Bryggning #5 – G’day Mate IPA – Bryggdag

Malt
Jaaa, bryggdag idag av ett väldigt exprimentiellt recept på en IPA med humle från Australien och Nya Zeeland.

Dagen till ära så har jag fått hjälp av Jens som idag gått bryggmästarutbildning i denna ädla konst som kallas ölbryggning.

Han har varit med ändå från skapandet av receptet tills vörten landat i fermenteringstunnan.

Vårt mål var att skapa en IPA med en beskanivå som ligger i mellanklassen och en alkoholhalt som ska landa kring 6% ABV.

 

Som alla andra bryggning så är det renlighet som gäller så allt som kommer i kontakt med vörten måste desinficeras.

Sen har jag inhandlat en 25 liters kastrull med tappkran. Detta för att kunna koka större mängd vört.

Receptet på denna öl kan du hitta här!

Efter rengöring av allt så steriliserade vi kastrullen genom att koka några liter vatten i den i ca 15 minuter, detta för att koka in pannan och även få bort alla bakterier som kan finnas i den.

Efter det så hällde vi ut det kokta vattnet och i med nytt vatten. Nu mätte vi upp till 4 liter och värmde upp till 72 grader. Sen stöpte vi både Cara-Pils malten och Crystal Malten under 30 minuter.

Efter det var det dags att ta bort påsen med alla maltkorn i, fylla på med vatten upp till 15 liter, och blanda i maltextrakten. När allt maltextrakt var iblandad så var det bara att vänta på att vörten skulle börja koka.

Humlegivan

Sen är det dags att sätta i den första påsen med humle, den s.k. beskgivaren. Det är den humlegivan som varken ger smak eller arom utan bara bidrar med beskan i ölen. Denna givare ska få koka med under hela dom 60 minuterna vörten kokas.

Det största problemet som vi hade framför oss var hur vi skulle lyckas kyla ner en panna med ca 13 liter (ca 1,5-2 liter kokar bort under 1 timmes kokning). Jens kom på den briljanta idén att fylla badkaret med både vatten och snö, vilket vi gjorde. Och det var en lyckoträff, vörten kyldes ner till ca 27 grader på knappt 20 minuter, vilket är otroligt snabbt gjort utan att använda en kylspiral.Vi fortsatte att sätta i humlegivorna efter 15 minuter och efter 5 minuter. Vid 15 minuter så satte vi även i ”Protafloc” som är ett klarningsmedel. Detta för att minska den grumlighet hembryggd öl nästan alltid har. Grumligheten framträder när ölen är kallare än 8-10 grader. Så vi får se hur denna öl blir med lite klarningsmedel.

När vörten var nerkyld så var det bara att hälla ner den i fermenteringstunnan genom en silduk på ställ, detta för att få bort humlerester och maltrester som finns i vörten. Sen fyllde vi upp vatten till 20 liter och såg till så att temperaturen i vörten landade strax över 20 grader, allt för att jästen ska få så bra miljö som möjligt att jobba i från början.

Vi pitchade jästen och rörde om lite extra för att syresätta vörten. Jag strör alltid torrjästen över för det har funkat exemplariskt för mig tidigare, ett vinnande koncept helt enkelt 🙂

Vad gäller doften på vörten så har den en tydlig humledoft men även ett ganska framträdande maltdoft, vilket jag tror kommer bli väldigt bra.

Jag grymt nyfiken på hur denna öl kommer bli eftersom vi själva hittat på receptet!

 

Fotograf för dagen var Jens. Nedan följer lite bilder från dagens bryggning.

 

 

 

Det här inlägget postades i Ölbryggning, Ölrecept och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.