Bryggning #3 – Xmas ESB

Uppdaterat 131007:

Jag har nu, med hjälp av Jens Hansén, buteljerat ölen i lördags (131005). Det blev tillslut 37st 50cl flaskor. Så nu får den ligga och gossa sig i garaget i några veckor innan den är helt klar. Jag kommer säkert smaka en flask/vecka för att se hur den utvecklar sig.

 

Bryggning #3 – Xmas ESB

Bryggning nummer 3 skulle bli en klassisk Engelsk ESB med tydlig maltsmak och en touch av humle i bakgrunden, men utveckade sig till att bli en ESB där jag även stöpte chokladmalt och ökade på både smaken och aromen på humletonerna. Jag har med andra ord gått ifrån en klassisk ESB så pass mycket så jag vet inte om jag vågar kalla det ESB längre 🙂

Men min working title står mellan: ”Bellclean Xmas ESB” eller ”Xmas Choco ESB”. Vi får se vart det landar.

Denna öl kommer få en perfekt balans mellan humlen och dom krämiga kaffe- och chokladtonerna, älskar man humlesmak i öl så gör man, därav den lite högre mängden humle 🙂
Så min gissning är att den nog kommer bli riktigt god!

Ingredienser:

1,7 kg Coopers Englist Bitter LME (Färdighumlat med Styrian Golding humle) (Malt i sirapsform)
1 kilo Dry Light Malt Extract (Malt i pulverform)
0,5 kilo Dry Amber Malt Extract (Malt i pulverform)
0,5 kilo Chokladmalt (krossad malt för stöpning i ca 30 minuter)

30 gram Challenger humlekottar
25 gram East kent Goldings (EKG) humlepellets
5 gram Fuggles humlekottar

Humlegivor: (@=lägg i humlen vid ??-tidpunkt i koket)
20 gram Challenger kottar @ 60 min
10 gram Challenger kottar @ 15 min
10 gram EKG pellets @ 15 min
15 gram EKG pellets @ 5 min
5 gram Fuggles @ 5 min

 

ABV(Alcohol by volume): 5,2%
EBC (färgnyans): 68,3 (som en porteröl ungefär)
IBU(International Bitterness Unit)45

 

How to:

Sätt ”Chokladmalten” i en muslinpåse och sätt ner den i en panna med 2 liter vatten som håller ca 72 grader. När påsen lagts ner i vattnet så kommer vattnet att sjunka till ca 68 grader. När du sätter ner påsen i vattnet så måste du röra om lite bland malten så att all malt kommer i kontakt med vattnet. Låt malten få dra i 30 minuter.

Ta upp påsen från vattnet, fyll på med vatten så det kommer upp till ca 7 liter. Värm upp vattnet till precis under koktemperatur och häll sedan ner maltextrakten tills den löst upp sig. När maltextrakten löst upp sig så kan du värma upp vattnet till koktemperatur, håll koll så att det inte kokar över.

När skummet lagt sig efter några minuters kokning så är det dags att sätta i humlen enligt humleschemat under 60 minuter. Jag har lagt all humle i muslinpåsar innan jag lägger ner dom i koket.

När 60 minuter gått så tar du bort pannan från plattan och kyler ner vörten till ca 22-25 grader så fort som det är möjligt.

Sila sedan ner allt i jäshinken genom exempelvis en silduk eller liknande, detta för att få bort rester från humlekoket.

Fyll sedan på med vatten upp till 20 litersmarkeringen, håll noga koll på temperaturen på vattnet, det ska landa kring ca 18-19 grader. Man ska helst ligga nån grad under vad som är medeltemp för jästsorten du använder, graderna stiger nämligen med någon grad när jäsningen startar.

Håll en så jämn temperatur som möjligt kring 19-20 grader för en så bra jäsning som möjligt. Låt bli att öppna hinken för att titta ner där 🙂

Jag jäser allt i en och samma jäshink under minst 2 veckor innan jag tappar över ölen till flaskor. Denna öl har jag valt att inte torrhumla, detta för att få en mer tydlig maltkaraktär och för att framhäva dom choklad och kaffetoner som chokladmalten tillför.

Efter att två veckor gått så är det dags att tappa över ölen från jäshinken till flaskor för kolsyrejäsningen.

Jag kör ”primning” med Coopers ”Carbonation Drops”, 1,5 tabletter/0,5 liters flaskor.

Låt flaskorna få stå i ca 4-5 veckor innan du dricker dom. Jag kör med en vecka i rumstemperatur(ca 21 grader) och sedan flyttar jag flaskorna till garaget för de sista 3-4 veckorna i 18-19 graders kolsyrejäsning.

 

130921 – Aktivitet i fermenteringstunnan:

http://www.facebook.com/photo.php?v=10151666025530679

 

Fotoalbum från ölbryggningen:

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Ölbryggning, Ölrecept och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.