Gastronom. To be or not to be!!!

Sedan tidernas begynnelse har den övergripande driften hos varje levande varelse varit att mätta sin hunger. Ofta glupskt och osofistikerat. En av grunderna i vår civilisation skapades när människan började använda elden för att tillaga sitt stycke vilt. De primitiva metoderna förbättrades sedan efter hand och ledde fram till gastronomin.

Gastronomi förklaras nog enklast som ”Läran om sambandet mellan mat och kultur”.

Det är en konstart som kräver en precisering. Att i vår tid vara gastronom, det är först och främst att inte äta mer än hungern kräver, att inte heller dricka mer än törsten blir tillfredställd. Det är en uppskattning av välsmakande och väl framdukade rätter beledsagade av drycker som tillfredställer även en kräsen gom.

Gastronomi behöver inte betyda komplicerade och utstuderade rätter. Tvärtom kan enkelheten vara en styrka. En bra tillagad omelett kan vara ett bättre alternativ än en varmrätt som är dåligt beredd och där det är svårt att t.ex. förstå vilken huvudingrediensen är. Att behandla fina råvaror väl är en självklarhet för en gastronom.

Livsglädje, sällskaplighet och vänlighet präglar en gastronom. Man visar respekt för måltiden och kommer alltid i tid. Dominerar inte bordskonversationen och väljer samtalsämnen, som man behärskar. Röker inte förrän tidigast till kaffet. Använder inte för mycket parfym.

Att vara gastronom är att söka harmoni, älska det som är vackert och gott. Att vara kräsen är ett bevis på kultur.

Att vara gastronom är alltså inget som behöver förknippas med experter på ämnet mat och dryck, utan det kan vara en helt vanlig Svensson som verkligen respekterar matkulturen och leva ut till att vara en livsnjutare.

Så hur ser jag mig själv då inom detta vida ämne. Jo.. självklart så anser jag mig vara en amatör gastronom, å med amatör menar jag att jag inte är med i något gastronomiskt samfund eller driver någon restaurang med gastronomiskt tänkande. Utan jag ser mig själv som en Messias eller profet inom denna, nästan religiösa livsstil.

Dem som råkar hamna vid mitt matbord när jag stått i köket får oftast njuta mer än vad som är vanligt. Jag ger alltid min personliga touch på den mat jag lagar och försöker göra det absolut bästa av maträtten med dom råvaror och tillbehör jag har för stunden.

Livet vore nästan inte värt att leva om man inte hade god mat och god dryck att få avnjuta varje dag. Jag har märkt att Jillan å jag lägger ner rätt stora mängder pengar på mat, nästan dubbelt så mycket som vad vi borde göra. Men man lever bara en gång, så varför inte göra det bästa i matväg med det livet man har.

Jag har svårt att se mig som en smal slank person om några år, om jag nu inte hittar tillbaka till träningen som jag gjorde förut.

Men om det nu är någon titel jag skulle sätta på t.ex. ett visitkort, så skulle det nog nu bli just ”Gastronom”.

Nu ska jag traska in i köket och göra en riktig gourmét korvstroganoff 🙂 en favorit rätt jag har. Det går att göra gourmet av alla maträtter, det gäller bara att tänka till lite 😉

Over and out..!!!

Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.