Jag blev sugen på att brygga en smakrik öl med låg alkohol, plus att det nästan var tid för St. Patrick’s day! Så då föll lotten på en Irländsk Dry Stout.
Efter bryggningen insåg jag att ölen inte blev så extremt bra som jag hoppats på. Jag hade i alldeles för mycket rostad malt, så för att brygga detta
recept bör du minska mängden rostad malt till kanske 300-450 g och kanske öka chokladmalten till 200-300 gram.
Bryggdag: 2015-03-08
Mängd: 20 Liter
Fattappning: 2015-03-22
Receptet ser ut som följande:
3,2 kg Pale Malt
0,7 kg Rostat Korn
0,2 kg Kornflingor
0,1 kg Choklad Malt
Jästsort: White Labs Irish Ale Yeast – WLP004 (Flytande jäst)
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
East Kent Goldings
Humlechemat: (56 g humle)
56 g East Kent Goldings @ 60 min boil
Vattenjustering (Dublins vattenprofil ska efterliknas):
5,4 g Chalk
2,29 g Epsom Salt (MgS04)
1,24 g Baking Soda
0,47 g Calcium Chloride
Beräknad IBU landar på ca: 39
Beräknad ABV: 4,5%
Beräknad EBC: 74
Förkultur:
1,5 liters förkultur
Fick stå i 4 dygn med omrörning varje dag. Sen kyldes den i ett dygn i kylskåpet och vörten hälldes bort för att bara spara jästkakan som skapats.
Mäskning (BIAB):
20 liter vatten
67 C i 60 min
75 C i 10 min
Lakning:
ca 7 liter 75 gradigt vatten
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Övrigt:
Bryggeffektivitet: 76%
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Ölfat: Ölen ska tappas på ölfat och kolsyrades med 2 CO2 kolsyrevolym.