länder där det finns ett sekulärt samhälle. TROTS DETTA så är ändå många av Sveriges befolkning med i Svenska Kyrkan utan att egentligen ha en kristen tro och leva efter de kristna värderingarna och den kristna livssynen.

Är inte detta förjävligt?

Människan bör inte längre ses som guds skapelse utan bör erkännas ett eget värde!

Jag tycker Sverige fortfarande legitimerar sig på allt för religiösa grunder och därmed har lång väg att gå innan man kan utropa Sverige som ett 100%-igt demokratiskt samhälle.

Eller?

Humanistiskt tänkande är inte kopplat till någon förening eller liknande utan är ett sätt att förklara sitt personliga ställningstagande. Jag vågar säga att jag lever lite efter ett sekulärt ateistiskt, humanistiskt, tänkande.

Bye4Now

Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.