Det nya teknologiska världskriget är igång!!!

Kriget mellan HD-DVD och Blu-ray har pågått rätt så länge i USA medans det i Europa är något som är relativt nytt.

Den största aktören på marknaden som marknadsför Blu-ray är Sony. Sony har ju som alla nog redan vet släppt sin Playstation 3 i världen (kommer till sverige i mars 2007) där det finns stöd för just Blu-ray.

Ni kan ju läsa min tidigare krönika som handlar just om skillnaderna mellan HD-DVD och Blu-ray, för att få en tydligare bild över det nya teknologiska DVD världskriget.

Sony har ett marknadsföringssätt som har blivit allmänt känt genom deras arroganta och nästan otrevliga sätt att marknadsföra produkter. Dem har lite mottot att ”vi är bäst och allt annat är skit”.

Sony är ju det företag som hårdlanserat och sattsat på ”Betamax” i kriget mot VHS, och även kastade ut ”MiniDisc” i kriget mot CD- och mp3-spelarna. Minidisc var ju iofs ett format som inte alls var så tokigt men som helt tappade konsumenter genom ett klantigt marknadsföringssätt och det allt högre trycket på mp3-spelare på marknaden.

Det har nu i dagarna i USA gjort en oberoende marknadsundersökning om vilket format som konsumenterna föredrar, Blu-ray eller HD-DVD.

Och det är en ganska solklar vinns av HD-DVD över Blu-ray. Enligt prylporalen.se’s artikel så fanns det 46 % fler positiva kommentarer om HD-DVD-formatet än om Blu-ray.

Endast 14 procent var negativa till HD-DVD medan 23 procent var negativt inställda till Blu-ray.

Den främsta orsaken till den stora negativa inställningen till Blu-ray är på grund av just Sony, då oerhört många upplever företaget som just arrogant och påpekar att Sony har försökt att komma med teknologier tidigare som total floppat. Ett företag som med andra ord sakta börjar ses som ett oseriöst företag. Vilket jag hoppas Sony tar åt sig och kanske gör något åt.

Detta innebär med andra ord att Sonys senaste Playstation 3 inte kommer att få det så lätt på den Amerikanska marknaden.

Sonys playstation 3 med inbyggd Blu-ray DVD spelare kommer att ligga på ca 6000:- när den släpps i Sverige, och Sony har även släppt en Blu-ray DVD spelare som kostar kring 10-11 000:- vilket gör att dem konkurerar med sig själv.
Många ställer ju sig då frågan varför Sonys playstation 3 är så många tusen kronor billigare än deras Blu-ray spelare?

Sonys svar till det är att dem faktist tappar ca 3000:-/enhet i intäkter men räknar med att tjäna in det i antal sålda spel till enheten. Vilket enligt mig är ett rätt så korkat sätt at tänka på, och näsan lite farligt arrogant också. Men vi får se om det går vägen för dem.

Speciellt nu när Nintendo har släppts sin nya konsoll Nintendo Wii, vilket enligt en marknadsundersökning är den konsollen som är bland de mest populära i världen.

Sony sålde ca 60 000 konsoller på sin första lanseringsdag och räknar med att sälja ca 300 000 konsoller innan året är slut. Medans Nintendo sålde hela 600 000 konsoller på sin första lanseringsdag, och räknar med att sälja en sisådär 3 000 000 konsoller innan året är slut.

På senare tid har rootkits blivit väldigt uppmärksammande i media och det mest kända fallet i nuläget var när Sonys musik-CD med kopieringsskyddet Extended Copy Protection från First 4 Internet innehöll en rootkit som var mycket svår att kunna detektera på en drabbad dator.

Rootkits kallas på svenska ibland för spökprogram. Rootkits är program som döljer saker för användaren. Ett rootkit kan dölja allt från filer och registernycklar till processer och trådar. Att få reda på om en dator blivit infekterad med ett rootkit är oftast omöjligt, eftersom rootkittet gömmer sig själv för alla de vanliga antivirus-programmen, likväl som från användaren. Med andra ord så fungerade Sonys Rootkit som ett sätt att skydda musik-CD:n från att bli kopierad in till datorn. Vilket senare ansågs som olagligt från Sonys sida då det är fritt att kopiera sina skivor in till datorn. Man måste ju kunna flytta musiken över till en Mp3-spelare.

Ytterligare ett översittar syndrom från vår älskvärda Sony!!!

Det visar ju vilket arrogant synsätt Sony har på sin position på marknaden. Och ödmjukhet och kvalité är det som är den rätta vägen att gå. Se och lär av Nintendo.

Nintendos 8-bit konsoll från 80-talet är världens mest sålda TV-spels konsoll någonsin. Det säger ett och annat.

Det är bara Xbox som står högst upp i försäljningssiffrorna för tillfället. Trots att Microsoft är ett av världens mest hatade företag, så är den bland det bästa i världen på de dem gör. En erloge till vad Bill Gates hjärna har skapat. Kanske är just därför dem är så hatade. Vissa har problem med andras framgång, det är bara så.

För att nå ut till den breda marknaden så är det ju trots allt oftas priset som avgör i slutändan. Och Playstation 3 ligger enligt mig på en farligt hög gräns till att bli för dyr för den gemena marknaden.

Men än tror jag detta krig är långt ifrån avgjort. Vi kommer nog få vänta tills i slutet av nästa år för att kunna avgöra eller se vilket av formaten som kommer bli populärast.

På nått sätt så håller jag ändå Blu-ray som en liten favorit, men som med alla helt nya teknologier så kommer det bli en tuff kamp att ta över marknaden och folks intresse.

Bara vänta och se med andra ord!!!

Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.