Blu-ray ökar försäljningen! HD-DVD’s dagar är räknade!

Gismodo skrev nyligen att den Oscarsnominerade filmen The Departed har spräckt 100 000 gränsen i sålda högupplösta filmer (HD-DVD & Blu-ray).

I det stora hela är 100 000 sålda filmer inte så mycket för ett bolag (i detta fallet Warner Bros.).

Men det är en god bit på vägen i alla fall. De som fått uppleva skillnaden mellan det traditionella DVD formatet och den nya generationens högupplösta filmer förstår innebörden av hur bra högupplösta filmer egentligen är.

Det som är jobbigt är ju att spelarna för högupplösta filmer fortfarande är sjukt dyra och prissättningen är på ett orimligt sätt satta.

En Blu-ray och HD-DVD spelare idag ligger, i Sverige, vanligtvis kring 7000-15 000 kronor. Köper man t.ex. en Playstation 3 som har en inbyggd Blu-ray spelare så kan man komma undan med ett billigare pris och ÄNDÅ få en spelkonsoll som slår det mesta i dagens läge.

Dock så har det på senaste tiden blivit lite billigare med spelare. Går att hitta Blu-ray spelaren Saumsung BD-P1000 för ca 5300 kronor nu i Sverige och HD-DVD spelaren Toshiba HD-E1 för ca 3599 kronor.

Ni som läser detta inser ju att ett stort priskrig kommer ske mot slutet av sommaren. För då kommer det mest troligt nya spelare ut på marknaden, färska och fit for fight 🙂 Ungefär som när Bush släpper lös sina unga hjärntvättade soldater i Irak. hehe.

Samsung BD-P1000

Samsung BD-P1000

Men i USA har det redan börjat släppas budget versioner av spelare som ligger bara på nån enstaka tusenlapp, vilket passar den gemene konsumenten.

Tyvärr bor man i ett litet land i norra Europa som snällt får sitta och vänta på att spelarna först ska släppas i USA och Asien innan dem sakta får sin lansering i Sverige.

Toshiba HD-E1

Toshiba HD-E1

Dock tror jag att inom de kommande månaderna så kommer mycket att hända på prissättningen av spelare. Sänkning av priserna har redan börjat ske, och det är innan spelarna ens lanserats i Sverige 🙂

Jag kan ju även ta tillfället i akt och döda rykten som säger att exempelvis HD-DVD har mycket bättre bild på sina skivor än vad Blu-ray har. Det är ju självklart FEL. 99% av fallen där en film släpps på båda formaten så har filmen samma kodningsteknik på båda formaten. Både för bilden och ljudet. Skivformaten i sig påverkar inte filmens kvalité.

Vad gäller försäljningen av filmer från Warner Bros så handlar det både om Blu-ray och HD-DVD. Bolaget stödjer båda formaten. Frågan som många ställer sig är ju självklart vilket format som sålts mest?

Vad jag har kunnat läsa mig till så verkar Blu-ray ta ett stadigare grepp i kriget om vem som ska vinna marknaden. Som en trogen Blu-ray anhängare så hoppas jag verkligen att det formatet vinner kriget så vi får ETT format på marknaden. På samma sätt som DVD regerat 🙂

Enligt marknaden så har Blu-ray filmer sålt dubbelt så mycket under februari månad i år jämfört med HD-DVD. Blu-ray filmer såldes i ca 250 000 exemplar jämfört med HD-DVD 125 000 exemplar. Liknande försäljningssiffror skedde under januari månad där Blu-ray sålde dubbelt så mycket jämfört med HD-DVD. Detta är för mig glädjande siffror 🙂

En anledning till detta kan vara att försäljningen av Playstation 3 har varit så pass bra. Cirka 1 miljon hem har en Playstation i dagsläget och det innebär 1 miljon ägare av en Blu-ray spelare också. Det spås att gapet mellan Blu-ray och HD-DVD kommer att öka då filmbolagen börjar släppa stora filmtitlar på Blu-ray under sommaren.

En annan anledning kan vara att det släpptes dubbelt så många filmtitlar på Blu-ray under januari och februari jämfört med HD-DVD.

En tredje anledning kan vara att vissa butiker säljer Blu-ray filmer där man får 2 filmer för priset av 1. Amazon har även halverat priserna på Blu-ray filmer. Det i sig visar ju att försäljningen går bra då priser kan sänkas.

Dock kommer jag själv inte köpa någon Blu-ray spelare den närmsta tiden. Anledningarna är enkla, spelarna är ännu alldeles för dyra och har alldeles för många hårdvarufel och buggar för att jag ska vara nöjd. Jag är inte speciellt rik så jag kan köpa det senaste och sedan några månader senare köpa en ny och bättre spelare. Utan jag väntar istället tills jag anser dem vara tillräckligt stabila och prisvärda. Men som man säger; ”När man väntar på nått gott..”

Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.