Bryggning #8 – Bellclean APA Hop Xplosion (BIAB All-Grain)

Så var det dags för min allra första All-Grain (Helmaltsbryggnin).

Bryggteknik: BIAB, All-Grain
Assisterande bryggare: Jens Hansén

Ölen har fått namnet Bellclean American Pale Ale – Hop Xplosion. Det är min 8:e bryggning sen starten hösten 2013.

Mitt mål var att brygga en ganska humlig amerikansk Pale Ale med några av de populäraste humlesorterna; Amarillo, Simcoe och Columbus. Det skulle bli en öl på ca 6%.

En del saker gick lite snett, men inget som förstörde ölen i slutändan. Häng med så får du veta vad jag gjort och vad som hände 🙂

Jag tänker inte skriva en roman om vad jag gjort dock, men lite info tänkte jag kasta ut här, för att se receptet på ölen så gå till receptsidan.

 

1. Dessa maltsorter använde jag, totalt blir det 5 kg malt för denna bryggd.
02-amarillo_apa_all-grain

 

2. All malt upphälld i hink och skål. Det såg så lite ut i påsarna, men det blev rätt mycket när man väl hällt upp det 🙂 Där i ligger mycket gottiga saker!
03-amarillo_apa_all-grain

 

3. Liten macrobild tagen med mobilen, mumsiga krossade maltkorn 🙂
04-amarillo_apa_all-grain

 

4. Denna gång använder jag en flytande jäst där man trycker sönder en liten påse med jästnäring i. Längre ner kommer ni se hur påsen sakta sväller efter man aktiverat den.
06-amarillo_apa_all-grain

 

5. Ingen Pale Ale utan lite goa amerikanska humlesorter. Denna dag var det Simcoe, Amarillo och Columbus som fick delta.
07-amarillo_apa_all-grain

 

6. Dags att mäta upp vatten i pannan. Vattnet värms upp till 72 grader, sedan när malten hamnar där i så sjunker det till mäsktempen 67 grader.
08-amarillo_apa_all-grain

 

7. Pannan har jag isolerat med liggunderlag från Clas Ohlson som jag klippt till för att passa tunnan. Under hela mäskningen så tappade jag bara 1 grad, vilket jag tycker är riktigt bra.
09-amarillo_apa_all-grain

 

8. Så där ja, då var all malt nere i pannan. Det vita ni ser runt är BIAB påsen som fäster precis runt kanten på pannan 🙂 Bara på med locket och vänta i 90 minuter.
10-amarillo_apa_all-grain

 

9. För säkerhetsskull så får två handdukar jobba som extra isolering på toppen 🙂
11-amarillo_apa_all-grain

 

10. Under mäskningen så passade jag på att väga upp all humle och skriva ner humleschemat, inklusive klarningsmedlet protafloc.
12-amarillo_apa_all-grain

 

11. Mäskningen är klar och nu är det dags för vörtkoket. Jag lakade även BIAB-påsen med drygt 3 liter, någonstans här så började mitt problem med att hålla rätt vattenmängd. Någonstans under bryggningen så har det försvunnit 5-7 liter vatten *POFF* borta ?!¿
14-amarillo_apa_all-grain

 

12. Här ligger BIAB-påsen och vilar efter det hårda jobb den fått göra i 90 minuter.
15-amarillo_apa_all-grain

 

13. Här kommer en liten profilbild på jästpåsen precis efter jag aktiverat den.
16-amarillo_apa_all-grain

 

14. Här är ytterligare en profilbild drygt 2 timmar senare, den har blivit lite *tjockare* nu. Påsen med jästnäring som finns där inne har jag tryckt sönder, vilket aktiverat jästen. Så påsen fungerar som en pytteliten förkultur nästan.
17-amarillo_apa_all-grain

 

15. Här är en bild från en annan vinkel 2 timmar efter aktiveringen.
18-amarillo_apa_all-grain

 

16. Ingen hembryggning av öl utan att smutta på en hembryggd öl 🙂
19-amarillo_apa_all-grain

 

17. Efter 90 minuter långt vörtkok är klart och det är dags att kyla ner vörten. Eftersom jag inte äger en kylspiral så får det bli lite norrländsk Old School. Badkar med snö. Temp i vattnet är ca 2 plusgrader. Borde duga.
21-amarillo_apa_all-grain

 

18. Nedkylningen är klar och gick på knappt 30 minuter. Nu ska vörten ner i fermenteringstunnan via en silduk. Silduken fungerar både för att avskilja humlerester och annat ”skräp”, men även för att syresätta vörten inför pitchningen av jästen. Dock så syresatte jag vörten lite mer med en slev. Första och sista gången syre är bra för vörten, sen är det NO NO vad gäller ”syre i kontakt med vört”.
23-amarillo_apa_all-grain

 

19. Så där, då ligger äntligen vörten i tunna och jästen är pitchad. Nu ska den få vila i bastun, som för ovanlighetens skull, håller jämna 18-19 grader för stunden.
24-amarillo_apa_all-grain

 

Jag fick drygt 15 liter vört ner i tunnan vilket gjorde att jag fyllde på med vatten upp till 20 liters strecket, något som jag ångrar lite idag. Det gjorde att jag kommer landa på ca 5,2% ABV. Jag sitter även med en stor osäkerhet om hur ölen kommer bli. Nästa gång ska jag testa att koka vörten i 60 minuter istället för 90 minuter, detta för att minska bortfallet av vatten som sker vid kokningen. Learning by doing. Men jag ska även titta på en större panna att koka i, behöver minst en 30 liters panna för att klara en 20 liters batch utan att behöva fylla på med extra vatten.

Jag kämpar fortfarande med att lista ut vart min stora förlust av vatten skedde, om det var BIAB-påsen(malten) som stal för mycket vatten, eller om det var vid vörtkoket.. Nåja, nästa gång ska jag mäta vattennivån hela tiden, detta för att få en bättre bild av den totala mängd vatten som malten suger åt sig, men även för att få en bättre bild om hur mycket vatten som kokas bort med min panna.

Nu jäser det då för fullt i tunnan så vi får se hur ölen blir. Jag är galet nyfiken i alla fall 🙂

To be continued….

Det här inlägget postades i Ölbryggning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.