Bryggning #6 – Bellclean English Brown Ale

Som ni redan sett i mitt tidigare inlägg så är receptet klart och ingredienserna är beställda. Denna gång ska jag testa göra en klassisk Northern English Brown Ale.

Den mest kända ölen på systembolaget är New Castle Brown Ale. Min Brown Ale kommer inte bli riktigt samma eftersom jag siktar mot en lite mindre söt variant denna gång, och jag kommer inte använda mig av brunt socker i min bryggd.

Detta är vad som definierar en English Brown Ale enligt SHBF (Svenska Hembryggareföreningen):

Brittisk Brown Ale

OG 1.037–55
FG 1.008–13
Alkohol (vol%)  3,8–5,5
IBU 15–25
Färg (EBC) 35–50

British Brown Ale härstammar från Dark Mild och uppkom i London på 1920-talet. En alkoholstarkare och beskare variant av Brittisk Brown Ale utvecklades efterhand i nordöstra England, där den fortfarande är mycket populär.

Numera förknippas ölstilen med staden Newcastle.

Brittisk Brown Ale bryggs oftast av pale ale och karamellmalt samt bryggsocker upp till 10%. Bland humlesorterna dominerar Challenger, East Kent Golding, Northdown och Fuggle. Det är inte ovanligt att 100% av humlen används som bitterhumle. En väl balanserad bitterhumlegiva gör att ölet varken upplevs som beskt eller sött. Ett inslag av mjuk tvålighet avslutar ofta smaken.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:
Knäckig och lättrostad med låg humlesmak och viss fruktighet. Tvålig känsla hör till.

Färg/Utseende: Mörkt kopparfärgad till rödbrun. Köldgrumling är tillåtet.

Bouquet/Arom: Lättrostad maltdoft med inslag av karamell, knäck eller kola ska dominera aromen. Fruktestrar på låg till medium nivå bör finnas. Humledoft på låg nivå får förekomma.

Smak: En knäckig och karamellig maltsötma med lättrostade inslag ska förekomma på låg till medium nivå. Fruktestrar ska finnas på medium nivå. Humlesmaken ska vara låg. Diacetyl får förekomma på mycket låga nivåer. Ett inslag av mjuk tvålighet får finnas i eftersmaken. Humlebeskan ska vara låg.

Munkänsla: Medium kropp. Mjukt tvålig. Medium CO2.

Förebild: Newcastle Brown Ale 4,7% – Trooper Jane Crack Shot 5,5% /Daleside – Manchester brown ale 3,8% /Joseph Holt

 

Detta är mitt recept:

Malt:
2,72 kg Light Dry Malt Extract
0,5 kg Cara Ruby 50 (Caramel malt)
0,3 kg Crystal 100 (Caramel malt)
0,1 kg Chocolate Malt (Special malt)

Humle:
15 gram Challenger @ 60 min
10 gram Fuggles @ 15 min
15 gram East Kent Goldings @ 15 min

Jäst:
SafAle Englsih Ale S-04

Övrigt:
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)

Värden:
IBU (Beskanivå): 23,8
EBC (Färgnyans): 29,7
ABV (Alkohol): 5,2%

Färgnyansen ligger lite under vad SHBF säger, men man kan ligga mellan 23,6-43,3 EBC. Men när man kokar maltextrakt så tenderar det att göra vörten lite mörkare än vad mitt dataprogram Beersmith säger, så det kommer nog bli bra det där. Sen blir denna öl lite ljusare också för att jag använder ljus maltextrakt eftersom den lite mörkare malten var slut i lager där jag handlar allt :-/

Mitt mål är att hinna brygga denna öl så att den är klar innan jul, vilket kräver att jag brygger den i stort sett så fort jag får ingredienserna, absolut senast nästa helg. Så vi får se om den tidsplanen håller eller om detta blir den ölen som får starta det nya året istället 🙂

To be continued….

 

 

Det här inlägget postades i Ölbryggning, Ölrecept och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Bryggning #6 – Bellclean English Brown Ale

  1. Pingback: Bryggning #6 – Bellclean Brown Ale – Bryggdag | Bellclean Brewery

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.