Denna öl är ett recept jag skapade till en polare som hans absolut första recept han skulle brygga. Ölen han bryggde blev exemplariskt bra. Receptet är ändrad lite smått i kanterna. Jag kommer köra med flytande jäst istället för torrjäst. Jag kommer brygga med Maxi BIAB-metoden istället för att använda ett komplett bryggverk.
Så det kommer bli skojj att se hur detta går. Enda stora nackdelen jag ser med min bryggning är att jag använder en jäst som är lite gammal, vilket kan resultera i att det kan gå lite sämre med min bryggning. Men vi får se. Går det dåligt så brygger jag bara om receptet igen.
Receptet ser ut som följande:
3,5 kg Maris Otter, Pale Malt
0,80 kg Münchner malt
0,20 kg Caramel Munich 40L
0,30 kg Caramel Pilsner 1L
Jästsort: California Ale V WLP051 (Flytande jäst)
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Simcoe
Amarillo
Columbus
Totalt 176 gram humle.
Humlechemat: (135 g humle)
15 g Columbus @ 60 min boil
36 g Amarillo @ 15 min boil
45 g Amarillo @ 0 min boil
40 g Simcoe @ 0 min boil
20 g Amarillo Torrhumling @ 7 dagar
10 g Columbus Torrhumling @ 7 dagar
10 g Simcoe Torrhumling @ 7 dagar
Beräknad IBU landar på ca: 45
Beräknad ABV(Alcohol by volume): 6 %
Beräknad EBC: 13,7
Förkultur:
2 liters förkultur
2 liter vatten + 200 gram DME
Fick stå i 4 dygn med omrörning varje dag. Sen kyldes den i ett dygn i kylskåpet och vörten hälldes bort för att bara spara jästkakan som skapats.
Mäskning (BIAB):
21 liter vatten
67 C i 60 min
75 C i 10 min
Lakning:
ca 7 liter 75 gradigt vatten
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
19,5 liter vört
Övrigt:
Bryggeffektivitet: 85%
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
18 g PH 5,2 stabiliserare
Omtappning till en ny fermenteringstunna efter 7 dagar för torrhumling
Ölfat: Ölen ska tappas på ölfat och kolsyrades med 2,4 CO2 kolsyrevolym.